Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 19:17, 12 cze 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dorotka u ciebie jak zwykle kolorowo, pięknie i na bogato

Pisałaś o Powojniku Montana Elizabeth , ja miałam dwa i po tej ostatniej mroźnej zimie zmarzły jeden całkiem drugi nisko odbił, ale już bez kwiatów w tym roku. One z definicji są zmarzlakami, wszystkie Montana , ale u Was kwitną i nie pomarzły więc ja jestem tylko złym wyjątkiem
W końcu nie zamówiłam tego nowego Montana, chociaż kusi mnie bardzo. Mój ze 3 lata temu też przemarzł całkiem. Odbił z ziemi. On rośnie blisko domu, który go chroni przed mroźnymi wiatrami. Może dlatego się obronił.
Dziękuję za miłe słowa.. Dziś wycięłam większość przekwitłych orlików, aż się luźniej zrobiło na rabatach.

Dorota123 19:26, 12 cze 2021

Milka napisał(a)

Ale piękności dorodne i kwitną, mimo że zima była ostra
Kwitną i cieszą, ale to jeszcze nie jest wysyp kwiatów różanych. Obawiam się, że te zdążą przekwitnąć, zanim reszta zacznie. U mnie róże po zimie były podmarznięte, jeszcze późny przymrozek też je uszkodził. Mimo tego wiosna była mokra u nas i szybko się pozbierały po zimie.

GARDENERS FRIEND

Dorota123 19:35, 12 cze 2021

Milka napisał(a)

Ale przyjemnie też mam takie łóżko, własnie rano wyszłam i zobaczyłam, że materiał puścił, kurcze, jak tu teraz je uratować, bo konstrukcja cała.

Cudowne piwonie, a te kwiatki z nimi, to co?
Dziękuję To jest złocień różowy - bylina.
Irenko może kup materiał i obłóż nim tą leżankę dookoła i ręcznie zszyj na boku. Później przesuń szew pod spód. W ten sposób wzmocnisz to co zostało i będzie można poleżeć jeszcze.

Dorota123 19:41, 12 cze 2021

Alija napisał(a)
Dorotko! Jak zawsze spacer po Twoi ogrodzie to ogromna przyjemność. Piękne kolorowe kwiaty, oryginalne ozdoby, jest co podziwiać.
Piękne róże, u mnie dopiero pąki, piwonie, łubiny, orliki, ślicznie.
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Wczoraj uruchomiłam ciurkadełko, jak przyjeżdżają wnuki uwielbiają się taplać w wodzie. Gąski są wkładane do wody i pojone na okrągło, a rękawki do łokcia mokre.

Dorota123 19:54, 12 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko to fakt, że w cieniu chwasty nie rosną. Ale jak to zrobić aby było tyle roślin i tak pięknie kwitły.
Ten ogród ma jakieś specjalne położenie że rośliny mają słońce.
Róże u mnie też zaczynają, ale pojedyncze kwiaty.

U mnie chyba będzie Montana kwitła ma paczki kwiatowe. Jestem bardzo ciekawa kupiona jako montana
Sadzę na rabatach jedno obok drugiego, muszę szybko wycinać przekwitnięte rośliny, żeby zrobić miejsce następnym. Oprócz bylin pozwalam się wysiewać jednorocznym ostróżkom. Podczas sezonu obserwuję rabatę i ciągle coś dosadzam. W tym tłoku wiele roślin sobie nie radzi i po prostu zamiera. Z dużych drzew mam tylko 3 duże świerki i 2 orzechy.
Pamiętasz jak kulkowałam w ubiegłym roku róże. Tak teraz wygląda.

LEANDER

hankaandrus_44 20:06, 12 cze 2021

Też pnące kulkuję do poziomu, a po przekwitnięciu, ten badyl usuwam, bo w przyszłym sezonie najwyżej do połowy będzie do akceptacji. A do jesieni następny wyskoczy, który kulkować znów trzeba będzie.
Nowa12 20:12, 12 cze 2021

Ale ci ładnie już róże kwitną. Też czekam na ten moment bo trochę on potrwa i to jest na plus róż . Ładna ta ostatnia. Bardzo ciekawy kolor.
Milka 17:37, 13 cze 2021

Dzięki za podpowiedź.
Fotki obejrzałam, jednak mimo perypetii pogodowych, wszystko kwitnie i to jak.
Ten złocień piękniś
KasiaBawaria 08:19, 14 cze 2021

Dorota123 napisał(a)

Pewnie pytalam, ale jaka to odmiana?Cudny kolor.
SlonecznyOgrod 11:30, 14 cze 2021

Przyjemnie u Ciebie pod altanką
Róże zaczynają czarować