Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

agniecha973 00:45, 23 kwi 2018

Monty Don tak właśnie poleca rozmnażać dalie. Podpędza w doniczkach i teraz pobiera sadzonki.
Piękne wszystko
Pozdrawiam.
Zaglądam.
Proszę melduj jak tam z figą poczynasz, bo próbuję wg twojego sposobu, czyli w pod koniec stycznia wniosłam z piwniczki do domu i postawiłam przy oknie tarasowym. Kiedy idzie na dwór?
Pszczelarnia 09:56, 23 kwi 2018

Mariolu, jak postępowiać z callą - kalią. Mam w doniczce (od świąt) i nie wiem co dalej.
Pszczelarnia 09:56, 23 kwi 2018

agniecha973 napisał(a)
Monty Don tak właśnie poleca rozmnażać dalie. Podpędza w doniczkach i teraz pobiera sadzonki.
Piękne wszystko
Pozdrawiam.
Zaglądam.
Proszę melduj jak tam z figą poczynasz, bo próbuję wg twojego sposobu, czyli w pod koniec stycznia wniosłam z piwniczki do domu i postawiłam przy oknie tarasowym. Kiedy idzie na dwór?

Moje dwie już w w pełnym słońcu.
Anda 10:11, 23 kwi 2018

Jej, jakie sliczne narcyzy Wymien pare nazw, najlepiej wszystkie od pierwszego do ostatniego zdjecia. Wole narcyzy niz tulipany

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
barbara_kraj... 12:56, 23 kwi 2018

Jaką u Ciebie zywotność mają narcyzy Thalia?
Miałam kiedyś, ale mi zanikły. Być może, że zaatakowała je mucha narcyzowa, ale pewności nie mam.
paniprzyroda 14:48, 23 kwi 2018

Aga, Ewa figa na słoneczko, kalia do świetlistego cienia, też na zewnątrz
Więcej wieczorem, teraz zmykam do ogrodu
tulucy 20:09, 23 kwi 2018

Piękna sesja... Jadłam postanowienie, że jesienią dosadzę miniaturowe, bo mi ładnie zimują i długo już kwitną
jankosia 21:15, 23 kwi 2018

Boże! Ja chcę te białe narcyzy! Czy one są z takich samomnożących się? Nazwę poproszę proszę pani.
Wczoraj się dowiedziałam, że nie będzie cię w Opatówku, babo jedna
paniprzyroda 22:57, 23 kwi 2018

agniecha973 napisał(a)
Piękne wszystko
Pozdrawiam.
Zaglądam.

Dawno Cię nie było, a Twoje morza traw, kuklików, tiarelek i innych cudowności pewnie pięknie podrosły...
Figę wystawiłam na taras, jak tylko zrobiło się ciepło i noce na plusie. Można ją stopniowo hartować, ocieniać na początku przed zbyt ostrym słońcem, ale nie mam na to czasu. Wiatr trochę jej liście poszarpał, nic poza tym. Zasiliłam ją gnojówką wieloskładnikową, w wolniejszym czasie powinnam ją przesadzić do większej donicy, tylko potem jest problem z wnoszeniem jej do domu na zimę. Gdyby zapowiadali przymrozki trzeba ją wnieść do domu, bo jest na nie wrażliwa. Tak miałam jeden raz i długo odbudowywała liście.

Właśnie widziałam i czytałam w GW o tym sposobie rozmnażania dalii, ale nie zamierzałam tego robić, dość dużo ich mam. Skoro jednak już wiatr wyłamał pędy, to wsadziłam i widać młode przyrosty. Łodygi zielne, gdyby nie wytworzyły korzonków, to już pewnie by zwiędły. Jeśli przeżyją, to dobry sposób na rozmnażanie tych, na których nam zależy.
paniprzyroda 23:11, 23 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Mariolu, jak postępowiać z callą - kalią. Mam w doniczce (od świąt) i nie wiem co dalej.

Ewo, kalie przez dwa lata uprawiałam w gruncie, ale w ub. roku bardzo długo wschodziły, już zaczynałam podejrzewać, że posadziłam je do góry nogami Dowiedziałam się od producenta, że potrzebują jednak być wcześniej wybudzane, dokarmiane, to warunkuje kwitnienie.
W tym roku wsadziłam je do donic ok. 15 marca. Wystawiłam je na zewnątrz jak zrobiło się ciepło po świetach, nie hartowałam. Mam żółto/cytrynowe i ciemnobordowe. Mnożą się łatwo. Minimum cienia trzeba im jednak zapewnić i raczej wilgotne podłoże. Podlewam obficie raz dziennie, woda może zostać na podstawce, wypiją. Podlewać i dokarmiać, bo inaczej tracą turgor. Po zimnych ogrodnikach można też wysadzić do gruntu lub zostawić w donicach.