Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

anabuko1 08:19, 13 wrz 2019

Też stawiam czosnek bylinowy Millenium .
Mam go , pięknie kwitnie latem
Pszczelarnia 10:19, 13 wrz 2019

Aganiu, tutaj są te letnie czosnki: http://www.rotarybotanicalgardens.org/summer-alliums/

Warto je mieć.
Agania 12:42, 13 wrz 2019

Iwonka napisał(a)

Wiesz, że dziś przejeżdżając przez to rondo myślałam co to za czochy, że w sierpniu kwitną A gdy to sadzili sądziłam, że liliowce A trawka to nie jakaś molinia... Czekamy zatem obie na rozwiązanie zagadki

Nie zdążyłam się zorientować w porę, kto obsadzał te rodna w Wieliczce, bo akurat byłam na urlopie, a jak przejeżdżałam, to wysypywali już tylko korę i nie zdążyłam podpytać. Na dwóch rondach powstały rabaty, liliowce też są posadzone, molinia być może i są lawendy.
Agania 12:44, 13 wrz 2019

MartaCho napisał(a)
Mijam codziennie to miejsce jadąc do pracy Liliowce też tam są, ale na drugiej połowie koła. Ale jakie to czosnki to oczywiście też nie wiem, więc i ja poczekam na rozwiązanie zagadki
Tak czy inaczej całkiem ładniutkie te nasze ronda i te pola lawendy na zewnętrznych stronach rond.

Potwierdzam Martu, że ronda mamy teraz odpicowane, o czosnek to raczej jestem spokojna domyślam się jaki to, ale poczekam na potwierdzenie od dziewczyn
Agania 12:47, 13 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Oglądam, ale na trawach się zupełnie nie znam. Czy te szerokie liście to właśnie czosnku?

Tak to właśnie liście czosnku, one nie są szerokie, ale takie mięsiste i długo są zielone widzę, że po przekwitnięciu czochów nie usychają i to jest zaleta
Agania 12:54, 13 wrz 2019

Anda napisał(a)

Myślę, że to Molinia Transparent. Ona rośnie dość słabo. Po posadzeniu nie wytwarza od razu jakieś szczególnie mocnej kępy. No chyba, że to młody Sporobolus.

A czosnki były fioletowe, różowe? Może to Summer Beauty albo Iden Croft.

Ewa też tak pomyślałam, że to musi być molinia Transparent jesękny, ale on docelowo jest wyższy i rozłożysty, teraz jak tu projektować nowe nasadzenia jak nie mam co porównać, a przydałaby się wizja na żywych roślinach
W pobliskiej szkółce, która ma traawy nie mieli molinii.

Czosnki były różowe i to będą te Millenium, ale te co wymienilaś też są
bylinowe
Agania 12:55, 13 wrz 2019

Toszka napisał(a)
Czy to nie czosnek bylinowy 'Millenium'...hmmm

Iwonka to on
Agania 12:57, 13 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Przypomina mi się, że wiosną w szkółce widziałam doniczki z czosnkiem o takich obfitych liściach jak u liliowców z niewysokim kwiatem. Niestety nie zapamiętałam nazwy. Miał rozmnażać się przez podział kepy jak szczypiorek (?) Chyba, że coś mi się pomieszało

Gosia nic Ci się nie pomieszało, och jak ja bym gdzieś zobaczyła taką donicę
to od razu do ogrodu bym przytargała
Agania 13:03, 13 wrz 2019

Anitka napisał(a)
Agatko te czosnki to 'Millenium', mam takie same. Kwitły w sierpniu i już przekwitły. Te co widziałyśmy w Wojsławicach to był czosnek skalny, one mają zupełnie inne liście i są niższe.

Buziaczki i pędzę dalej, może w weekend nadrobię zaległości

W Wojsławicach to ja zwróciłam uwagę włsnie na czoha Millenium, ale nie było
podpisu, albo był mylący wskazujący na skalne właśnie, a te skalne to czosnek sinawy (łac. Allium glaucum)
i
czosnek skalny "Crispa" (łac. Allium montanum)
i o te mi nie chodzi.
Zamówiłam już Milenium będzie dzisiaj paczka...ciekawa jestem tej przesyłki?
Agania 13:06, 13 wrz 2019

anabuko1 napisał(a)
Też stawiam czosnek bylinowy Millenium .
Mam go , pięknie kwitnie latem

Dziękuję Aniu, dobrze odgadnęłaś, może pochwalisz się swoją aranżacją
z tym czosnkiem w roli głównej