Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

ModraSowa 20:04, 12 wrz 2014

Kasia to czerwone to red baron a dwa po bokach? miskant ML czy stipa?
Ja jednak dałabym tam coś kolorowego i widze to koło jakoś tak bardziej naturalistycznie.
Toszka 23:10, 12 wrz 2014

A ja, szczerze, nie widzę tam żadnego ronda, tylko poszerzone i pięknie obsadzone rabaty naokoło... rabata z kulami poszerzona i dorzucone albo jakieś trawy, albo zrobione wyższe piętro.
Wiąz Camperdowni niestety ma tendencje do bawełnicy wiązowej (mam i wiąza i czasami bawełnicę, a wiąz ma sperforowane liście....), brzoza youngi... pokraczna z czasem i pnia nie widać... Jeśli w rondzie posadzisz drzewo to zasłonisz sobie wszystko co poza... to po co tam robić rabatę? Jeśli chcesz drzewo to bliżej żywopłotu i bardziej w rogu...będziesz widziała i drzewo i rabaty
MalgosiaR 18:50, 13 wrz 2014

katarzynkak napisał(a)
Patrzcie na moje wypociny

Hej, hej Kasiu, przyszło mi do głowy gdybyś rabatę lekko podprostowała tak żeby linia była równoległa do lini z kulami bukszpanowymi - taką wydłużoną łezkę zrobić lub zupełnie prostokąt, lub taki zdecydowany trójkąt różnoboczny w środek dać 3 stożki z bukszpanu lub cisa w formie szachownicy czyli dwa cofnięte do tyłu, a pomiędzy trawki ML tak żeby wystawały jakby z pleców tych stożków,w nogi mogłyby pasować żurawki marmolaki te jasno zielone chyba lime marmolade lub barony mogłyby zostać jako mocniejsze akcenty kolorystyczne ale wtedy "przepleść je jakby pomiędzy stożkami. Co Ty na to? Miałabyś wtedy nawiązanie do kul bukszpanowych jeśli stożki bukszpanowe...macham z pozdrowieniami i mam nadzieję że maluch ma się lepiej
MalgosiaR 19:18, 17 wrz 2014

Hej Kasiu co u Ciebie, jak decyzja jestem ciekawa
katarzynkak 09:05, 18 wrz 2014

Napia napisał(a)

Pozazdrościć pomysłów nieźle to wygląda. Brzoza papierowa to mój typ, ale ja w tym kręgu posadziłabym ze trzy
Kasiu, kiedy jest mi smutno, zdecydowanie szukam innej muzyki ale rozumiem, że w Twoim przypadku sonata sprawdza się jak należy

Dzięki Agusia.
Tam niby są 3 brzozy

Ciągle się zastanawiam nad tą częścia ogrodu. Czy zlikwidować to rondo, czy zmienić kształt. Cos mi tu nie gra...

Ja przy tej sonacie rycze jak bóbr i oczyszczam się
katarzynkak 09:06, 18 wrz 2014

BarbaraM napisał(a)
Zrób samą zieleń.To czerwone tam niepotrzebne.
Jak widzę to: brzoza,kosodrzewina,ostnica i bukszpan wkoło.
Super.

Tak Basiu masz racje, czerwień tam jakos się gryzie. Myślałam, żeby kolorem nawiązać do koloru dachówki na domku
katarzynkak 09:08, 18 wrz 2014

ModraSowa napisał(a)
Kasia to czerwone to red baron a dwa po bokach? miskant ML czy stipa?
Ja jednak dałabym tam coś kolorowego i widze to koło jakoś tak bardziej naturalistycznie.

Aneczko czerwony red baron a jasna-stipa.
Wciąż nie jestem zdecydowana co zrobić z tą rabatą.
iwonaal 09:10, 18 wrz 2014

Pozdrawiam.
katarzynkak 09:25, 18 wrz 2014

Toszka napisał(a)
A ja, szczerze, nie widzę tam żadnego ronda, tylko poszerzone i pięknie obsadzone rabaty naokoło... rabata z kulami poszerzona i dorzucone albo jakieś trawy, albo zrobione wyższe piętro.
Wiąz Camperdowni niestety ma tendencje do bawełnicy wiązowej (mam i wiąza i czasami bawełnicę, a wiąz ma sperforowane liście....), brzoza youngi... pokraczna z czasem i pnia nie widać... Jeśli w rondzie posadzisz drzewo to zasłonisz sobie wszystko co poza... to po co tam robić rabatę? Jeśli chcesz drzewo to bliżej żywopłotu i bardziej w rogu...będziesz widziała i drzewo i rabaty

Toszka ja też mam dylemat odnośnie tego miejsca.
Chciałam na przodzie domu stworzyć bardziej formalny ogród, dlatego zdecydowałam się na to moje rondo. Chciałam również, zeby nawiązywało do tego miejsca

a może po prostu dać tam róze w obwódce z bukszpanu?

Popatrz z góry na ogródek- jak byś poprowadziła linie rabat?

Odnośnie rabaty z kulkami bukszpanowymi to w przyszłym roku ją poszerze i chce dać tam dalej pas hortek limek z rozchodnikami. Posadziłam tez 3 sliwy dzieciece.

katarzynkak 09:26, 18 wrz 2014

MalgosiaR napisał(a)

Hej, hej Kasiu, przyszło mi do głowy gdybyś rabatę lekko podprostowała tak żeby linia była równoległa do lini z kulami bukszpanowymi - taką wydłużoną łezkę zrobić lub zupełnie prostokąt, lub taki zdecydowany trójkąt różnoboczny w środek dać 3 stożki z bukszpanu lub cisa w formie szachownicy czyli dwa cofnięte do tyłu, a pomiędzy trawki ML tak żeby wystawały jakby z pleców tych stożków,w nogi mogłyby pasować żurawki marmolaki te jasno zielone chyba lime marmolade lub barony mogłyby zostać jako mocniejsze akcenty kolorystyczne ale wtedy "przepleść je jakby pomiędzy stożkami. Co Ty na to? Miałabyś wtedy nawiązanie do kul bukszpanowych jeśli stożki bukszpanowe...macham z pozdrowieniami i mam nadzieję że maluch ma się lepiej

Gosiu dziękuje Ci za świetny pomysł. Muszę to sobie narysować i zobaczyć jak by wyglądało. a może Ty mi skrobniesz swoja wizję na tym ujęciu rabaty z góry?