Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

katarzynkak 22:24, 07 wrz 2014

iwonaal napisał(a)
Kasiu, ja jestem laikiem. Wg mnie ciąć wiosną i krótko. Pozdrawiam

dzieki
katarzynkak 22:31, 07 wrz 2014

Katkak napisał(a)
Kasia utnij taki ok 7-mio centymetrowy patyczek, poucinaj liście i kwiaty tak jak Ci mówiłam, zamocz koniec w ukorzeniaczu i wsadź do doniczki (ja wolę do doniczki)do ziemi pomieszanej z torfem. Obficie podlewaj (tzn nie dopuść do przesuszenia bo hortki lubią wodę), a na wierzch możesz hortkę przykryć uciętą częścią plastikowej butelki po mineralnej. Stworzysz jej taką mini szklarenkę. Coś w ten deseń :

Pozdrawiam

Kasiu bardzo Ci dziękuję za tak wspaniałe wyjasnienia. Teraz to już nie może mi nie wyjść
katarzynkak 22:39, 07 wrz 2014

Napia napisał(a)
Kasiu, pomysł z kulką na pniu na okrągłej rabacie nie bardzo przypadł mi do gustu. Z kolei dwa pozostałe pomysły - róże z lawendą za bukszpanową obwódką to klasyka, która moim zdaniem zawsze pięknie wygląda, a trzy brzozy oprócz tego, że ładnie wygladają w grupie, zasłoniłyby choć trochę dom sąsiada.

Aguś dziękuje za komentarz. Ja też nie do konca wiem, co chce tam w tej obwódce bukszpanowej. chyba na razie poczekam na pomysł moze coś mi wpadnie w oko, jakas wena twórcza sie pojawi.

Te brzozy są fajne, ale jak się rozrosną to moze być średnio
Widziałam dizs w zoo w wawie taką brzoze darenbross i wyglądała kiepsko. Te na googlach to przy tamtej modelki

|Domu sąsiada nie chce przysłaniać, bo to bliska rodzina, więc niech maja oko na mój dobytek
katarzynkak 22:40, 07 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)
Wszędzie ładnie ale dla mnie naj, naj rabata z szambem
Kasiu lustro w tym miejscu to super pomysł
Pozdrawiam

Dziekuje bardzo. Ale gdzie te lustro na tej rabacie umieścić?

katarzynkak 22:43, 07 wrz 2014

MalgosiaR napisał(a)
Hej Kasieńka, wrzuciłam specjalnie dla Ciebie zdjęcia u siebie...no, no coraz ładniej się robi a hortkami się nie przejmuj, jak Ola pisała przytniesz na wiosnę 15-20cm nad ziemią i sie rozhulaja zobaczysz nie poznasz ich za rok...miłego wieczoru Kasieńko

Gosiu widziałam już te cudności.Dziękuje, że znalazałs czas i wrzuciłas fotki. Ty to działasz z rozmachem. Smiałam się z okreslenia tatarakowa

pozdrawiam Gosieńko
katarzynkak 22:49, 07 wrz 2014

BarbaraM napisał(a)
Kasiu,albo róże + lawenda albo większe drzew.
Mogą być brzózki.
Będą pasowały.
Raczej nie kulka na pniu...Bardziej z rozmachem

Basiu Ty też za brzozami? Chyba się zdecyduje na 3 sztuki pośrodku, a na obrzez dam red barona, bo mi sie tak strasznie spodobał u Ciebie
Katkak 10:02, 08 wrz 2014

Kasieńka polecam się na przyszłość i cieszę się, że mogłam się przydać
Napia 12:16, 08 wrz 2014

katarzynkak napisał(a)

Aguś dziękuje za komentarz. Ja też nie do konca wiem, co chce tam w tej obwódce bukszpanowej. chyba na razie poczekam na pomysł moze coś mi wpadnie w oko, jakas wena twórcza sie pojawi.

Te brzozy są fajne, ale jak się rozrosną to moze być średnio
Widziałam dizs w zoo w wawie taką brzoze darenbross i wyglądała kiepsko. Te na googlach to przy tamtej modelki

|Domu sąsiada nie chce przysłaniać, bo to bliska rodzina, więc niech maja oko na mój dobytek

A..., to rozumiem w takiej sytuacji też bym nie zasłaniała
Miłego dnia
Aneta1309 12:46, 08 wrz 2014

Kasiu z tym lustrem to miałam na myśli miejsce na wprost pergoli.Też dojrzałam do wyciapania wierzb z ogrodu w sobotę pożegnałam się z hakuro.
Myślę nad tym rondem całościowo mus na Twój ogród spojrzeć żeby coś sensownego wymyśleć.Róze czy lawenda w bukszpanowej obwódce to klasyka dziewczyny dobrze prawią tym bardziej że masz już te rośliny u siebie w ogrodzie.
BarbaraM 14:23, 08 wrz 2014

Kasiu i bardzo dobrze.Koło brzózek mogłyby być trawki,choć oprócz Red Barona posadziłabym jeszcze jakieś...no np.ostnice.
Lub niskie miskanty + Red Barony.