Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 17:11, 08 lut 2015

Bogdzia napisał(a)

W dzisiejszej audycji Mai była pokazana bardzo bogata grzadka pod orzechem , rośliny jak z żurnala, obejrzyj.

P.S Nie zauważyłam że juz Ela o tym napisała.

Dziękuję za pamięć Bogdziu
ZbigniewG 17:38, 08 lut 2015

Kasia "akukuku" super słodziak

widzę że temat świerka wciąż gorący zobacz tego, fakt że duży urośnie ale co za cudo, kolor trzyma jeszcze lepiej niż Hoopsii, posadziłem go blisko schodów i też będzie wyszczuplany, wystarczy pilnować go do 2m a dalej już sam zapamięta, to dolne gałęzie są decydujące o szerokości

Świerk Spek u mnie na 141str. i po przycięciu wstępnym na 157

kolor oryginalny - nie byłem w stanie oprzeć się pokusie, posadzony obok Hoopsii będzie para
Nallar 17:38, 08 lut 2015

Ale cudne oczęta
Śpikami proszę nie "częstować" maleństwa!! Szybciutko się kurujcie bo koniec zimy się zbliża.Na górze ostatnie sprzątanko.
Katkak 18:17, 08 lut 2015

ZbigniewG napisał(a)
Kasia "akukuku" super słodziak

widzę że temat świerka wciąż gorący zobacz tego, fakt że duży urośnie ale co za cudo, kolor trzyma jeszcze lepiej niż Hoopsii, posadziłem go blisko schodów i też będzie wyszczuplany, wystarczy pilnować go do 2m a dalej już sam zapamięta, to dolne gałęzie są decydujące o szerokości

Świerk Spek u mnie na 141str. i po przycięciu wstępnym na 157

kolor oryginalny - nie byłem w stanie oprzeć się pokusie, posadzony obok Hoopsii będzie para

Zbyszku faktycznie piękny jest . Ale jednak pozostanę przy tym Iseli... Podoba mi się bardzo, chociaż szczerze powiem, że Hopsii bardziej. No, ale jednak muszę wziąć pod uwagę wielkość ogródka. Oglądałam dziś online "Ogród bez tajemnic", odcinek o kolorowych iglakach i widziałam tam "mojego" świerszczunia ślicznego . Zostanę przy nim (nich - potrzebuję 2szt). Tam też wypatrzyłam takie cudo jak sosna wydmowa Chieph Joseph. Aaaaaale cudo. Masz taką? Podobno trudno ją zdobyć. W zimie przebarwia się na intensywnie żółty kolor i wolniutko rośnie . Jak znalazł dla mnie . Ale nie zdziwię się jeśli już ją masz . Dzięki za wsparcie w szukaniu "tego jedynego", hahaha
Katkak 18:19, 08 lut 2015

Nallar napisał(a)
Ale cudne oczęta
Śpikami proszę nie "częstować" maleństwa!! Szybciutko się kurujcie bo koniec zimy się zbliża.Na górze ostatnie sprzątanko.

Ewunia mam nadzieję, że Bąki się nie pozarażają .
Karol99 18:24, 08 lut 2015

Faktycznie, jak będzie się pilnować go do 2 metrów, to potem gałęzie już tak nie rosną?
ZbigniewG 19:35, 08 lut 2015

Kasia Chieph Joseph szukam od 3 lat i jeszcze nie spotkałem na swojej drodze

Karol tak twierdził doświadczony szkółkarz u którego widziałem ponad 8m świerka bardzo wąskiego - był cięty tylko na wyciągnięcie ręki z sekatorem
Toszka 22:26, 08 lut 2015

Katkak napisał(a)
Toszko długi na 40m, szeroki na 9m. Te zdjęcia trochę Ci zobrazują jego wielkość. Widok od domu po bramę i od bramy po dom. Mnie się ten świerk naprawdę podoba. Może faktycznie nie taka niebieska żarówa jak Hopsii, ale sama zobacz, gdzież ja zmieszczę Hopsii? Jak będzie mały t ok, ale co potem? A zdjęcie zostaw proszę, jest bardzo ładne

Kasiu, to masz szerszą działkę niż ja... i nieco krótszą
Tak więc sama widzisz, że doskonale rozumiem twój problem Też musiałam osłonić sąsiedzkie wychodki, budki i dziamgoczące całymi dniami psy...

Chieph Joseph z tego co czytałam i konsultowałam jest bardzo chimeryczny. Odpuściłam - nie jestem masochistką... już niePostawiłam na pinus mugo Zundert i nie żałuję - pomału rośnie, zimą świeci żółcią jak żarówa.
Latem u nasady igieł łapie zieleń, ale końcówki pozostają żółte. No i co zabawne, ten mały smyk ma szyszki które wyglądają jak przyklejone
I druga moja niezawodna co roku żarówka - to pinus sylvestris Gold Coin - rośnie nieco szybciej, ale jest zwarta, piramidalna. Żółć cieplejsza, nie taka cytryna. Zdjęć brak.
Niebieskie iglaki systematycznie rozdaję, w tym m.in.wspomniany Hoopsi, Glauca Globosa... Iseli też na wiosnę zmienia właściciela. Niebieskie iglaki zaczęły mi przeszkadzać, a i przestrzeń mam ograniczoną. Zwłaszcza, ze na małej przestrzeni niebieskie iglaki dobrze nie wyglądają. To kolor na odległość, podkreślający perspektywę. Takie jest moje zdanie.
Toszka 22:45, 08 lut 2015

Jeszcze dodam w temacie orzecha. Orzech włoski diabolizowany jest za sprawą mylenia go z orzechem czarnym. Jednak sam nie wydziela juglonu w ilości wystarczającej do spowodowania jakichkolwiek zmian w otoczeniu, a sam juglon występuje jedynie w liściach świeżych, a w trakcie ich usychania zanika. Wprawdzie liście orzecha dłużej się kompostują, ale ja dosypuję je do kompostu i żadnych negatywnych działań nie zaobserwowałam.
Natomiast orzech ma niezwykle pożądaną w życiu codziennym cechę - odstrasza dosć skutecznie muchy.
horcia 00:11, 09 lut 2015

U mnie liście orzecha też trafiają na kompost i to w dużych ilościach. A tak nie powinno się robić? Nie zauważyłam niepożądanych efektów.