Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

jotka 23:00, 07 kwi 2011

an_tre napisał(a)
Danusiu ale Sebkowi marzą się złote tarasy...

a co tam, marzenia nic nie kosztują, a pobudzają do działania
Sebek 23:16, 07 kwi 2011

an_tre napisał(a)
Danusiu ale Sebkowi marzą się złote tarasy...

No właśnie właśnie - żeby cały domek był pod szklarnią
barbara_kraj... 23:17, 07 kwi 2011

gardenarium napisał(a)
Widziałąm takie szklarenki na działkach zrobione z używanych starych okien.

Właśnie taka stoi tuż za siatką mojej działki)
Teraz częściowo matą zakryta!
Sebek 23:19, 07 kwi 2011

Taka w sumie też by była fajna, lecz na razie starczają mi parapety
barbara_kraj... 23:23, 07 kwi 2011

Sebek napisał(a)
Szkoda mi tamtych cebulek, bo ich kwiaty miały śliczne ubarwienie i nie były banalne. Myślałem, że na Wielkanoc będę mieć ich całe łany, a tu może kilka zakwitnie po tamtej stronie domu Może nasadzę bratki, żeby widać nie było

A sadzisz je w koszyczkach? Kretom na nic cebulki, one są drapieżcami. To nornice i norniki je przenoszą w różne miejsca
Sebek 23:26, 07 kwi 2011

Właśnie nigdy nie sadziłem w koszyczkach i myślałem, że to krety je zjadły.
Dziś przekopując ziemię na około 10 cm znalazłem w ziemi pędraka, lecz na tej rabacie, na której problemów nie ma. Może są jakieś środki, które odstraszą coś, co nęka cebulki?
badara 09:20, 08 kwi 2011

barbara_krajewska napisał(a)

A sadzisz je w koszyczkach? Kretom na nic cebulki, one są drapieżcami. To nornice i norniki je przenoszą w różne miejsca

To jest prawda,te kwiatki wyjdą ,ale w innym miejscu i dużo pożniej ,bo sa przeniesione i głęboko zakopane, kiedyś mi zakopały tulipany na głebokośći pół metra,w dodatku cebulki były poodwracane,trzeba sadzic w koszyczkach.
Sebek 16:51, 08 kwi 2011

I znowu się rozpadało... Dziś nie miałem co robić, więc pomyślałem sobie - zrobię sobie mnożarkę no i mam. Zdjąłem tylko darń i lekko przekopałem ziemię. Taka bardzo prowizoryczna, ale znajduje się za domem i prawie nikt jej nie widzi. W sumie już spełnia swoją funkcję, bo mam już tam trochę roślinek

Od lewej - trzy rządki sianych łubinów, sadzonki floksów (trzy pierwsze z korzeniami) i acidantery w ziemi. Wzdłuż betonu malutkie bukszpaniki, od sąsiadki się zapożyczyłem

Jak przestanie padać deszcz to może okryję się białą włókniną - zapobiegnie to parowaniu czy nie? a może zwykłą folią je przykryć?
Niage 20:14, 08 kwi 2011

Jeżeli folią, to musiałbyś zrobić coś w rodzaju tunelu i wietrzyć go. Włóknina zapewne zabezpieczy przed zimnymi nocami, ale trzeba też uważać, aby nie zapleśniały rośliny. Widziałam osobiście pole z truskawkami przykryte białą włókniną i to co pod nią się działo. Najlepiej to rosły chwasty, a truskawki niestety pleśniały Ja bym niczym nie okrywała takiej mnożarki. Można też pojedyncze rośliny przykrywać plastikowymi butelkami, ale też trzeba te roślinki odkrywać. Szklarenki też przecież wietrzymy
hanka_andrus 20:18, 08 kwi 2011

Jak przykryje włókniną tylko na noc,to nic się nie stanie złego.Tylko trzeba pamiętać rano odkryć.