Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 09:42, 19 kwi 2017

Kindzia napisał(a)
I co? Jak? U nas regularna zima...jeszcze nie przymroziło, na razie nas zasypuje

Dziś pierwsze zmrożenie.

Piruetka dostała po kwiatkach, ale tych rozwinietych całkowicie. Tulipany schylone.
Co w sadzie- jeszcze nie wiadomo- zobaczymy po południu. Dzisiejsza noc o stopień zimniejsza.

Nie wiem co będzie.
Milka 09:45, 19 kwi 2017

Tez myślałam o was, jak drzewa owocowe sobie poradzą, czyli mróz i już rośliny dostały. Piruetka może pąki kolejne pokaże, jak zimno odpuści.
Tulipany się podniosą, miałam tak raz i jak ciepło wróciło, wstały.
Oby nie było gorzej, jeszcze tylko te 3 noce, potem już spokój. Buź
Kasik 07:30, 23 kwi 2017

Kasya napisał(a)
Kasiu a ja wlasnie chcialam zapytac o przymrozki i drzewka owocowe, jak wynika z waszych obserwacji, jak duze przymrozki uszkadzaja kwiaty i zalązki owocow i ktore drzewka najbardziej wrazliwe a ktore wytrzymują ?

Kasiu- my jeszcze nie mamy wielkiego doświadczenia. Zmroziło nam drzewka może dwa razy. Wiem tylko, że takie -4, -3, przez trzy do czterech dni pod rząd mrozi i niszczy i kwiaty i zalążki.

Teraz było -2 i na drugi dzień -3. Czereśnie dostały ( choc nie całe), brzoskwinie były niektóre prawie przekwitnięte i na nich nie widać. Te późniejsze nie wykazują oznak uszkodzenia kwiatów. Śliwy kwitnące kwitną dalej i nie ma zmrożonych, morela bielutka stoi jak stała.

Za dwa tygodnie zobaczymy co drzewa pokażą.

Poza tym było zimno długo i nie wiemy w jakim stopniu owadom udało się zapylić kwiaty. Wiele czynników ma wpływ na owocowanie. My dalej w fazie bardziej obserwacyjnej jesteśmy.
Kasik 07:31, 23 kwi 2017

Basilikum napisał(a)

juz napisalam u mnie

Szkoda, że nie macie tego urlopu wspólnie. Liczyłam na odwiedziny u nas.
Kasik 07:33, 23 kwi 2017

Milka napisał(a)
Moja iruettka tez kwitnie, czyli ona zaraz po Wildcat i gwiaździstych, Black zaczął, a Genia, hym...wiesz co myślę

Piruetka po drugiej nocy mroźnej dostała cała. Black dostał tylko po kwiatach rozkwitniętych - pąki całe. Gienia - bez komentarza.
Kasik 07:35, 23 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ja też bo jak sobie przypomnę jego minę jak omroziło to serce mi się kraje.
Niech ciepło przychodzi

Pomimo, że uwielbiam brzoskwinie, to nie dla siebie chciałabym by przeżyły. Nie mogę patrzeć jak Grześ sie martwi. Chodzi koło nich , dba , apotem z tylu drzewek nie ma nic.

Tamten rok taki był, ten niech będzie lepszy.
Urszulla 08:50, 23 kwi 2017

Najbardziej szkoda tych owocowych drzew. Taki rok. U mnie drzewa zakwitły, też nie wiem jak te małe minusy wpłyną na zapylanie i rozwój owoców. A dziś znów niespodzianka śnieg.
Kasik 10:37, 23 kwi 2017

Agania napisał(a)

Black tulip zachwycajaca...nowa magnolia też...niech rosną i cieszą wszystkie

Brzoskwiniowy sad też przepięknie rozkwitnął

Magnolka dostała, ale pąki jeszcze może rozkwitną.

Na brzoskwinki liczymy.
Luki 11:15, 23 kwi 2017

Czytam, że zbyt wielkich strat w sadzie nie ma, cieszy mnie to bardzo bo szkoda by było tak kolejny rok
malgorzata_s... 11:16, 23 kwi 2017

Kasia u mnie znowu śnieg padaTopi się ale góry bielutkie