Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Gruszka_na_w... 23:18, 04 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)

Gruszeczko, dzięki za czujność. Jutro kupię herbatkę z pokrzywy. Chociaż coś mi świta, że i Hanuś pisała o pokrzywie świeżej, tylko nie wiem, w jakich proporcjach to stosować, chyba podobnie - jak suszoną.

Świeża pokrzywa może być "za bogata" dla siewek. Tego suszu w herbatce jest niewiele. Przedobrzenie chyba nie wystąpi.
Jutro swoim pomidorkom zaordynuję pierwsze podlewanie z tej herbatki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 21:29, 05 kwi 2018

Wspaniałe dekoracje ale do żywych kwiatów serce się rwie najbardziej i do donic
Bogdzia 21:41, 05 kwi 2018

Piękne masz ciemierniki , u mnie podmrożone kwiaty , kiepsko wyglądaja , muszę poczekac az zakwitna z nowych pączków.
paniprzyroda 22:18, 05 kwi 2018

Haniu, herbatka zakupiona, rankiem będzie podlewanie
Rysko, przez to nagłe ciepło wszystkie cebulowe oszalały. Nawet miniaturowe iryski, których listki ledwo przy ziemi widać, otwierają pączki. Dziś zakwitły fioletowe przylaszczki, dojrzałam kwitnącą miodunkę, puszkinie lada chwila itd. Przy takich wysokich temperaturach cebulowe szybko przekwitną.
Bożenko, niektóre ciemierniki ładne i gęste mimo przesadzania, inne dużo słabsze.
Dziś zaczęłam cięcie róż. W porównaniu do ubiegłego roku, kiedy przezimowały idealnie, ten sezon różany będzie u mnie kiepski. Niektóre przemarzły zupełnie, do usunięcia, wiele tnę do ziemi. Co dziwne, na tym samym krzaczku są pędy zupełnie czarne i przyzwoicie zielone. Chyba to wina ciepłej zimy i gwałtownego mrozu, bez grama śniegu.

Fotka dla odważnych, przetrzebiłam New Dawn, jej długie baty wplatały się w brzozy i kaleczyły gałęzie. Sama jestem ciekawa, jak ten zabieg przeżyje

jakieś wyfikane szafirki, póki co tylko niebieskie widać

i różowe
Bogdzia 22:21, 05 kwi 2018

Gdyby moje róze tak wyglądały to bym się zdziwiła że tak lekka zima była , u mnie co rok do szczepienia tnę, wszystko czarne.
paniprzyroda 22:22, 05 kwi 2018

jako że zaraz przekwitną, to jeszcze raz krokusy

paniprzyroda 22:23, 05 kwi 2018

Bożenko, tej nic nie rusza, to terminatorka Te najgrubsze badyle piłką ręczną cięłam
Anabell 23:14, 05 kwi 2018

Ciemierniki zadziwiające, dziś swoim obcięłam wysuszone liście, pączki kwiatów wystają uszkodzone.
a w ogóle musiało być dużo cieplej u Ciebie, mam dużo cebulicy i szafirków ledwo wychodzą.
okazałe Twoje.

Mariola wstawiłam u siebie zdjęcie jak pobierać sadzonki dali do ukorzeniania.
Kasiek 23:29, 05 kwi 2018

Bardzo lubie Twoje dekoracje, i te domowe i ogrodowe Masz wyczucie gustu i smaku, potrafisz je elegancko zaprezentowac
Urszulla 01:32, 06 kwi 2018

Zdziwiłam się że już masz szafirki.