Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 16:13, 21 wrz 2026

W weekend przekopałam całą rabatę pod moimi pierwszymi brzozami,bo niestety mocny cień popsuł założenia, kosaćce nie kwitły zbyt bujnie i do tego pokładały się. Wymieniam na rabatę leśna, pióropusznik, hosty i może tawułki i brunery. Miało być Halinę, ale obawiam się, że to będzie nietrafiona inwestycja przy warunkach tam panujących.
Jagodaa 17:04, 21 wrz 2026

X
asica 18:33, 21 wrz 2026

Omg, sporo ogrodniczek pokazało się w tym roku po przerwie.
Jagoda, żadnej porażki nie widac. Same cudne widoki.
LIDKA 19:21, 21 wrz 2026

Pięknie masz. Bardzo ladna ta rabata z murkiem- moja ulubiona u Ciebie i ta z sosenkami.
A kąt wypoczynkowy z donicami?
asica 19:40, 21 wrz 2026

Moim zdaniem amatorom najłatwiej jest założyć ogród. Sadzimy coś, co wydaje się, że pasuje. Jakoś nawet ładnie nam to wygląda, a potem się okazuje, że pasuje tylko wizualnie i to w pierwszym i drugim roku. Potem jedno się nadmiernie rozrasta i dominuje nad reszta, inne zacienia powodując ze to co pod nimi wymiera lub tak jak mówisz wyciąga się.
Ja wciąż sie uczę.. na błędach
Też mam momenty zwatpienia, ze za duzo czasu i pieniędzy te błędy kosztują.
Samo wycięcie drzew nasadzonych 30 lat temu przez rodziców kosztowało mnie w ciągu roku kilka tysięcy zl.
Ale jak juz ogarnę, przychodzi lato i przypominam sobie po co to wszystko.
Jagodaa 20:42, 21 wrz 2026

Mam podobnie Asiu,niektóre byliny zachowują się u mnie jak jednoroczne. Drzewa po tych kilkunastu latach mocno zacieśniły i na rabatach diametralnie zmieniło się nasłonecznienie. Do tego wyciągają mocno wodę, to samo robi żywopłot tujowy sąsiada. Ja swoje tuje usunęłam z donicy murkowej i niesamowite, jak wszystko się tam bujnie rozrosło.
Świerki serbskie, które stanowią bazę mojego ogrodu i zasłony tego, czego nie chce widzieć, zaczynają chorować.
Ale mi wyszło biadolenie . Jesienna depresja, haha.
A tak naprawdę lubię tu być i jak mam taki zryw na kanciki i plewienie, to później mi się podoba, cieszę się z tego co zrobiłam i też z tego, że nauczyłam się odpuszczać
Jagodaa 20:51, 21 wrz 2026

LIDKA napisał(a)
Pięknie masz. Bardzo ladnaxta rabata z murkiem- moja ulubiona u Ciebie i ta z sosenkami.
A kąt wypoczynkowy z donicami?

Wycinki z rzeczywistości mogą być mylące, ale skupiam się na tym co ładne .

Zrobię więcej fotek bardziej ogólnych, bo wiem, że na tych fragmentach tak naprawdę nie widać zagospodarowania przestrzeni.

Aktualnie moje dziecko chce zostać skoczkiem rowerowym, więc mam przeryty pseudo trawnik, bo sam sobie robi bikepark. Przerobiłam już plany na zostanie piłkarzem, co też się nie przysłużyło kondycji roślin. Trwam tak w zawieszeniu z dalszymi pracami i nie walczę aż tak że szkodnikiem .
LIDKA 20:53, 21 wrz 2026

Świerki chorują w całej Europie. Zeszłego lata byłam w Niemczech w Kolonii i okolicy . Z dróg i autostrad widać całe połacie uschniętych drzew.

U nas jeszcze paniki nie ma ale znajomy leśniczy też mówi że lasy świerkowe usychają .

Jagodaa 20:55, 21 wrz 2026

Makao napisał(a)
Hejka Jagoda
Moja gleba też coraz słabsza, nie mam na to sposobu bo od początku nie była przygotowana tak jak powinna. Mało próchnicy, ciężka ale szybko przysychająca. Tylko lanie gnojówki z obornika pomaga

Niestety to wymaga dużo pracy na wstępie i dużych nakładów. Po czasie żałuję pośpiechu, ale trudno. Z podlewaniem nie przesadzam, bo mimo łania wody, efektów spektakularnych nie osiągnęłam. Trudno, kiedyś to ogarnę, może na emeryturze...
LIDKA 21:03, 21 wrz 2026

Wcale nie narzekasz
Tzw szerokie kadry lubię oglądać . Zawsze mnie ciekawi organizacja przestrzeni w ogrodach.

Mam dość nietypowo położony dom na działce i się czasem zastanawiam czy mogłam coś zrobić lepiej albo inaczej .
Użytkownik ogrodu niech się sportuje do woli. Lepsze to niż siedzenie w wirtualnym świecie jak robi teraz mnóstwo dzieciaków.

To czekamy na szerokie kadry .

Co do drzew. Też ich dużo nasadziłam ale głównie kolumnowe. Miałam nieszczepione platany. Ukorzeniły się i nabrały tempa wzrostu aż mąż się przeraził . I je wycięliśmy.

Na razie cienia mam mało . I taki raczej ażurowy.
Mam też rabaty wzdłuż tujowych żywopłotów . Tuje porosły już na 2-3 m . Na razie wszystko rośnie . Rozłożyłam linie kropkujące i zaczęłam też stosować hydrożel. Od zeszłego roku i widzę że daje dobre efekty.