Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

agniecha973 23:16, 23 kwi 2018

Dziękuję. Mojej nie będę zmieniać doniczki bo w tamtym roku sadzona, więc jeszcze niech się nie spieszy do większej. Moja wygrzewa się przy dużych oknach tarasowych ale jeszcze wewnątrz. No to wystawię skoro taka ciepła wiosna-lato. Kiedy powinna mieć kwiatki (jeśli w ogóle)?
Zaglądam, ale u siebie nie piszę. W paru ogrodach jestem na bieżąco. U mnie się zaniedbało trochę. Nie nadążam. Tiarelki w tym roku tak oberwały zimą, ze myślałam, ze umarły. Ale odrastają, wiec spoko. Tylko jeden stary schorowany pies mi się tam kładzie Nie mam sumienia kazać mu się przenieść jak już zalegnie. Muszę zrobic jakąś barierkę, zeby nie wchodził. Będzie straszyć, ale cóż.
Pozdrówka
paniprzyroda 23:34, 23 kwi 2018

Anda napisał(a)
Jej, jakie sliczne narcyzy Wymien pare nazw, najlepiej wszystkie od pierwszego do ostatniego zdjecia. Wole narcyzy niz tulipany

Wstawiłam zdjęcia właśnie po to, by móc je zidentyfikować. Niektóre zamawiałam, inne dostałam w ramach reklamacji innych roślin z serii dla kolekcjonera. Kilka nie zakwitło, widocznie za małe cebulki były, bo liście są.
Sprinter
Obdam
Rapture
Exotic Mystery
Curly Lace
Pencrebar
Golden Echo
Rip Van Vinkle
z serii dla kolekcjonera
Cum Laude
Petit Four
Art. Design
Berlin
Colbianc
Tricollet
białe na końcu to Thalia, żółciutki cienki( dwie fotki) to Rip Van Vinkle, wiem, bo kupowałam stacjonarnie. W marketach kupowałam więcej Thalii i mam podejrzenia, że rośnie pomyłka totalna. Zaraz zakwitnie i będzie wiadomo. uff

teraz trzeba przyporządkować nazwy do rośliny
paniprzyroda 23:42, 23 kwi 2018

agniecha973 napisał(a)
Dziękuję. Mojej nie będę zmieniać doniczki bo w tamtym roku sadzona, więc jeszcze niech się nie spieszy do większej. Moja wygrzewa się przy dużych oknach tarasowych ale jeszcze wewnątrz. No to wystawię skoro taka ciepła wiosna-lato. Kiedy powinna mieć kwiatki (jeśli w ogóle)?
Zaglądam, ale u siebie nie piszę. W paru ogrodach jestem na bieżąco. U mnie się zaniedbało trochę. Nie nadążam. Tiarelki w tym roku tak oberwały zimą, ze myślałam, ze umarły. Ale odrastają, wiec spoko. Tylko jeden stary schorowany pies mi się tam kładzie Nie mam sumienia kazać mu się przenieść jak już zalegnie. Muszę zrobic jakąś barierkę, zeby nie wchodził. Będzie straszyć, ale cóż.
Pozdrówka

Kiedy kwitnie? Nie mam pojęcia, zauważyłam, jak już miała zawiązane owoce latem
Przyjdzie taki czas, że ogrody wygłaszczemy, a teraz każdy robi, ile może. Ważne, że rośliny rosną. Pierwiosnki były bajeczne u Ciebie, maki.. duża buźka
paniprzyroda 23:44, 23 kwi 2018

barbara_krajewska napisał(a)
Jaką u Ciebie zywotność mają narcyzy Thalia?
Miałam kiedyś, ale mi zanikły. Być może, że zaatakowała je mucha narcyzowa, ale pewności nie mam.

Basiu, narcyzy Thalie mam czwarty sezon, mnożą się, może nie rewelacyjnie, ale umiarkowanie Jak u Ciebie zanikły, to może być tylko mucha.
sylwia_slomc... 23:47, 23 kwi 2018

Niesamowita kolekcja narcyzy, a co to za powojnik???
paniprzyroda 00:11, 24 kwi 2018

jankosia napisał(a)
Boże! Ja chcę te białe narcyzy! Czy one są z takich samomnożących się? Nazwę poproszę proszę pani.
Wczoraj się dowiedziałam, że nie będzie cię w Opatówku, babo jedna

Pewnie, że chciałabym do Opatówka, magnolię miałam kupić i klapa.
Narcyzy to Thalia. Jak wyżej pisałam, mnożą się umiarkowanie u mnie, nie zanikają. Na 7 cebulek posadzonych na początku w najstarszej kępce dziś kwitnie ok. 15 kwiatków, kilka cebulek tylko z liśćmi, pewnie młode. Co roku kupuję dwa, trzy opakowania od tego samego producenta. W tym sezonie się nie popisał, widzę, że wszystkie cebule to pomyłki, jeszcze chwila i zakwitną.
tu inna kępka

a tutaj prawdopodobnie pomyłka, zarówno po prawo jak i po lewo od tych starszych, tylko gdzie kupić kolejne, by mieć pewność?

tu docelowo mają być w pierwszej linii tylko Thalie i bodziszek, bodziszka znów dosadziłam, brakują mi jeszcze ze cztery sadzonki, a w miejsce prawdopodobnych pomyłek posadzę po trzy cebulki z najstarszej kępy rosnącej w innym miejscu

paniprzyroda 00:16, 24 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowita kolekcja narcyzy, a co to za powojnik???

Hej To młoda, dwuletnia sadzonka, którą ukorzeniłam z powojnika kupowanego z 15 lat temu pod nazwą "botaniczny" do starego ogrodu
magnolia 09:27, 24 kwi 2018

hej, ale masz ładnie, kwiaty wszędzie!
Sabińska się obudziła?

margaretka3 10:50, 24 kwi 2018

Mariolo, jak lubisz narcyze, to ja Ci gorąco polecam pachnące Cheerfulness i Bridal Crown, są świetne.
Kuklik 13:00, 24 kwi 2018

Hej nie będę udawać że nadrobiłam zaległości, ale wiosnę obejrzałam Coraz piękniej
Zobaczyłam grujecznika, powiedz, czy jak był mały to zabezpieczałaś na zimę jak judaszowca? Zasadziłam jesienią i chyba nie żyje. Nie wiedziałam że to taki wrażliwiec... Widzimy się na bzach?