Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Margerytka40 20:38, 16 maj 2018

Mariolka ,widzę że masz irysy trawolistne. Ostatnio mnie zainteresowały a niewiele o nich wiem. Czy one poza okresem kwitnienia są fajne?
paniprzyroda 22:26, 16 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)
Mariolka ,widzę że masz irysy trawolistne. Ostatnio mnie zainteresowały a niewiele o nich wiem. Czy one poza okresem kwitnienia są fajne?

Asiu, irysy trawolistne zaczęłam rozmnażać, bo są jak dla mnie alternatywą dla traw. Właściwie poza przycięciem wiosną zapominam o nich. Kwiaty schowane w liściach, ale to liście właśnie mi się podobają, są błyszczące, ciemnozielone, dość wąskie. Będę je obserwować, bo jesienią zmieniłam im miejsce i podzieliłam na kilkanaście małych kępek, tworząc obwódkę. Nie mam więcej fotek, ale mogę zrobić, jeśli chcesz.
Magnolia, która na forum pojawia się tu i ówdzie pewnie mogłaby powiedzieć o wiele więcej na ich temat
paniprzyroda 22:27, 16 maj 2018

Krys napisał(a)

Piekne te podpory ,mam makówkę i ważkę i na tę się skuszę

Krysiu, napisałam pw
paniprzyroda 22:43, 16 maj 2018

Iwk4 napisał(a)

Cudne. Czy synuś robi też na zamówienie?
Szklarenka piękna. Gdzie zamawialas? Takie składanie chyba nie jest łatwe...

Iwonko, kwiaty syn na zamówienie wykonuje również. Szklarenka w fazie obserwacji, właśnie muszę pomyśleć o podporach do pomidorów Młodzi nie mieli problemów, składali wg instrukcji, w której opisano każdą kolejną czynność. Trzeba sprawdzić też otrzymaną paczkę, czy są wszystkie elementy. Reklamowałam dwie części, ponieważ nie zgadzały się z wykazem w instrukcji. Szybko okazało się, że był błąd w opisie, zawartość prawidłowa a producent podziękował za wychwycenie nieścisłości. Producent na pw jeśli chcesz
paniprzyroda 22:51, 16 maj 2018

mira napisał(a)
Chyba muszę przestać wchodzić na O. Jak widzę te fronty robót .....
Jakaś budowa się szykuje. To otoczenie szklarni cudne. Zmartwiło mnie że szklarnia śpiewa nie wiem czy bym to zniosła a sąsiedzi hmm.
Dalia nie mogę, ja dziś też doniczki obsadzałam no bo jak przetrwać lato bez jednej fuksji czy pelargonii?
U mnie wiele się nie dzieje - podlewam.

pozdrawiam

Mireczko, właśnie biegam z kolejnymi dokumentami do budowy. Nad otoczeniem szklarni popracuję jeszcze w wolniejszym czasie. Śpiewa podczas silnego wiatru, jest odsłonięta z lewej strony, jak stanie budynek gospodarczy, powinna się wyciszyć. Trzeba wybrać jej zaciszne miejsce.
Dalie ładnie kiełkują, te podpędzane powoli szykują się do kwitnienia. Obsadzania donic nie skończyłam, dziś pada mocno, jak wczoraj podlałam wszystkie rabaty Mam nadzieję, że i u Ciebie wreszcie spadł deszcz.
paniprzyroda 22:58, 16 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Dobrze, że wieści oraz zdjęcia z Twojego frontu i pola walki dochodzą.

Zdjęcie rasowe! Cmokam nad tym otoczeniem i egzemplarzami.

U nas też kiedyś stanie budynek gospodarczy niedaleko szklarni i wtedy to dopiero będzie całość.

Pszczółko, ostatnio walczyłam na zupełnie innych frontach Jako że żywe niezapominajki już przekwitły, wczoraj musiała wystarczyć taka

paniprzyroda 23:10, 16 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Już kwitną liliowce aż pójdę sprawdzić swoje. U mnie od jutra ochłodzenie i deszcz zapowiadają. Ciekawe jak to wpłynie na warzywka, w piątek siałam. Ty masz już takie wyrośnięte.

Liliowce kwitną pewnie nie tylko u mnie Warzywka w skrzyniach są większe, siane w polu w sobotę właśnie solidnie podlało Powinny wschodzić ogórki.
paniprzyroda 23:14, 16 maj 2018

Kasya napisał(a)
Na prawdę liliowce juz ? To juz lipiec ? ja się nie mogę nadziwić

Kasiu, kwitną te wczesne liliowce. Pięknie rośnie najciemniejszy, prawie w kolorze czekolady
paniprzyroda 23:25, 16 maj 2018

laurowisnia napisał(a)
Mariolka, tyle się u Ciebie dzieje na rabatach, nie można się oderwać i jeszcze ta szklarnia w tle, a te kwiaty na stałe też podziwiam.
Czy na tym widoczku u góry to jest Diana?
Ta bylinowa rukola, którą masz strasznie się sieje, u mnie wygrała z werbeną.
I na scabiosę również uważaj, wysiała mi się dość gęsto w doniczce, w której zimowała.

Rukolę tnę nisko jak zaczyna przerastać nie skonsumowana, może dlatego nie wysiała się. Przekwitłe kwiaty scabiozy wycinam, podobnie jak wielu innych, ponieważ to jedyny sposób na kontrolę niechcianych siewek. Jednak niektóre rośliny i tak mają nade mną przewagę
Pytasz o Dianę, tzn?
Kilka obrazków

paniprzyroda 23:29, 16 maj 2018