Witajcie w tej pochmurny dzionek
Dziś mam kilka słonecznych zdjęć i kilka prósb.
Danusiu, to ta rabatka, na której sugerowałaś śliwę lub świerk, od drugiej strony. Widać krzewuszki i kosodrzewinę. Sugerujesz, by coś stąd zabrać i w to miejsce wsadzić coś innego?
Między jałowcami jest puste miejsce - rosły tam różne badylko do rozmnożenia. Chciałabym coś tu wsadzić, może jakąś trawę? Mnie wena opuściła całkiem. Bergenię chciałabym zostawić, obok niej jest tymianek, który też zniknie. A może paprocie?
Tu dalsza część rabaty. Mam wobec niej mnóstwo wątpliwości - przede wszystkim bałagan - są tu Dalie, Liliowce i Floksy i Astry. Wszystkie (oprócz astrów i piwoni) jeszcze malutkie, mało reprezentacyjne. Da się jakoś to uporządkować?
Ten wielki Aster z lewej strony miał być floksem

, on oczywiście stąd ucieknie.
W najbardziej wysuniętej części rabaty posadziłam srebrnego świerka (na zdjęciu za astrem), zastanawiam się czy to dobry pomysł - sadzić takie drzewo na środku. Chciałam, by on zamykał widok sadu (który jest z tyłu), żeby ta dalsza część ozdobna była "niespodzianką" oraz żeby trochę zacienił tę część ogrodu. Ale widzę dominację tego dużego astra i zastanawiam się, czy świerk nie przytłumi mi krajobrazu i nie zepsuje widoku z tarasu na część ozdobną ogrodu.