Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 09:56, 21 sty 2015

Chcę jedno drzewo posadzić też za furtką, zmieści sie na siłę. Drzewa muszą być jak najbliżej żywopłotu.

Wchodzi w rachubę szersza rabata do furtki i za coś pokombinowane do kompletu. Np. do furtki z bukszpanowym żywopłotkiem przed ML, a za furtką już bez, bo się nie zmieści. Kołem by się haczyło.

Furtka to ta luka w górnej linii .
siakowa 10:09, 21 sty 2015

a te drzewa chcesz posiągnąć az do frontowego ogrodzenia przez caly ten pasek 70 cm? tylko przy ligustrze chcesz poszerzyć rabatkę w kwadrat np tak jak narysowałas różowa linia i to by był np zywopłocik buksowy? dobrze rozumiem?
Jagodaa 10:14, 21 sty 2015

Ta różowa linia to tylko przypadek, jakieś dawne próby, rysunek wstawiony na szybko. Drzewa mogę dociągnąć tylko kawałeczek za furtkę, dalej się nie da, bo wąsko, a dodatkowo za siatką są dwie duże sosny przechodzące do mnie.

Buks miałby być w linii prostej pod drzewami, ewentualnie eL zachodzące na liguster.
malkul 10:16, 21 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Kasia, super to wygląda. Zastanawiam się jedynie, czy nie dać na siatkę jednolitego żywopłotu, a drzew nie wysunąć w przód, a przed/w nich ML, bo tam jest jeszcze ta furtka i może się narobić bajzel. Muszę to pomierzyć.

Nie wiem też, czy jak dam te cisy na wysokość siatki (bo takim minimum parawan chce mieć), to czy znajdę aż tak wysokie drzewa, żeby pień jeszcze wystawał znad cisa - musiałby mieć ze 3m.

podczytuję i :
taki wysoki zywopłot z cisa pod formowanym w płaska ścianę "czymś" nie wygląda za fanie popatrz https://www.pinterest.com/pin/550142910703226668/, gdyby byl niski tak ok50-60cm to fajnie ale wtedy ci nie zasłoni

faktycznie chyba lepszym będzie jak drzewa beda miały luźny pokrój, jednak jesli chodzi o umry to ja nie bardzo.

ps. podziwiam twoją skrupulatność i pracowitość jesteś niemozliwa w tej kwestii
Jagodaa 10:17, 21 sty 2015

Iwonko, moje Umbry 220 też nie były dostępne "pod domem", miałam wtedy fajną wycieczkę i była przepiękna pogoda w dniu zakupu, a później sadzenia. Drugie mniejsze, już były dostępne blisko, a przy ich sadzeniu zmarzłam na kość .
Jagodaa 10:26, 21 sty 2015

malkul napisał(a)

podczytuję i :
taki wysoki zywopłot z cisa pod formowanym w płaska ścianę "czymś" nie wygląda za fanie popatrz https://www.pinterest.com/pin/550142910703226668/, gdyby byl niski tak ok50-60cm to fajnie ale wtedy ci nie zasłoni

faktycznie chyba lepszym będzie jak drzewa beda miały luźny pokrój, jednak jesli chodzi o umry to ja nie bardzo.

ps. podziwiam twoją skrupulatność i pracowitość jesteś niemozliwa w tej kwestii

Kokocha! nie komentuję tego ps-a

Dobra, szukam grabów. Umbry spod muru z berberysami może wymienię, to byłby najlepszy ruch.

Żywopłt z cisa ma być za drzewami, bezpośrednio na siatce. Przed drzewami ewentualnie taki do 50cm z buksa.
malkul 10:29, 21 sty 2015

to lepiej pod drzewa dac trawy kępkowe ładne, nawet kłosonicę i jechac ją kosiarą co jakiś czas, bez sensu dwa zywopłoty, patrz na koszta
Jagodaa 10:33, 21 sty 2015

malkul napisał(a)
bez sensu dwa zywopłoty, opatrz na koszta

hehe, na to słowo ostatnio reaguję jakoś bardziej nerwowo
Jagodaa 10:38, 21 sty 2015

Narysuję to wieczorem, wtedy będzie widać o co mi chodzi i czy jest ok.
lojalna_ 11:58, 21 sty 2015

Jagoda zagwozdke mam przez Ciebie od wczoraj.....primo ze sie to moje rusztowanie nie powtórzy w ogrodzie bo juz nie ma gdzie ...sekundo....to połaczenie swier grab .....i zas mysle....