Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:27, 25 maj 2015

bozga napisał(a)
Ja mojego buka Tricolor oddałam rodzicom na działkę jak się dowiedziałam, że docelowo to olbrzymie drzewo. Będę go też oglądać u Ciebie

Być może, że urośnie szybko, ja go jeszcze ciągnę do góry, żeby był wyższy.Dopiero jest końcówka maja, a on ma przyrosty ok. 30cm.
Zastanawiam się, czy nie poobrywać mu końcówek, żeby się zagęszczał. JEŚLI KTOŚ MA DOŚWIADCZENIE W TYM KIERUNKU TO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ.
Dorota123 21:30, 25 maj 2015

Lojalna Jola, te maki wyglądają fajnie, ale tylko wtedy, gdy jest ich dużo. One kwitną chyba tylko 2 dni, są też dość ekspansywne.
Dorota123 21:31, 25 maj 2015

Sylwia, Agata miło mi i pozdrawiam.
Dorota123 21:37, 25 maj 2015

Iwonko zdjęcia robiłam późnym popołudniem, już troszkę zmierzchało.
Pierwsze zdjęcie na "zielonym automacie, a drugie też automat na literce "P". Różnica mnie również zaskoczyła, dlatego pokazałam obydwa zdjęcia.
Dorota123 21:45, 25 maj 2015

szemusia napisał(a)
Dorotko - ja po radę, u mnie w trawniku pełno kończyny i zakupiłam w końcu środek przeciw chwastom. I trochę strach mnie obleciał, jak go miałam uzyć... Możesz mi napisać, na co mam uważać, cobym nie musiła się uczyć na własnych błędach?
Maki faktycznie szaleją

Koniecznie zrób próbę w najmniej widocznym miejscu, spryskaj kawałek minimum 50X50 cm i obserwuj jak zachowuje się trawa i koniczyna. Ja z pewnością tak zrobię następnym razem. Mój syn też tak zrobił, bo teraz każdy ma stracha, a ja to mam wręcz wstręt do opryskiwacza, no ale trzeba będzie zrobić oprysk na robaki i na grzyba.

Moja trawka wschodzi, ale do trawnika to jeszcze daleka droga.
szemusia 21:51, 25 maj 2015

Dziękuję, Kochana za radę
Nie wpadłabym na to, by zrobić próbę... Więc na razie z calością się wstrzymam, jutro będzie oprysk testowy.
Fajnie, ze trawka wschodzi. Ani sie obejrzysz, a kosić ją będziesz
Bogdzia 21:59, 25 maj 2015

Piękne maki i pięknie zrobione zdjecia a rh też zdrowe i śliczne.
Ivvvona 22:20, 25 maj 2015

Piękne, ogniste kolory azalii. Wnusio uroczy, może będziesz mieć następcę? Mój zdaje się w podobnym wieku - za 4 dni kończy roczek, zachowania podobne
O buku pisała chyba Danusia, żeby przycinać przed rozwojem liści. Ja swojego obserwuję, jeszcze jest młody, więc na razie nie przycinałam.
Dorota123 22:39, 25 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękne maki i pięknie zrobione zdjecia a rh też zdrowe i śliczne.

Bardzo mnie cieszy pochwała od Ciebie.
Dorota123 22:49, 25 maj 2015

Ivvvona napisał(a)
Piękne, ogniste kolory azalii. Wnusio uroczy, może będziesz mieć następcę? Mój zdaje się w podobnym wieku - za 4 dni kończy roczek, zachowania podobne
O buku pisała chyba Danusia, żeby przycinać przed rozwojem liści. Ja swojego obserwuję, jeszcze jest młody, więc na razie nie przycinałam.

Rabata z rh to najbardziej kolorowy zakątek na mojej działce, lubię na nią się gapić, gorzej jak przychodzi do obrywania przekwitłych kwiatostanów.
My już dmuchaliśmy pierwszą świeczkę w sobotę.
Mój buk dopiero w ubiegłym roku kupiony, ale już dopytuję, co dalej.