Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 10:17, 30 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota skoro tak jest co roku czego studni nie zrobisz.
U nas w tym roku podlewa z nieba, ale w zeszlym roku to byla makabra. Mam studnie glebinowa oprocz wodociagu i to o a ratuje moj ogrod.

Dzialke mam mokra i zabezpieczylam sie w studnie drenazowe 5 kregow i tam jest zawsze woda.
Wiosna tego roku nie dosyc, ze przyszedl w maju mroz to bylo u mnie bardzo mokro pompy chodzily przez tydzien. Pompowalismy z tych studni drenazowych i ziemia sie osuszala.

Mam nadzieje, ze juz podlalo u was.

Ogrod mimo nie sprzyjajacej pogody masz bardzo ładny. Ogladam dalej.

Studnię to ja mam i ona jest jedynym źródłem wody u nas. Mieszkamy na górce, ziemię mam piaskową VI klasy. Pod tym piachem jest siny ił, a jeszcze niżej tak zwana kamionka. Nie chcą u nas robić studni głębinowych bo nie mogą się przebić przez kamienne podłoże. Studnia drenażowa była by jakimś rozwiązaniem, ale jest obawa, że ściągłaby wodę ze studni z której używamy wodę. Mamy bardzo specyficzne podłoże na wiosnę u nas jest mokro, ale wystarczy, że 3 dni przygrzeje słońce i już mam suszę. Ostatnio padał u nas deszcz więc roślinki troszkę odżyły, ale bywa tak, że przez dwa miesiące nie pada żaden deszcz chociaż dookoła pada, chmury deszczowe chodzą i nic. W niedalekim sąsiedztwie mamy las ( jakieś 150 m) może on nie pozwala deszczom padać.

JoannA 10:23, 30 sie 2017

Mimo braku opadów ogród w świetnej formie. A trawnik jak sama napisałaś świetnie się zregenerował.
Podziwiam bujne rabatki i kolorki jeszcze takie letnie.
Co to za trawka na dwóch ostatnich fotach. Bardzo ładne ma kotki
Iwk4 11:59, 31 sie 2017

U nas kiedyś było podobnie z tymi deszczami. Naokoło padało, a u nas susza. W tym roku było inaczej. Czesto deszcze ratowały rosliny i trawnik. Rózyczka w kolorach pomarańczu śliczna jest
anabuko1 14:16, 31 sie 2017

Dorotko wypasione te zawilce masz. Takie duże piękne.
Ogród też zacgwyca6 pięknymi trawami i barwnymi hortesjami.
Dorota123 20:52, 31 sie 2017

JoannA napisał(a)
Mimo braku opadów ogród w świetnej formie. A trawnik jak sama napisałaś świetnie się zregenerował.
Podziwiam bujne rabatki i kolorki jeszcze takie letnie.
Co to za trawka na dwóch ostatnich fotach. Bardzo ładne ma kotki

Trawka o którą pytasz to włośnica wielkokłosowa, ona jest jednoroczna. Dziękuję za pochwałę, kolorków w ogródku co raz mniej ale liczę jeszcze na późne kwitnienie lilii drzewiastych. Sadzone były 25 lipca i świetnie wystartowały. Mają już około 1 metra. Trawniczek z dnia na dzień coraz ładniejszy.

Rutewka w tym roku wyjątkowo długo kwitnie, może to zasługa systematycznego podlewania.
sylwia_slomc... 21:04, 31 sie 2017

Dorota123 napisał(a)
Trawnik ładnie się regeneruje, rabaty podczas suszy regularnie podlewałam to dały radę przetrwać. Moje zawilce mają już chyba trzy lata to i ładnie już ich widać, miałam też piękne białe zawilce od koleżanki ogrodowiskowej, niestety po pierwszym roku zanikły. Nie wiem dlaczego posadzone były w pobliżu różowych, więc warunki miały takie same.
Zaraz idę do Ciebie zobaczyć jeżówki, a tu moja róża kameleon. Przy drugim kwitnięciu zmienia kształt płatków.

Zjawiskowa
Dorota123 21:08, 31 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
U nas kiedyś było podobnie z tymi deszczami. Naokoło padało, a u nas susza. W tym roku było inaczej. Czesto deszcze ratowały rosliny i trawnik. Rózyczka w kolorach pomarańczu śliczna jest
Dawno Cię nie było u mnie, więc miło mi, że mnie odwiedziłaś. U nas co roku w lecie mam suszę. Zastanawiam się czy od południowej strony nie zlikwidować trawnika, bo nawet teraz jest suchy. Chyba w zimie nazbieram w lesie kory i zasypię go całego. Myślę, że będzie wtedy lepiej wyglądać. Nawet zdjęć tam nie robię przez to przyrośnięte siano. Różyczka dziękuje za pochwałę

Skończyłam wyklejać jedną rurę, druga na ukończeniu, ale jeszcze trochę mi zejdzie. Strasznie długo schodzi z taką mozaiką.
Dorota123 21:18, 31 sie 2017

anabuko1 napisał(a)
Dorotko wypasione te zawilce masz. Takie duże piękne.
Ogród też zacgwyca6 pięknymi trawami i barwnymi hortesjami.
Zawilce poznałam tu na Ogrodowisku, ale u nas były niedostępne. Poprosiłam pewną Ogrodniczkę i Ona dobrą ręką podzieliła się ze mną. Pięknie mi rosną i ślicznie kwitną. Tu szeroki uśmiech do Nallar

Dorota123 21:26, 31 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zjawiskowa
Dziękuję, Niewiele moich róż powtarza kwitnienie, ale ta jest niezawodna.

Iwk4 21:37, 31 sie 2017

Dorotko, mnie w tym sezonie prawie nie bylo nawet w moim ogrodzie. Zobowiązałam się do kilku czasochłonnych spraw i nie mialam czasu. Ogród z doskoku, forum czasami z telefonu, na inne wątki nie bylo czasu. Nigdy nie mialam takich tyłów. Mam nadzieję, ze teraz będzie już lepiej.