Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Dorota123 19:48, 07 lut 2015

Marzenie z 604 strony piękne, też mi się marzy coś takiego, ale jedyne nieobsadzone miejsce jest pod ścianą garażu, którą M w ubiegłym roku ładnie wytynkował. Na pewno nie zgodzi się na żadne krzaczory w tym miejscu.
Jeśli chodzi o rośliny posadzone pod orzechem to nie do końca tak jest, że nic pod nim nie urośnie. U mnie rośnie wszystko co posadziłam. Pilnuję tylko jak spadają liście jesienią, żeby na bieżąco je sprzątać, bo to one są zakałą dla innych roślin. Jak znajdę u siebie to podam Ci stronę ze zdjęciem roślin pod orzechem.
Nallar 20:04, 07 lut 2015

Dziewczyny myślę że Danusi chodziło tylko o świerki. Może się mylę ale jej post tak zrozumiałam.
Co do liści zgadzam się z Dorotą.
Dorota123 20:42, 07 lut 2015

Kasiu tu podaję Ci strony na których są zdjęcia roślin rosnących pod orzechem.
str. 9- zdjęcie3
str. 11 zdjęcie 2
47 zdjęcie 8
48 zdjęcie 1
49 zdjęcie 16 z klonem palmowym
51 zdjęcie 10 całe bogactwo kwiatów
57 zdjęcie 1,2,3
Katkak 21:24, 07 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Marzenie z 604 strony piękne, też mi się marzy coś takiego, ale jedyne nieobsadzone miejsce jest pod ścianą garażu, którą M w ubiegłym roku ładnie wytynkował. Na pewno nie zgodzi się na żadne krzaczory w tym miejscu.
Jeśli chodzi o rośliny posadzone pod orzechem to nie do końca tak jest, że nic pod nim nie urośnie. U mnie rośnie wszystko co posadziłam. Pilnuję tylko jak spadają liście jesienią, żeby na bieżąco je sprzątać, bo to one są zakałą dla innych roślin. Jak znajdę u siebie to podam Ci stronę ze zdjęciem roślin pod orzechem.

Dorotko takie rozwiązanie ze ścianą z lustrem byłoby idealne do mojego ogrodu, bo miejsca zabrałoby niewiele (w sensie, że zaraz przy ogrodzeniu mogłoby być postawione), a poza tym po prostu mi się podoba . Ale trochę pewnie kosztować to będzie więc w tym roku raczej tego nie zrobię. Orzecha na razie zostawię i dzięki za słowa otuchy - w imieniu orzecha również . Pod moim też rosło sporo roślin jak był ogromny. A teraz jak został taki łysol ogolony, to tym bardziej sobie poradzą. Ściąć można przecież w każdej chwili, prawda? Ja mam taki garaż, że zasłonić go trzeba - brązowy blaszak. Ale już poczyniłam pewne kroki w tym kierunku. Wiosną stanie pod nim zgrabna drewutnia na drewno kominkowe. W kolorze białym oczywiście . Będą piąć się po niej powojniki i pewnie dodam jeszcze coś od siebie . Buziaki A zdjęcia obejrzałam z przyjemnością wielką. Pięknie masz, uwielbiam Twój ogród
Toszka 21:25, 07 lut 2015

Kasiu, jakie wymiary ma twój ogród? (nie mogę znaleźć..
Ponieważ jestem posiadaczką Iseli to powiem ci, że roczny przyrost jest w granicach 5-7cm. Przesłona z niego raczej marna... Lepiej zakupić (wyjdą te same pieniądze) cisa baccata i formować np. w stożek. Cis, po posadzeniu (kopany) w trzecim roku ruszy z prawdziwego kopyta i będzie mieć przyrosty co najmniej po 30-50cm. Efekt szybszy, wieloletni i bez strachu, że wyłysieje od dołu lub po nieumiejętnym cięciu.
Dorota123 21:25, 07 lut 2015

Jak będziesz jechała zwiedzać Sandomierz zapraszam do mnie, Chętnie Cię poznam, zjedziesz w Nagnajowie za most i chwila moment (jakieś 8 km i będziesz w moim małym ogródeczku. Jak się zdecydujesz podam adres.
Dorota123 21:30, 07 lut 2015

Nallar napisał(a)
Dziewczyny myślę że Danusi chodziło tylko o świerki. Może się mylę ale jej post tak zrozumiałam.
Co do liści zgadzam się z Dorotą.

Pod świerkami też mam pełno roślin, fakt, ze jest to bardzo wymagająca rabata, bo dużo trzeba podlewać, ale jak się baba uprze to da radę. Kiedyś pod moimi świerkami nawet trawa nie chciała rosnąć, tylko bidne mlecze tam były. Teraz jest tam rabata RH i funkiowa, a w tym roku dosadziłam hortensje.
Katkak 21:37, 07 lut 2015

Toszka napisał(a)
Kasiu, jakie wymiary ma twój ogród? (nie mogę znaleźć..
Ponieważ jestem posiadaczką Iseli to powiem ci, że roczny przyrost jest w granicach 5-7cm. Przesłona z niego raczej marna... Lepiej zakupić (wyjdą te same pieniądze) cisa baccata i formować np. w stożek. Cis, po posadzeniu (kopany) w trzecim roku ruszy z prawdziwego kopyta i będzie mieć przyrosty co najmniej po 30-50cm. Efekt szybszy, wieloletni i bez strachu, że wyłysieje od dołu lub po nieumiejętnym cięciu.

Ogródek ma 4 ary, ale jest wąski i długi. Zależy mi na tym świerku z uwagi na obłędny kolor, a także dlatego, że nie urośnie na 30 metrów. Może uda mi się kupić większe drzewka. I na to szczerze mówiąc liczę. Potrzebuję tylko dwa, bo żywopłot ma być mieszany. Wolno rośnie, ale jest piękny i do mojego chudziaka jak znalazł . Ale dziękuję za radę, każda jest cenna. A pokażesz zdjęcia swojego świerka?
Katkak 21:39, 07 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Jak będziesz jechała zwiedzać Sandomierz zapraszam do mnie, Chętnie Cię poznam, zjedziesz w Nagnajowie za most i chwila moment (jakieś 8 km i będziesz w moim małym ogródeczku. Jak się zdecydujesz podam adres.

Dorotko jeśli w końcu wybierzemy się do Sandomierza odwiedzę Cię z największą przyjemnością . Będzie mi bardzo miło. A to prawda - jak się baba uprze to nie ma mocnych . Mój "biedny" emuś często tego doświadcza ). I zawsze mówi, że syn jest po mnie taki uparty
Nallar 21:49, 07 lut 2015

Dorota123 napisał(a)

Pod świerkami też mam pełno roślin, fakt, ze jest to bardzo wymagająca rabata, bo dużo trzeba podlewać, ale jak się baba uprze to da radę. Kiedyś pod moimi świerkami nawet trawa nie chciała rosnąć, tylko bidne mlecze tam były. Teraz jest tam rabata RH i funkiowa, a w tym roku dosadziłam hortensje.

Nie zrozumiałyśmy się. Chodziło o to żeby pod orzechem nie sadzić świerków.