Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 22:23, 10 sie 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale piękności !!!

Dzieki Daria, to jest moja ulubiona czesc w ogrodzie, wiec zazwyczaj zdjecia tego samego w kolko, ale trudno
Kasiolaaa 22:29, 10 sie 2017

Zachwycac sie niema zabardzo czym ale ciesze sie z koloru jezowek chcialam kupic jeszcze werbene patagonska ale facet mnie odstraszyl gdy powiedzial ze trzeba ją na zime zabierac do domu tak jak pelargonie to prawda ?
MirellaB 22:39, 10 sie 2017

Nie prawda. Werbena się wysiewa i u mnie jest zmorą na rabacie. Wysiała się wszędzie. Większą część jej wyrwałam jak chwasty.
MirellaB 22:42, 10 sie 2017

Paulinka bardzo podobają mi się Twoje zestawienia hortki plus jeżówki i jeszcze trawki. Dobrze dojrzałam Red Baron?

Czy te hortki stożki to limki?
Dzisiaj kupiłam linkę wysoką ponad 1,50 kwitnącą. Dwa krzewy posadzę do jednego dołka
_Martini_ 22:48, 10 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Dwa krzewy posadzę do jednego dołka

Ale będzie spektakl!
paulina_ns 07:37, 11 sie 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Zachwycac sie niema zabardzo czym ale ciesze sie z koloru jezowek chcialam kupic jeszcze werbene patagonska ale facet mnie odstraszyl gdy powiedzial ze trzeba ją na zime zabierac do domu tak jak pelargonie to prawda ?

Kasiu werbena faktycznie jest jednoroczna i faktycznie ponoc sie sama wysiewa, ale u mnie jakos to sie nie sprawdzilo a moze byla tylko zostala potraktowana jako chwast ja dalam sobie z nia juz spokoj, nie wszystko musze miec w ogrodzie
paulina_ns 07:40, 11 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Paulinka bardzo podobają mi się Twoje zestawienia hortki plus jeżówki i jeszcze trawki. Dobrze dojrzałam Red Baron?

Czy te hortki stożki to limki?
Dzisiaj kupiłam linkę wysoką ponad 1,50 kwitnącą. Dwa krzewy posadzę do jednego dołka

Dzieki Mirelka, tak to jest red baron i ciekawa jestem jak to bedzie z nim po zimie, kiedys juz mialam, ale po zimie zaginal

A co do hortek to jedne to vanilki, drugie limki, ale pewnie chodzi Ci o limki
paulina_ns 07:45, 11 sie 2017

_Martini_ napisał(a)

Ale będzie spektakl!

Osobiscie mam mieszane uczucia co do sadzenia do jednego dolka. Hortensje to spore krzewy, szybko rosna i patrzac na moja kilkuletnia co rosnie przy tarasie i osiagnela prawie 1,80 cm jakos nie widze,zeby rosla jeszcze druga w tym samym miejscu i jeszcze w tym samym dolku. Wiosna przenioslam z zaciemnionej rabaty jedna limke do szpaleru, wcislam ja na sile obok innych i co ? Pozostale pieknie sie rozkrzewily, a ona bidulka miejsca nie ma, wiec jest " chuda " strasznie ale wiadomo kazdy robi jak uwaza
MirellaB 08:02, 11 sie 2017

Werbenę pewnie miałaś wysianą tylko potraktowałaś jako zielsko.

Paulinka ja sądzę po dwie do dołka, bo jedna sztuka nie ma szans na przetrwanie. Psy zrównają mi z ziemią i nie mam nic, a z dwóch zawsze coś zostanie.

Danusia kiedyś też pisała o takim sadzeniu dla lepszego efektu, ale u mnie nie o to chodzi, ale o przetrwanie.

Zaczynam się martwić ci będzie u mnie za 3 lata jak Annabelle się rozrosną. Tak ciasno sześć sztuk posadziłam. Obawiam się, że nie będzie żadnego efektu
Kawa 10:43, 11 sie 2017

Paulinko
moje hortki na podokiennej coś zeżarło
a miały być w tym roku spektakularne!!
tak to jest jak sie człowiek nastawi na pięno a ma suche badyle hehe

no ale co tam
moze w przyszłykm roku
na nowej kwitną ale to ich pierwszy sezon więc malutki jeszcze
chociaż vanilki mam