Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 12:16, 30 cze 2015

anabuko1 napisał(a)

Hosty są różne.Nie przejmuj się na drugi rok będzie ładniejsza. Bo widzę młoda.Chociaż trudno odgadnąć mi co to za odmiana?
To z miniaturowych??
Ale kwitną kwitnie.Dzielna jest
Po przekwitnieniu. oberwij jej nasienniki.Niech się nie wysiła.Tylko poprawia z korzenia

Dzięki za podpowiedź. Co to za hosta tego nie wiem, dostałam ją w prezencie w ubiegłym roku. Wygląda śmiesznie, taka kwitnąca miniaturka.Zrobię tak jak piszesz i zobaczymy co pokaże w przyszłym roku.
Nallar 15:48, 30 cze 2015

A teraz pytanie. Czy ktoś wie co dolega mojej czereśni? Wierzchołki młodych pędów wyglądają tak. Czy po zbiorze owoców powinnam ją opryskać? jeśli tak to czym.

Nallar 15:52, 30 cze 2015

A teraz troszkę kolorków.

kosolka 15:54, 30 cze 2015

Ewus, u mnie też takie są, ale na jabloniach. W środku, w tych zwinietych liściach, jest kolonia mszyc (już po oprysku, mam nadzieję że zdechna, mam ich już dosyć!). U Ciebie nie ma? Bo nie wiem czy takie liście to wina mszyc, czy oprócz nich coś moim drzewkom jest jeszcze.. Pozdrawiam!!
Nallar 16:50, 30 cze 2015

kosolka napisał(a)
Ewus, u mnie też takie są, ale na jabloniach. W środku, w tych zwinietych liściach, jest kolonia mszyc (już po oprysku, mam nadzieję że zdechna, mam ich już dosyć!). U Ciebie nie ma? Bo nie wiem czy takie liście to wina mszyc, czy oprócz nich coś moim drzewkom jest jeszcze.. Pozdrawiam!!

Kilka liści rozwinęłam ale nic w nich nie było, zaraz zobaczę dokładnie w pikularach.
Nallar 17:01, 30 cze 2015

kosolka napisał(a)

Olu, znalazłam kilka osobników mszyc na poskręcanych liściach, myślisz że to one są przyczyną? To czym ja mam je teraz spryskać.
Nallar 17:08, 30 cze 2015

kosolka 17:34, 30 cze 2015

Ewa, nie pytaj mnie czym... Bo u mnie nic nie działa. Naprawdę, nie przesadzam, że są WSZĘDZIE... Do tej pory pryskalam czterema różnymi środkami i wciąż wracają. Teraz będę pryskac piątym. Ale to ozdobne. A owocowe pryskalam raz, nie pamiętam jakim, teraz był decis i wyglądają jakby padały..
Nallar 19:29, 30 cze 2015

kosolka napisał(a)
Ewa, nie pytaj mnie czym... Bo u mnie nic nie działa. Naprawdę, nie przesadzam, że są WSZĘDZIE... Do tej pory pryskalam czterema różnymi środkami i wciąż wracają. Teraz będę pryskac piątym. Ale to ozdobne. A owocowe pryskalam raz, nie pamiętam jakim, teraz był decis i wyglądają jakby padały..

U mnie są na lubczyku, wiciokrzewie, jaśminie. Pryskałam kilka razy karate ale też wróciły małpy. Teraz spryskałam wodą z dodatkiem odrobiny octu, zobaczymy czy zadziała. Z czosnkiem już nie będę eksperymentować bo w ubiegłym roku spaliłam kilka roślin. Paskudny ten rok! Ślimaki, mszyce, nornice, krety, ciekawe co jeszcze się przypałęta
Życzę Olu cierpliwości w walce z plagami, życzę jej Tobie i sobie.
Katkak 20:42, 30 cze 2015

Nallar napisał(a)

U mnie są na lubczyku, wiciokrzewie, jaśminie. Pryskałam kilka razy karate ale też wróciły małpy. Teraz spryskałam wodą z dodatkiem odrobiny octu, zobaczymy czy zadziała. Z czosnkiem już nie będę eksperymentować bo w ubiegłym roku spaliłam kilka roślin. Paskudny ten rok! Ślimaki, mszyce, nornice, krety, ciekawe co jeszcze się przypałęta
Życzę Olu cierpliwości w walce z plagami, życzę jej Tobie i sobie.

Ewcia nawet nie mów. Z mszycami też walczę. W jednym miejscu padły, to znów pokazują się na innych roślinach. Żeby nie było za pięknie to jeszcze moje pysznogłówki i przetaczniki złapały mączniaka. Chucham, dmucham na te roślinki, a i tak jak nie urok to sraczka .