Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 21:15, 04 kwi 2018

Bożenko, zaraz zobaczę Twoje łączki, tymczasem
paniprzyroda 21:24, 04 kwi 2018

Łucja, jesteś, fajnie Pomidorki wysiałam wcześniej, znowu pewnie się pośpieszyłam, na razie przerwa w wysiewach, bo muszę ogarnąć to, co powschodziło. Malachitu było pięć nasionek, wzeszły cztery, chyba super wynik
Po przepikowaniu stanęły ale teraz się ruszyły, niemniej światła mają mało. Zaczynają im żółknąć liścienie, nie wiem dlaczego?
i ciemierniki
paniprzyroda 21:26, 04 kwi 2018

barbara_kraj... 21:47, 04 kwi 2018

Mariolko, ależ wiosenne bogactwo! I w domu, i w ogrodzie!
Uściski i buźka.
Alicja169 22:08, 04 kwi 2018

Ależ ciemierniki.. ich zdrowe kwiaty zachwycają czym karmione?
tulucy 22:10, 04 kwi 2018

Ja siałam po dwa nasionka z odmiany, tylko kilka odmian po więcej, malachit pokazał się jeden z tych dwóch, więc i tak się cieszę.

Dziś zauważyłam jeden kiełek na ostatniej parze krążków, pokazał się Carbon. Szalenie jestem ciekawa tych "egzotycznych" odmian.

Być to jestem, ale tak na pół gwizdka, bo mi czasu brakło...
paniprzyroda 22:18, 04 kwi 2018

Basiu, ściskam wiosennie
perłówka

kolejne krokusy ruszają

Wczoraj miałam dzień wolny i jak wszyscy ruszyłam w ogród. Zamiast porządkować zrobiłam bałagan: podcięłam derenia, katalpę, wykopałam 7 róż, cztery wsadziłam do gruntu, dwie do doniczek, jedna poszła na kompost. Wykopałam kilka dużych lawend, kilkanaście karp liliowców, kilka bylin, większą część tego upchnęłam na rabatach. Wieczorem padłam, nie wspominam o bólu mięśni. I nie wiem, jakim sposobem miałam ziemię we włosach Dziś szpadla nie dotknęłam, za to po pracy skończyłam przycinać hortensje, usunęłam parę innych badyli. Jutro też chyba szpadlem nie podziałam

Gruszka_na_w... 22:30, 04 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Łucja, jesteś, fajnie Pomidorki wysiałam wcześniej, znowu pewnie się pośpieszyłam, na razie przerwa w wysiewach, bo muszę ogarnąć to, co powschodziło. Malachitu było pięć nasionek, wzeszły cztery, chyba super wynik
Po przepikowaniu stanęły ale teraz się ruszyły, niemniej światła mają mało. Zaczynają im żółknąć liścienie, nie wiem dlaczego?

Kolekcje kurek i zajączków zacne! Można by nimi obdzielić kilka gospodarstw.

Spróbuj zaparzyć herbatkę ziołową z pokrzywy i podlej nią pomidorki raz w tygodniu. Przeczytałam o tym u Zojki. Ta ziemia/ torf do wysiewów zwykle jest uboga w składniki pokarmowe, a pomidorki szybko rosną i potrzebują więcej składników niż inne siewki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 22:49, 04 kwi 2018

Ojoj jakie fajbowe
Chce takie
paniprzyroda 22:56, 04 kwi 2018

Alicja169- ciemierniki w ub. sezonie przesadzałam, część była zmaltretowana przy kopaniu dereni, nie mają tyle kwiatów, co w ub. roku, niemniej to, co jest też cieszy. Kwiaty zdrowe, bo okrywałam w czasie ostatnich mrozów. Karmię zmielonymi skorupkami jajek, podsypuję popiołem, raz w roku dodatkowo dolomit. Nie dostają nawozów sztucznych.
Łucjo, fakt, ogród ogrodem, ale jeszcze życie rodzinne i zawodowe istnieje
Gruszeczko, dzięki za czujność. Jutro kupię herbatkę z pokrzywy. Chociaż coś mi świta, że i Hanuś pisała o pokrzywie świeżej, tylko nie wiem, w jakich proporcjach to stosować, chyba podobnie - jak suszoną.