Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

Mala_Mi 19:41, 27 mar 2014

Oj.. źle wyglądają te choinki... wygląda na jakąś chorobę grzybowa.. typu fusariozy czy fytoftorozy... Prz fyto idzie od jednej gałęzi lub od dołu, a tu od góry.. Najgorzej, że potem w tym miejscu grzyb może zarażać inne rośliny. Zimy nie było, wiec nic nie wymroziło..
ewakatowice 19:53, 27 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Oj.. źle wyglądają te choinki... wygląda na jakąś chorobę grzybowa.. typu fusariozy czy fytoftorozy... Prz fyto idzie od jednej gałęzi lub od dołu, a tu od góry.. Najgorzej, że potem w tym miejscu

oj oj oj.... wiesz czym się tego pozbyć albo jak zredukowac straty by nie rozeszło się po ogrodzie???
Mala_Mi 19:54, 27 mar 2014

choroby iglaków
Zastanawia to nagłe brązowienie i całości.. może opieńkowa zgnilizna korzeni??

Hebe nie zimuje,, chyba, że nam sie klimat zmieni na taki jak teraz

Szarości wyszły pięknie....

Żurawki mam w ogrodzie od początku.. tylko z innymi kupionymi przywlekłam sobie zarazę.. i tez już żurawek nie lubię ..
ewakatowice 19:58, 27 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
choroby iglaków
Zastanawia to nagłe brązowienie i całości.. może opieńkowa zgnilizna korzeni??

Hebe nie zimuje,, chyba, że nam sie klimat zmieni na taki jak teraz

Szarości wyszły pięknie....

Żurawki mam w ogrodzie od początku.. tylko z innymi kupionymi przywlekłam sobie zarazę.. i tez już żurawek nie lubię ..

a dziękuję pięknie i całuje mocno za pomoc.
Przesłałam siostrze info aby uratowała chociaż resztę nasadzeń. Ogród ma młody, w ubiegłym roku zakładany ... oj oj oj
Mala_Mi 19:59, 27 mar 2014

Najlepiej wysłać próbki do analizy... nie wiem ile to kosztuje.. ale są instytucje które to robią. Na szybko znalazłam klinikę w Poznaniu klinika i tylko to może pomóc.. reszta to wróżenie z fusów. Czasem chemia użyta na ratowanie przekroczy cen takiego badani.
Mala_Mi 20:04, 27 mar 2014

http://www.ior.poznan.pl/791,klinika-roslin.html
ewakatowice 20:05, 27 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Najlepiej wysłać próbki do analizy... nie wiem ile to kosztuje.. ale są instytucje które to robią. Na szybko znalazłam klinikę w Poznaniu klinika i tylko to może pomóc.. reszta to wróżenie z fusów. Czasem chemia użyta na ratowanie przekroczy cen takiego badani.

już przesłałam wszystkie informacje, Siostra będzie działać.
Mieszka w okolicy Bielsko - Żywiec nawet tam zima była łagodna.
Majena 20:54, 27 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie przetrwa.... Padnie przy najbliższej mroznej zimie... A jeśli przetrwa to wiosnenne słońce brązowe dziury w niej wypali... Kocham je od trzech lat , corocznie sadzę i jakoś ta miłość bez wzajemności... A w pierwszym roku takie ładne kuleczki miałam...

Lecę czytac dalej bo cudne zdjęcia widziałam

Marzenko nawet jak na zime się przykryje to nierzetrwaja jak myślisz?ja dopiero zacynam przygodę ogrodowa i nieznam się na roślinach..Slij mi na pr gdzie fajne fotkichętnie tez oblukam
ewakatowice 21:03, 27 mar 2014

Majenka.. . w ogrodzie u Dominiki widziałam Hebe. Pisała, że wymagają wymiany po zimie w gruncie.
Enya73 21:47, 27 mar 2014

A moim zdaniem świerki zaatakowała mszyca świerkowa. Nie mam czasu na szersze wywody, więc odsyłam Cię tutaj:
http://przydomoweogrody.pl/344/
Pozdrawiam serdecznie