Mało widać, ale podejrzewam o ten czyn przędziorka bukszpanowego. W większości przypadków można chemii używać, chyba że temperatury nocne spadają poniżej zera przez kilka godzin.
Witam,
czy ktoś jest w stanie ocenić czy to grzyb?
Może Askochytoza?
Bukszpany mają suche pędy i liście, wilgotną ziemie. Ostatnio padało sporo deszczu.
Załączam zdjęcia i z góry dziękuję za rady.
Witam serdecznie, jak uratować takiego małego bukszpanka? przyznam , że to pewnie wina psa , który go systematycznie podlewa. Zamierzam go przesadzić w inne miejsce plus czy mam wyciąć te spalone gałązki? czy dodatkowo czymś popryskać i czy może żeby pozostał kształt kulki to dosadzić blisko nową sadzonkę czy czekać aż sie zabuduje?
Oczywiście, że można określić przynajmniej trzy grzyby infekcyjne. Ascochyta i dwa infekcji wtórnej: botrytis oraz volutella(?). Oprysk Bravo i Mirage lub Sportak Alpha.
Witajcie
pomóżcie proszę bo mi kulka bukszpanowa coś niedomaga
Kupiony w marcu, wsadzony do ziemi w kwietniu.
Zobaczcie proszę na zdjęcia - czy to jakieś chorubsko czy szkodnik?
To roztocz Eurytetranychus buxi, dość pospolity na bukszpanach.Spróbuj zwalczać Talstarem. "Ozdabia" liście białymi kreseczkami. W tym wątku jest już o nim.
Mazan bardzo Ci dziękuję
przebrnęłam przez cały wątek i przyznam się bez bicia, że czytałam o tym Lecz zanim podjęłam walkę wolałam podpytać, żeby w razie błędnej diagnozy nie stracić czasu
Jeszcze raz dziękuje - jutro rozpoczynam walkę