Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Kamajla 21:48, 17 wrz 2014

dzięki Filip, mam nadzieję, że uda mi się to dobrze zrobić
Viola 21:55, 17 wrz 2014

JulkAd napisał(a)
Szalona Mama ...

Ha, ha też mi to przyszło do głowy " szalona mamuśka" pomyślałam jak zobaczyłam zdjęcie
JulkAd 21:59, 17 wrz 2014

Kamajla napisał(a)

każdy ma prawo do głupawki, mama też

Głupawka jak najbardziej wskazana. Optymistom się lepiej żyje
Kamajla 22:01, 17 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)

No to spory dołek trzeba wykopać, a wkoło najlepiej rurę drenażową zasypaną żwirkiem, zatrzyma w sobie nadmiar wody.
Rabatka cudna wyszła i się zastanawiam, jak ty się w projekcie tych zawijasków doczytałaś, bo ja bym chyba się z tym zgubiła, choć na czytaniu obrazków powinnam się znać Fajnie wyszło przełożenie projektu na rabatkę. Udało się Kamilko, pozdrawiam.
A na spacerku przestraszyłaś się czegoś? Bo dzieciaki takie uradowane z mamy

Tak, wystraszyłam się, że eM zdjęcie robi nie bardzo umiem/lubię pozować więc zaczęłam się wydurniać, córka dołączyła, a synek cieszył się wniebogłosy

Dzięki za dobre słowo odnośnie rabaty, bardzo się obawiałam, czy uda mi się to dobrze posadzić... Ale chyba faktycznie jest nieźle.
Loosiuu 22:30, 17 wrz 2014

Postaraj się otoczyć rurą drenarską bryłę korzeniową, tak aby woda mogła równomiernie spływać, a po środku dołka możesz nawet "wywiercić" dziurę o średnicy ok. 10 cm do głębokości warstwy przepuszczalnej i zasypać ją żwirem. Powinno znacznie ułatwić odprowadzanie wody z warstw nieprzepuszczalnych. Lepiej teraz zrobić coś solidnie niż potem cierpieć jak już drzewo będzie większe.
bdan 07:14, 18 wrz 2014

Problemów zdrowotnych z małym współczuję, niestety taki urok dzieci, trzeba to przezyć.
Drzewek pozytywnie zazdroszczę, ambrowiec cudny
Malgosik 09:51, 18 wrz 2014

nareszcie się coś dzieje
już czekałam....
co do tulipanowca spróbowałabym wykopać głębszą dziurę, może uda Wam się dokopać do warstwy przepuszczalne i wtedy wystarczy przekopać tą glinę z piaskiem, ziemią z worka, ewentualnie dać żwir z piaskiem na dno
bo jeśli daje się dren, to trzeba gdzieś ten dren odprowadzić, czyli wodę do jakiejś studzienki
można jeszcze grubym wiertłem kopać wąską dziurkę aż się dokopiecie do warstwy przepuszczalnej i tam nasypać żwirku, będzie woda odpływać
ewentualnie mocno głęboka dziura właśnie wysypana piaskiem ze żwirem
trzeba poczytać

mi się nieraz udaje dokopać do końca gliny i poprostu przekopać, przemieszać te warstwy

ambrowiec przebarwił się po stronie słonecznej
mój też już powoli zaczyna zmieniać barwy

ładnie wyszła rabatka
tylko posadź te wrzosy na lekkim wzniesieniu i glebę z piaskiem trochę wymieszaj, by była przepuszczalna, no chyba że masz próchnicę fajną, kwaśną
Malgosik 09:52, 18 wrz 2014

aha, napisz mi proszę na priva gdzie kupiłaś takie ładne duże cyprysiki i po ile
Kamajla 10:51, 18 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
nareszcie się coś dzieje
już czekałam....
co do tulipanowca spróbowałabym wykopać głębszą dziurę, może uda Wam się dokopać do warstwy przepuszczalne i wtedy wystarczy przekopać tą glinę z piaskiem, ziemią z worka, ewentualnie dać żwir z piaskiem na dno
bo jeśli daje się dren, to trzeba gdzieś ten dren odprowadzić, czyli wodę do jakiejś studzienki
można jeszcze grubym wiertłem kopać wąską dziurkę aż się dokopiecie do warstwy przepuszczalnej i tam nasypać żwirku, będzie woda odpływać
ewentualnie mocno głęboka dziura właśnie wysypana piaskiem ze żwirem
trzeba poczytać

mi się nieraz udaje dokopać do końca gliny i poprostu przekopać, przemieszać te warstwy

ambrowiec przebarwił się po stronie słonecznej
mój też już powoli zaczyna zmieniać barwy

ładnie wyszła rabatka
tylko posadź te wrzosy na lekkim wzniesieniu i glebę z piaskiem trochę wymieszaj, by była przepuszczalna, no chyba że masz próchnicę fajną, kwaśną

fajnie, że ktoś czekał razem ze mną
z dołkiem pod tulipanowca będę kombinować, żeby było mu dobrze...

ambrowiec faktycznie od strony wschód/południe się przebarwił, ale też nie w całej części, śmiesznie to wygląda, jak zafarbowane pasemko włosów
Pokazałaś swojego? muszę zajrzeć

wrzosy mają delikatne wzniesienie, przekopałam ziemię z torfem kwaśnym i korą, próchnicy niestety nie zdobyłam...

Kamajla 10:51, 18 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
aha, napisz mi proszę na priva gdzie kupiłaś takie ładne duże cyprysiki i po ile

już wysyłam