Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

MirellaB 08:40, 23 maj 2016

Ilonka trzmieliny się ukorzenią. Możesz podlać ukorzeniaczem - ja tak robię

Hortki myślę odbiją, tylko słabo mogę kwitnąć.
lindsay80 08:43, 23 maj 2016

dysproporcje jeśli chodzi o krzaki hortek ogromne, ale najważniejsze, że żyją, myślę, że nadrobią.
U mnie jeśli chodzi o trawy jest ok, najgorzej wypada właśnie Apache, na pozostałe nie mogę narzekać, bo chyba tylko jeden ML do wymiany, reszta żyje i ładnie rośnie.
Luki 09:30, 23 maj 2016

U mnie tak wyglądały hortki muśnięte mrozem, wszystkie pąki zniknęły i zostały patyki, dopiero teraz pokazują się ładne małe listki. Niestety ten rok dla roślin jest ciężki, chociaż to już trwa od zeszłego sezonu niestety.
inag 22:43, 24 maj 2016

Alisonek napisał(a)
Moje miśki są większe, może jednak oberwały jakimś mrozem??na pewno żyją tylko mogą gorzej kwitnąć

W mróz raczej wątpię. Wszystkie rosną w jednym rzędzie więc chyba nie tylko tym by się dostało (?) Poza tym one są osłonięte żywopłotem.
Ja się w ogóle zastanawiam czy zdążą zakwitnąć? Jakoś w to wątpię. Ciężki jest ten rok u mnie
inag 22:45, 24 maj 2016

babka napisał(a)
Trzmieliny ukorzeniają się bez problemu, nigdy niczym sadzonek nie traktuję przed sadzeniem. Co prawda nie ukorzeniam zbyt wiele bo mi nie jest potrzebna ale te, które wtykam do ziemi przyjmują się wszystkie.

Hortensji szkoda, ta pierwsza słaba jakby chciała a nie mogła

Uff, to dobrze, bo już myślałam, że moja praca pójdzie na marne Na razie pilnuję żeby miały wilgotno. Mam nadzieję, że choć większa częśc się ukorzeni bo o wszystkich to nawet nie śnię.
Z hortensją jest dokładnie tak jak piszesz. Ewidentnie coś jej dolega tylko nie wiem co.
inag 22:51, 24 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Werbena poszła u mnie pod ogień!

Czy te hortensje nie maja mniej wody i słońca? U mnie stare egzemplarze mocno ciete pozno ruszyły, myslalam ze usmierciłam. Widocznie trzeba było pobudzić jakies uśpione oczka, ktore pozniej startowały. Wg mnie hortensjom nic nie bedzie.
Czy co roku je tak mocno ciełaś? Bo ja dopiero w tym roku taka radykalna byłam

Czytałam Nawet pomyślałam, czy również nie sprawić sobie takiego "miotacza ognia" Okropnie wkurza mnie rosnąca trawa w kostce. Ciężko jest ją z niektórych miejsc wyrwać.
Hortensje na brak wody na pewno nie narzekają. Jest tam linia kroplująca a odkąd zobaczyłam że chorują dodatkowo podlewam je konewką. Dostały już kilka razy Florovit i też jakoś super rezulataów nie widzę.
W taki sposób ścinam je co roku. Zostawiam tylko dwa, trzy oczka. Załamują mnie te rośliny w tym roku. Mam nadzieję, że masz rację i naprawdę nic im nie będzie bo już takich sporych krzaków byłoby mi żal...
inag 22:53, 24 maj 2016

Karol99 napisał(a)
Trzmieliny na pewno się ukorzenia, ja tak robiłem rok temu.
A co się z hortkami stało?

Moja wiara co do trzmielin odżywa
Karol, a żebym ja właśnie wiedziała co im jest to byłaby już połowa sukcesu. Naprawde nie wiem...
inag 22:57, 24 maj 2016

Mirka napisał(a)
Jasne że sie ukorzenią tylko aby miały wilgotno.Ja bez ukorzeniacza wtykam.Ilona patyczki polarków w ziemi dostały listków jest szansa na sadzonki hurrra

Wilgoci pilnuję właśnie cały czas
Bardzo się cieszę z Twoich polarów Nadal trzymam kciuki. Ja włożyłam do wody takie ochłapy z tego co zostało po wysyłce i na 6 patyków 3 też mają korzenie. Poczekam jeszcze aż będą większe i wsadzę je do ziemi. Ciekawa jestem co z tego będzie
inag 22:59, 24 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Ilonka trzmieliny się ukorzenią. Możesz podlać ukorzeniaczem - ja tak robię

Hortki myślę odbiją, tylko słabo mogę kwitnąć.

Ale jak podlać ukorzeniaczem??? Zawsze miałam taki płyn lub proszek do maczania gałązki przed posadzeniem ale w wersji do podlewania nie widziałm nigdy...
Mirellka, ja wcale nie stawiam na to, że one zakwitną w tym roku o ile całkowicie nia padną. Jak się wkurzę to ruszę na nie ze szpadlem
inag 23:06, 24 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
dysproporcje jeśli chodzi o krzaki hortek ogromne, ale najważniejsze, że żyją, myślę, że nadrobią.
U mnie jeśli chodzi o trawy jest ok, najgorzej wypada właśnie Apache, na pozostałe nie mogę narzekać, bo chyba tylko jeden ML do wymiany, reszta żyje i ładnie rośnie.

I to jest własnie najdziwniejsze, że te krzaki na pewno żyją ale nie ruszają. Po ścięciu gałązek w środku są zielone, mokre. Wypuściły pączki i tak stoją już dłuuuuuugo. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Dziś podsypałam je nawozem.
Apache u mnie tak jak Ci pisałam - kaput. Żyją tylko 4 sztuki. Reszta to susz całkowity tak samo jak brązowe trawy (które zresztą dziś wymieniłam).
ML u mnie wszystkie żyją tylko też są duże dysproporcje między poszczególnymi egzemplarzami. Jedne są świetne, gęste a inne mają po dwa źdźbła. Tak mnie ten ogród wkurza w tym roku, że chyba zaleję wszystko betonem i będzie spokój

Super, że nie masz dużych strat Będę miała do kogo przychodzić cieszyć oczy jak już mi wszystko padnie