Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 14:27, 21 sty 2015

Bo w nich diabeł tkwi

Jagodaa 18:38, 21 sty 2015

Dziś rysunek niekredkowy. Odstępy między drzewami będą oczywiście równe.

Cis/bluszcz + graby + ML + tulipany/czosnki/werbena + bukszpan
asica 19:27, 21 sty 2015

Jagodaa napisał(a)
Nie wiem, jak bluszcz się sprawdzi na siatce i czy da się go "na gładko" prowadzić. Czy siatka w pewnym momencie się nie pochyli pod cieżarem (ona jest stara, ale ja już się zdeklarowałam, że nie uczestniczę w wymianie i temat padł, mam uzasadnione powody i roszczenia, nie jestem chytra ).

Może wystarczy kupić naciąg do siatki. My kupiliśmy taki po bezskutecznej walce z naszym psem, który pod siatką uciekał na wycieczki i wychować w tym temacie się nie dał. Siatka naprawdę jest świetnie naciągnięta, a kosztowało to ok 20 zł (kupione na allegro). Tylko pies jest niepocieszony.
Jagodaa 19:33, 21 sty 2015

Tak Asiu, myślałam o tym i jeśli będzie bluszcz, na pewno ze swojej strony zainwestuję w takie ulepszenie . Dodatkowo trzeba wyprostować dwa słupki, no i ta furtka.
Madzenka 19:39, 21 sty 2015

Wszystko lrzeczytałam, ufff ale pedzicie. Nic nie doradzę bo zupelnie koncepcji na te rabatę nie mam. Wiem jedn mam wiśnie pissardii, ktore nie rozpinam ale strzygę od dwóch lat na wąską scianę, liczę na efekt w tm roku

Tak sobie myśle, małe niskie kwadraty w nogach drzew lub ostre szaleństwo trawiaste ale nie miskantowe (bo przecie one rosna strasznie wysokie a ty nie chcesz wysoko szczepionych drzew) i bluszcz (drobniutki, bo te z duzymi lisćmi są mocno poczochrane po kilku latach ) lub winobluszcz trójklapowy.
Sama już nie wiem. Moze wlasnie to bordo pissardi by Ci konweniowało z berberysami?
siakowa 19:41, 21 sty 2015

Mi siem podoba
Jagodaa 21:56, 21 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Wszystko lrzeczytałam, ufff ale pedzicie. Nic nie doradzę bo zupelnie koncepcji na te rabatę nie mam. Wiem jedn mam wiśnie pissardii, ktore nie rozpinam ale strzygę od dwóch lat na wąską scianę, liczę na efekt w tm roku

Tak sobie myśle, małe niskie kwadraty w nogach drzew lub ostre szaleństwo trawiaste ale nie miskantowe (bo przecie one rosna strasznie wysokie a ty nie chcesz wysoko szczepionych drzew) i bluszcz (drobniutki, bo te z duzymi lisćmi są mocno poczochrane po kilku latach ) lub winobluszcz trójklapowy.
Sama już nie wiem. Moze wlasnie to bordo pissardi by Ci konweniowało z berberysami?

Idealnie byłoby, gdyby korona drzew zaczynała się ponad siatką, więc jakieś 2m pnia, dla ML wystarczyłoby. Wszystko się okaże, gdy zacznę poszukiwania grabów/lub ?.

W tej części nie mam nic bordowego, berberysy są zielone. Pissardi ma ten plus, że wielkością byłaby dobra...

O bluszczach jeszcze nie czytałam, dziękuję więc za wskazówkę.
Jagodaa 21:59, 21 sty 2015

siakowa napisał(a)
Mi siem podoba

Makabryczne to miejsce, jeszcze zdjęcie robione w ponurej porze roku .

Ale co tam! Tyły też na pierwszych pokazywanych zdjęciach wyglądały okropnie, a teraz już trochę nabierają kształtu.
beta 08:33, 22 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Makabryczne to miejsce, jeszcze zdjęcie robione w ponurej porze roku .

Ale co tam! Tyły też na pierwszych pokazywanych zdjęciach wyglądały okropnie, a teraz już trochę nabierają kształtu.

nie biadol...spójrz na pierwsza stronę mojego wątku...to dopiero jest masakra...ale teraz jest juz dużo lepiej

i ten Twój makabryczny kąt tez się zmieni w bardzo przyjemną dla oka rabatkę...nie mam najmniejszych wątpliwości
Jagodaa 08:35, 22 sty 2015

Racja Betko, nie ma co nad tym miejscem płakać, mam jedno jeszcze gorsze .