Kasienko widziałam, wszystkie zdjątka, wesołe, kolorowe i energetyczne dużo ich było, taki też wesoły jest ogród Sylwii i z nas niezła ekipa... pewnie jeszcze masz jakieś z zanadrzu
Dzięki Kasiek, ja też się cieszę, że udało wyrwać się z domu, ale jak wiesz mało czasu mam na ogród ze względu na zdrowie i gonienie po lekarzach, więc każdą wolną chwilę wykorzystuję na pielęgnację ogrodu
Pozdrawiam i buziam
Witaj Aganiu,
Dopiero dziś trafiłam na Twój ogród i temat świerków Conica. Zaufałam sprzedawcy i kupiłam te świerki, żeby posadzić jako zimozielone zamiast żywotników. Jak to zwykle bywa, Polak mądry po szkodzie i teraz się martwię co z nimi począć?
Mam ich 18 szt, miały być posadzone wzdłuż ogrodzenia; w układzie 3xConica, 1x drzewko, znów 3xConica itd. Drzewek jest pięć: 3 klony Golden Globe i 2 śliwy Wiśniowe Nigra. Teraz to już "jestem w kropce" i zastanawiam się nad przeniesieniem tego zestawu na front i upchnięcie tych Conic przy ogrodzeniu frontowym i na rabatach to tu to tam, jak będą się miały źle, to je będę wymieniać na coś innego? Czy to ma jakiś sens?
Wersja pierwotna to ogrodzenie boczne od zachodu. Wersja nr 2 (część frontowa i rabaty) strona północna.
Bardzo liczę na Twoją pomoc i będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Conicowo zaszalałaś, białe świerki są bardzo ładne, aczkolwiek delikatne..sadzenia w szpalerach nie polecam, lepiej bedą wyglądać rozrzucone trójkami, piątkami w rozstawie, który im zagwarantuje przestrzeń osobistą, jeśli będą konkurować będą się ogołacać, można je podsadzić roślinami okrywowymi np. barwinkiem, fiołkiem wiosennym lub tułaczem pstrym, w środku cebulowe tulipany, jeśli wolisz kolorowo, latem proponuję szałwię lub lawendę, one kwitną całe lato, jesli lubisz trawy, to sesleria jesienna w towarzystwie mini jeżówek i cyni
Latem musisz pamiętać o opryskach na przędziorka i to nie jeden raz w sezonie..to tak na szybko
Jeśli chcesz posadzić po 3 i drzewo, to zachowaj odległość 1,5m
Pozdrawiam
To ja się cieszę, że Ciebie znalazłam i dziękuję za odpowiedź.
Właśnie tak myślałam, że będzie najlepiej je pogrupować.
Powstawiam je w kompozycje na rabaty i od frontu, żeby było
takie powtórzenie kolorystyczne. Muszę poszukać inspiracji
jak skomponować te rabaty, z jakimi roślinami. Twoje pomysły
dają mi właściwy kierunek.
Czy te trójki/piątki też posadzić w rozstawie 1,5 m od siebie?
Jeszcze raz dzięki