Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Madzenka 22:46, 16 wrz 2014

A taras gdzie jest?
Jagodaa 22:55, 16 wrz 2014

Marzena2007 napisał(a)
A taras gdzie jest?

Od domu prowadzi ta ścieżka z płyt, a taras jest, a raczej będzie, na wprost muru z berberysami, w odległości ok. 15m od niego.

edit: ten szkic obejmuje ok. 1/3 działki, jej końcówkę .
Juzia 08:51, 17 wrz 2014

No to ta ściana wodna to nawet nie będzie widoczna z tarasu....dobrze myślę?
Jagodaa 08:59, 17 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)
No to ta ściana wodna to nawet nie będzie widoczna z tarasu....dobrze myślę?

No dobrze, ale czy to mus? i tak najwięcej czasu siedzę na tym placyku. To już utarte miejsce wypoczynku od wczesnej wiosny, bo tam jest fajnie ciepło i słonecznie. Nawet jak powstanie taras, to głównie tam, na placyku, będzie się koncentrować wypoczynek.
Juzia 09:26, 17 wrz 2014

No w sumie nie mus

Mój taras też nie jest za często używany ...hehe
Zielona 09:27, 17 wrz 2014

Jagoda - nie pisałam ostatnio, bo początek września uderzył we mnie jak ciężarówka. Najpierw rozpoczęcia w szkole i przedszkolu, megawydatki związane z książkami /"dobrowolnie, ale byłoby fajnie, gdyby wszystkie Dzieci pracowały na tych samych"/, a teraz... obie Córki chore w domu no...długo nie pochodziły...

Na szczęście jestem na bieżąco i... płaczę razem z Tobą nad choinami, ale mam nadzieję, że je uratujesz. Może Marta Finka miała podobne problemy ze swoim żywopłotem choinowym?

Ściana wodna - jeśli tam spędzacie czas, to jest to dobre na nią miejsce. Kiedy wkleiłaś rysunek nie doczytałam, że przy ścianie będzie kolejna podwyższona rabata i jakoś zwizualizowałam sobie, że będzie tam... woda... Jak u Marty z ogrodu pod dębami. Ciekawe, jak by wyglądało takie połączenie dwóch wodnych elementów... Chyba muszę to Tobie rozrysować
Juzia 09:37, 17 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Ciekawe, jak by wyglądało takie połączenie dwóch wodnych elementów... Chyba muszę to Tobie rozrysować

Na pewno wyglądałoby ładnie!!
Ładnie to może nawet mało powiedziane

Jagodaa 11:57, 17 wrz 2014

Marta, wrzesień bywa trudnym miesiącem i to pod różnymi względami, liczę, że Twoja sytuacja szybko się unormuje, na pewno tak będzie .

Przy ścianie ma być rabata zwykła, płaska. Teraz patrząc na rysunek widzę, że faktycznie taki podłużny element wodny byłby bardzo ciekawy w tym miejscu , dzięki za sugestię! Będę o tym myśleć przez zimę, bo budowa ściany rozpocznie się ewentualnie wiosną, przy okazji innych prac murarskich. Jedyne co mnie odstraszało od podobnych pomysłów, to dbanie o tak dużą ilość wody i zbudowanie szczelnej niecki (ok. 7m x 1,5m).

Muszę poczytać na ten temat i poprzeglądać inspiracje . Chętnie też obejrzę Twoją wizję tego miejsca .
Jagodaa 11:59, 17 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

Na pewno wyglądałoby ładnie!!
Ładnie to może nawet mało powiedziane

tylko nie wiem, czy realizacja nie przerosłaby mnie, a później utrzymanie tego "oka", bo to już nie oczko, w dobrej formie .
Juzia 12:07, 17 wrz 2014

Jak nie będziesz miała tam roślin to chyba prościej. Wrzucić coś do oczyszczania wody i dbać żeby liście nie wpadały.... tak myślę

A szczelność....no folia ta co Danusia stosuje do oczek.

Też muszę poczytać, bo korci mnie żeby sobie donicę moją tarasową przerobić na taki basenik-stawik