Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 21:05, 02 sty 2014

Ona u góry ma już mocno zdrewniałe gałęzie skierowane w dół. I myślę sobie, że taka wysokość jest dobra, ale muszę na pewno ją zagęścić. Muszę to zrobić tak, by ta góra się zagęściła, bo niżej jest więcej gałęzi.

makkasia 21:31, 02 sty 2014

To naturalne, że w miejscy szczepienia odchodzą gałązki a one rozgałęziają się coraz bardziej do dołu. te gałęzie będą grubieć a gałązki zagęszczać... Myślę, ze obcięcie gałązek bardzo krótko (jak wierzbę) nie byłoby dla niej dobre bo zaburzyłoby jej piękny płaczący charakter..na pewno nie spowodowałoby szybkiego zagęszczenia korony .
I jeszcze jedno na temat cięcia - to ja moja yongi tnę baardzo delikatnie wczesym przedwiośniem albo w ogóle - zanim ruszą soki - gdy zacznie - płakać sokiem nie należy jej ciąć bo na pewno ją to osłabia, najlepiej ciąc ją w lipcu
makkasia 21:40, 02 sty 2014

Tak bym ciachnęła

Kasik 21:45, 02 sty 2014

makkasia napisał(a)
To naturalne, że w miejscy szczepienia odchodzą gałązki a one rozgałęziają się coraz bardziej do dołu. te gałęzie będą grubieć a gałązki zagęszczać... Myślę, ze obcięcie gałązek bardzo krótko (jak wierzbę) nie byłoby dla niej dobre bo zaburzyłoby jej piękny płaczący charakter..na pewno nie spowodowałoby szybkiego zagęszczenia korony .
I jeszcze jedno na temat cięcia - to ja moja yongi tnę baardzo delikatnie wczesym przedwiośniem albo w ogóle - zanim ruszą soki - gdy zacznie - płakać sokiem nie należy jej ciąć bo na pewno ją to osłabia, najlepiej ciąc ją w lipcu

Dzięki Kasiu. Podetnę ja troszkę by nie łaziła po ziemi na przedwiośniu, a potem w lipcu jak mówisz pokoryguję. Ona i tak ładnie się zagęściła w ostatnich dwóch latach. Wcześniej najprawdopodobniej była nie podlewana i jak się wprowadziliśmy to miała kilka gałązek.

Dzięki
Kasik 21:47, 02 sty 2014

makkasia napisał(a)
Tak bym ciachnęła

I tak ciachnę.
Nikita 20:43, 03 sty 2014

Witam Kasiu i Grzesiu, wpadam z rewizytą. Miło, że tak w duecie sobie ogrodnicze rękodzieło uprawiacie - i jaki efekt - śliczne u Was. Tak kolorowo i piękne kompozycje. Sadu Wam zazdroszczę - ja u siebie też mam sad, ale raczej w rozmiarze "kinder". Róże cudne, aż u mnie czuję ich zapach - moje w tym roku przeżyły zmasowany atak mszyc i nie wiem co bedzie z nich na wiosne....
Pieski rozkoszne, ale moje serce podbiła Zara.....za chwilkę Wam pokażę dlaczego....
Nikita 20:45, 03 sty 2014

Zara poznaj do Dakar - Dakar poznaj to Zara......
Kasik 21:01, 03 sty 2014

Bardzo dziękujemy za miłe słowa. Dakar cudny (a piszę to jako miłośnik i "ulubiony pańcu" piesków). Jeżeli masz ochotę to zapraszamy Was do naszego sadu ogrodu i nie tylko. Bo co prawda, nie planowaliśmy dopuszczać naszej suni ale dla takiego przystojniaka....hmm.
Bogdzia 21:34, 03 sty 2014

O tu plany matrymonialne. Fakt ze pieski do siebie pasuja. Ja długo nie mogłam sie zdecydowac czy podciac brzozę ale w koncu podcęłam bo bardzo szerko się rozrosła i za dużo zasłaniala.

Wszystkiego dobrego.
Nikita 21:58, 03 sty 2014

Dakar na pewno zaprzyjażniłby się z Zarą, ale troszke za daleko do Was. Już widzę jakby szalały między iglakami..... W dowód sympatii zdjęcie dla Zary i na potwierdzenie,że do takiej laseczki to on nawet w podskokach......