Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:35, 11 maj 2016

A teraz liczę na Wasze opinie i rady

Jeśli nie bamboo, to może taka alternatywa...

Pod szmaragdami Incrediball jako nawiązanie do tych przy ścianie wodnej + kontynuacja seslerii jesiennej/sesleria skalna, bo może limonka za jasna do liści hort, jak się zmieści to może Hameln

Na ścianie:

1. kolumnowe cisy na tle ML (nie wiem, czy się nie przypali na tej ścianie)
2. perovskia z werbeną czy lawenda, jako nawiązanie do tej na parterze?
3. na poziomie "0" pod domkiem lawenda z werbeną

Bardzo podoba mi się połączenie ML z perovskią/lawendą
nawigatorka 22:56, 11 maj 2016

Wlasnie chcialam napisac ze ml i perowska fajnie by zagraly bo one zimne w kolorze.tylko ze lawenda ma te.przewage ze zima masz z niej pożytek a z perowskiej nie. Ja mam takie cisy tylko z grackami na tle.sciany i fajnie wygladaja.o tu widac troche
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=361
asica 23:01, 11 maj 2016

Niezależnie od tego co posadzisz bardzo fajny zakątek wyszedł.
Jagodaa 23:37, 11 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Wlasnie chcialam napisac ze ml i perowska fajnie by zagraly bo one zimne w kolorze.tylko ze lawenda ma te.przewage ze zima masz z niej pożytek a z perowskiej nie. Ja mam takie cisy tylko z grackami na tle.sciany i fajnie wygladaja.o tu widac troche
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=361

Tak, o tym samym myślałam, że sama perovskia i ML spowoduje, że długo, długo nic nie będzie na tej rabacie, a ja tam wcześnie zaczynam przesiadywać, bo w słońcu i osłonięte od wiatru.

Tam jest szeroko, ok 150cm, to może jakoś to połączę. Zamiast ML myślałam o molinii KF, ale ML z tymi fioletami ładnie gra no i cała kępa wyższa.

Jaką masz odmianę tych cisów, bardzo zgrabne . Mnie przeraża tylko to czekanie latami na wysokość .
Jagodaa 23:38, 11 maj 2016

asica napisał(a)
Niezależnie od tego co posadzisz bardzo fajny zakątek wyszedł.

Asiu, jedno pewne. Incrediball będą z patyczków od Ciebie , czekają cierpliwie w doniczkach, żeby w końcu móc się rozróść . Mam 4 sadzonki udane, bo 5 złamał mi pies .
Asisko_2005 23:56, 11 maj 2016

Piękna rabata z buksami. TYlko tam chyba jeszcze na krótkim odcinkubtrawy były
Wykopałaś?
siakowa 08:05, 12 maj 2016

tam masz chyba latem cały czas słonce tak?

a nie obawiasz się że jeśli tam będzie dużo kwicia to akurat na wysokości twarzy siedząc przy stole będzie ci brzęczało stado pszczółek?
beta 08:14, 12 maj 2016

Jagooo ta rabata pod ścianką świetna jest...a obwódka robi niesamowite wrażenie

świetny ten nowy kącik będzie
jako posiadaczka perwoski pozwól, że się wypowiem na jej temat
perwoskia późno rusza....dopiero teraz puszcza zielone listki....więc jeśli się na nią zdecydujesz, na co gorąco Cię namawiam, to polecam posadzić ją z czymś zimozielonym:-0...u mnie wiesz, że jest sesleria h.
poza tym ona ma inne wymagania niż ML...chodzi o zapotrzebowanie na wodę...jej w zasadzie nie potrzebna wcale...
na werbenę nie stawiałabym zbyt poważnie....u mnie np. nie chce się sama wysiewać....a z sianiem jej też nie osiągnęłam zbytnich sukcesów
i nie zgodzę się z Nawi że zimą z peroswki nie ma pożytku...pięknie zdobią te jej srebrno-szare badylki

ale się na mądrzyłam
aha cisy z ML pięknie wyglądają...grzechu wart ten duet
Jagodaa 08:15, 12 maj 2016

A jakoś nie. Tam zawsze coś kwitlo i było ok. Z mojego doświadczenia bardziej agresywne są osy, pszczoły same z siebie nie atakują.
beta 08:16, 12 maj 2016

siakowa napisał(a)
tam masz chyba latem cały czas słonce tak?

a nie obawiasz się że jeśli tam będzie dużo kwicia to akurat na wysokości twarzy siedząc przy stole będzie ci brzęczało stado pszczółek?

Siaka, co ty z tymi pszczołami masz?jak ich nie zaczepiasz to spokojne są