Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

kaz742011 21:33, 25 cze 2016

Dzisiaj zauważyłam że coś się dzieje niedobrego z moimi bukszpanowymi kulkami. Nie wiem czy to wina mojego cięcia czy jakieś inne diabelstwo się przyplątało ale zaczęły jakby usychać. Miejscami zrobiły się brązowe. W środku sprawdzałam są nadal zielone. Co robić, jak im pomóc? Ten poniżej wygląda najgorzej.

Mazan 10:34, 27 cze 2016

Kaz742011

Początkowo było to przesuszenie lecz teraz widoczne są objawy zamierania liści. Jeśli środek krzewu jest zielony wystarczy dobrze podlać, gorzej gdy pędy będą brązowiały nie tylko okaleczone liście. Dlatego po takich zabiegach należy stosować fungicyd o szerokim spektrum żeby uchronić roślinę przed infekcją, np Bravo, Gwarant, Dithane, Curzate Cu.

Pozdrawiam
IzaS 11:05, 27 cze 2016

Dostałam w "prezencie" kilka bukszpanów w delikatnie rzecz mówiąc KIEPSKIEJ formie.
Załaczam zdjęcie najgorszego egzeplarza i mam nadzieję na pomoc w odpowiedzi na pytanie -co mu dolega? Czy poprostu zaniedbany czy może jakiś grzyb?
Z góry wielkie dzieki za porady
kaz742011 16:12, 27 cze 2016

Mazan napisał(a)
Kaz742011

Początkowo było to przesuszenie lecz teraz widoczne są objawy zamierania liści. Jeśli środek krzewu jest zielony wystarczy dobrze podlać, gorzej gdy pędy będą brązowiały nie tylko okaleczone liście. Dlatego po takich zabiegach należy stosować fungicyd o szerokim spektrum żeby uchronić roślinę przed infekcją, np Bravo, Gwarant, Dithane, Curzate Cu.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że uda się je uratować.
grzybek 18:44, 27 cze 2016

Niestety, dołączam do grona osób z problemami z bukszpanami. Sadzone w maju były piękne, zielone, także w środku. A teraz różnie bywa -środki żółte, część ma listki w takie kreseczki - widać na zdjęciach, niektóre mają żółte końcówki (jak wyczytałam tutaj - niedobór boru). W środku kul łażą duże pająki na tłustych włochatych brązowych nogach z białą kulą (jaja chyba) na brzuchu - obrzydliwe, ale czy szkodliwe? Domyślam się, że dochowałam się bardzo zróżnicowanego przychówku. Będę wdzięczna za radę, co robić.

Mazan 11:52, 29 cze 2016

Grzybek

Na ten temat masz 10 - 12 stron wcześniej. Także o zwalczaniu roztoczy.

Pozdrawiam
IzaS 11:57, 29 cze 2016

Mazan a mi będziesz mógł pomóc?
Mój problem 3 posty wyżej. Nie wiem czy je wsadzić do ziemi, boję się żeby moje zdrowe bukszpany nie zaraził się jakimś chorobskiem. Myślę je dzisiaj wieczorem potraktować Topsinem.
grzybek 14:28, 29 cze 2016

Mazan,

o tych żółtych kreseczkach było już w kilku miejscach, widzę, że to dość częste zjawisko. Ale zaczęłam spisywać, co zastosować i za każdym razem jest coś innego:
- Magus/Ortus
- Mirage (lub Sportak -nie Alpha) + Topsin - trzykrotny oprysk
- Talstar, ew. Mospilan

Czasem żółtym kreskom towarzyszyły jakby pleśniejące końcówki liści, czasem kreseczki były jedynym problemem, czasem razem z zamieraniem pędów.

Co proponujesz u mnie, biorąc pod uwagę to, że w środku mocno zżółkły?
Mazan 16:53, 29 cze 2016

IzaS

Jeżeli masz miejsce wsadź oddzielnie. Tak robię z przywożonymi chorymi egzemplarzami. Odkażam ziemię Roztworem tymolowym lub tylko moczę w tym roztworze, a następnie opryskuję. Po miesiącu - dwóch jest "wypis". Nowe liście, czysty kolor. Jeśli opierasz się na środkach syntetycznych - topsinem potraktuj także dołki i korzenie. Nalistnie podasz gdy wsadzisz.

Pozdrawiam
Mazan 17:05, 29 cze 2016

Grzybek

Magus/Ortus są preparatami czerwcobójczymi,
Mirage/ Sportak to to samo tylko inny producent, środki zatruwające całą roślinę - systemiczne,
Talstaru już nie ma w obrocie, Mospilan - systemiczny.
Topsin - systemiczny, grzybobójczy. Zabezpiecza przed infekcjami grzybowymi.

Pozdrawiam