Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Raczkujący ogród Iwony

Raczkujący ogród Iwony

Sebek 19:59, 04 wrz 2011

Mi też wiele padło bukszpanów i lawend, ale nadal wierzę, że będę coś miał
myszorek 20:04, 04 wrz 2011

zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki Myszorku. Może by spróbować ?

Ja się dopytam ojca jakby co i wtedy napiszę, ale pamiętam, że sansevierę kiedyś podobnie rozmnażałam..
Isiulkacoś ty zrobiła tej lawendzie?
isia33 22:20, 04 wrz 2011

Obawiam się, że przelana Mój chłopina tak podlewał jak byłam na wakacjach.
myszorek 22:49, 04 wrz 2011

jak poczerniała to przelana. Ja swoją podlewam raz na dwa tygodnie, w upały raz na tydzień. Przejął się był chłopina za bardzo. Niezawodny sposób na lawendę wg mnie to sadzić w piachu zmieszanym z ziemią i glinką- więcej piachu, na górce, żeby deszcze nie niszczyły.Ona ma głębokie korzenie i liście zmniejszające transpirację, daje radę, a dodatkowo nieprzelewana i obcinana z przekwitniętych kwiatów, kwitnie całe lato
marzena 21:13, 05 wrz 2011

Iwonko, no pewnie jest tak , jak piszesz ...
ale moze uda sie jeszcze ją uratować ?
ja mojej prawie w ogóle nie podlewam, no, chyba, ze deszczu długo nie ma...
isia33 21:54, 05 wrz 2011

Problem w tym, że ona nie była w gruncie a w doniczce. Zresztą to samo chyba stanie się z hortensjami. Miały już ładne nowe listki a teraz listki wiszą smętnie. Nie wiem jak je ratować.
myszorek 08:35, 12 wrz 2011

A doniczka miała dziury? Przemieszaj ziemię z piachem, ona prędzej czy później powinna się podnieść, no chyba, że zaduszona na amen
Lena 12:08, 13 wrz 2011

Pwl napisał(a)
lepiej wyjdą linie proste intuicja dobrze Ci podpowiada Liriope możesz
sadzić spokojnie w dużych odstępach, puszczają bardzo dużo podziemnych
kłączy. Może nie da to efektu od razu ale naprawdę one szybko się rozrastają.
Gwarantuje

Witajcie
Zaskoczyłeś mnie Paweł rozrastającym się liriope- mam Muscarii ponad 5 lat i wcale nie rozrosło się kłączami,pozostało w zwartej ,większej kępie.Tej wiosny podzieliłam całość na kilkadziesiąt sadzonek i teraz pięknie kwitną.Może to zależy od odmiany?

Wracając do ogrodu,Iwonko robi się pięknie i zmiany są ogromne.Właśnie siedzę i czytam Twój wątek
Pwl 12:12, 13 wrz 2011

Ponad 5 lat? Ja sadziłem na wiosnę i teraz puściło mnóstwo rozłóg na boki. Zrobiły się
już nowe małe kępki. Może to zależy od odmiany albo od podłoża. Nie jest obsypane u
mnie korą ani żwirkiem, rośnie na "gołej" ziemi Ja z tego co mi się wydaję mam zwykłe
liriope, w sensie to z rzadkimi kwiatkami - leśne. Ono bardzo się rozrasta, jak jakaś trawa
Big Blue które są popularne już nie, tak samo odmiany z grubszymi i szerszymi liśćmi.
isia33 13:50, 13 wrz 2011

Lena napisał(a)

Wracając do ogrodu,Iwonko robi się pięknie i zmiany są ogromne.Właśnie siedzę i czytam Twój wątek

Miło mi, że właścicielka takiego pięknego ogrodu zagląda do mnie i chwali Jeszcze dużo pracy mnie czeka, właśnie dziś idę osadzić małe co nieco.