Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

danuta_szwajcer 16:49, 31 gru 2013

Super prezent Wszystkiego dobrego w nadchodzacym roku i
Kindzia 19:15, 02 sty 2014

Z życzeniami przyleciałam i z całuskiem, ale ochrzan też chyba się należy...musisz się wyleżeć Dziewczyno!!! Zapalenie płuc sobie wyhodujesz takim lataniem z przeziębieniem!!! Uważaj na siebie Kasiątko
Kasik 19:41, 02 sty 2014

Kindzia napisał(a)
Z życzeniami przyleciałam i z całuskiem, ale ochrzan też chyba się należy...musisz się wyleżeć Dziewczyno!!! Zapalenie płuc sobie wyhodujesz takim lataniem z przeziębieniem!!! Uważaj na siebie Kasiątko

Nie jesteś jedyna co krzyczy na mnie. Ale co tam.
Do pracy muszę chodzić bo same terminy mam, Tak już jest, że choroba przychodzi zawsze w nieodpowiednim czasie.

Czekam na słoneczko, na wiosnę i wtedy zakuuuuuupy, potem wyjdziemy z Grzesiem do ogrodu i będzie dobrze.

Buziaki.
Kasik 19:42, 02 sty 2014

danuta_szwajcer napisał(a)
Super prezent Wszystkiego dobrego w nadchodzacym roku i

Dzięki za życzenia - serdecznie
makkasia 20:05, 02 sty 2014

Kasik napisał(a)
Piszecie że tniecie drzewka, czy to znaczy że ja mam moją brzozę też ciachać, - a wierzby?

Trochę mam stracha. Mówi się, że każde cięcie pobudza do wzrostu. Co jak wypuszczą nowe świeże gałązki i pomarzną?

Kasieńko obiecałaś mi powiedzieć kiedy mam ciąć - czy teraz -czy jeszcze czekać? Pomocy !!!

Brzozę możesz przyciąć jak potrzeba, wierzbę dopiero jak przekwitną bazie co by pszczółki się najadły

Kasik odpowiedziałam u siebie ale u Ciebie też wklejam
ściskam noworocznie
makkasia 20:11, 02 sty 2014

Czekam na brzozę
Kasik 20:16, 02 sty 2014

Dobrze nie widać, ale jest dość luźna.
Dzięki Ci dobra Kobieto.
Kasik 20:27, 02 sty 2014

Zapomniałam, że mój nowy aparat nawet po ciemku zrobi dla mnie zdjątko Ha, ha,

makkasia 20:48, 02 sty 2014

Kasik napisał(a)
Dobrze nie widać, ale jest dość luźna.
Dzięki Ci dobra Kobieto.

Po pierwsze moja jongi była "wydłużana" tzn z gałązki, (U Ciebie widać taką gałązkę, która jest bardziej wyprostowana od innych i wyrasta z czubka korony) która wystaje z góry i ze środka korony zrobiłam przedłużenie pnia. Użyłam do tego plastikowej osłonki na kable - miała ze 4 metry długości. Najpierw pionowo przywiązałam ją do pnia w kilku miejscach a później do tak przymocowanego rusztowania dowiązałam gałązkę.
Ta gałąź będzie zaczątkiem następnego piętra twojej brzózki. (jeśli chcesz aby była wyższa oczywiście)
Cięcie - w przypadku Twojej brzózki nie cięłabym jej teraz tylko poczekałabym na przedwiośnie,
W zależności od tego jaki chcesz pokrój osiągnąć tniesz ją albo na jednej wysokości zawsze pod oczkiem lub gałązką na zewnątrz (brzózka nie będzie zagęszczać sie do środka tylko będzie tworzyła parasol na zewnątrz)
Albo tniesz skracasz jej pędy (również oczkiem na zewnątrz) na różnych wysokościach aby zachować naturalny malowniczy pokrój...
Osobiście podobają mi się te brzozy, wysoko szczepione lub "wydłużane" ale są cięte delikatnie na naturala kiedy są soliterami - tak jak u Ciebie.
U mnie jest posadzona między tujami i musi być korygowana i coraz częściej tnę ją na jednej wysokości bo wtedy kulki bukszpanowe pod nią lepiej się prezentują
Więc teraz podaruj sobie cięcie albo delikatnie obetnij tylko te gałązki, które ewidentnie uważasz, że są za długie.
ściskam
makkasia 20:50, 02 sty 2014

Czasami kiedy korona nie może być szeroka to tniesz pod oczkiem, które jest skierowane na boki ...