Enya73, Anitko, no i szkoda straszna, bo wtedy miałybyśmy do siebie bardzo bliziutko

Ja mieszkam w sąsiedniej wiosce na G., a moja siostra mieszka w Wyrach.
gierczusia, , Elu, ja do Mikołowa mam też 10 minut, tylko chyba w drugą stronę!

Teraz nie ma zmiłuj, musimy się koniecznie na kawunię spotkać, bo mamy do siebie rzut beretem!
Ja nie mam zbiornika, ale mam studnię, która odbiera wodę z rynien. Jedynie żeby ją wykorzystać trzeba by pompę zabudować. Ale mam też drugą studnię ze zwykłą wodą gruntową do podlewania ogrodu, którą normalnie używam, więc to jest już połowa problemu rozwiązana, bo nie leję wody z wodociągów. Jedynie co, to myślałam o systemie rurek i jakiś zraszaczach, bo ganianie ze szlauchem mnie zabija
Chce Wam jeszcze powiedzieć, że miałam straszny tydzień, zagoniona byłam okropnie, czasu zero a teraz weekend spędziliśmy u znajomych i dopiero wróciliśmy.
Ale....ale jeszcze tydzień i będziemy mieć tydzień urlopu a ja mam wizję

Wizję na rabatkę, którą w czasie urlopu zamierzam wcielić w życie. Można powiedzieć, że rabatkę standard jeśli chodzi o ogrodowiskowe standardy. I mam poniekąd wrażenie, że chyba od kogoś tą rabatkę zgapiam, ale nie pamiętam już od kogo (?), bo cichaczem oglądałam różne ogrody od roku i robiłam sobie notatki. Więc nie pamiętam już i tyle, ale mam nadzieję, że pomysłodawca się nie pogniewa?
W skrócie; hortensje Incrediball sztuk 3 + miskanty Morning Light sztuk 2, plus powojniki na 2 kratkach sztuk 4 (Jan Paweł II + ciemny fiolet np. Gipsy Queen na każdej kratce), plus runianka Variegata dołem, plus nawtykane cebulowe - tulipany (białe+ biało fioletowe i białe + biało-różowe) i krokusy (białe, fioletowe + biało -fioletowe) kępkami, plus obwódka z czegoś jednorocznego fioletowego (to jeszcze do przemyślenia, ale tu do wiosny mam czas).
Postaram się wrzucić wkrótce rysunek, bo go już mam, wszyściutko pomierzone i zwymiarowane, ale na tej kartce mnóstwo moich bazgrołów jeszcze innych, więc musiałabym go przerysować, bo w chwili obecnej dla ludzkiego oka innego niż moje się nie nadaje
Rabatka przy zachodniej ścianie domku, wymiar ok. 6 m x 1,5 m, z lewej strony lekko zaokrąglona, z prawej w okolicy tarasu - stąd kratka z powojnikami - bardzo chcę się choć odrobinkę osłonić. W ścianie okno na wys. 1,4 m, dlatego horti musi być z tych niższych, a Indrediball ma zachwycające kule i muszę ją mieć! Zachorowałam i tyle.
Szacunkowy koszt roślin; ok. 250 zł.