Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Katkak 11:04, 22 lip 2015

Aaaaa, no i trawki. Na pewni znajdzie się tam ostnica cieniutka, a z wyższych chyba ML fajnie by wyglądał, bo jest taki świetlisty i delikatny . Wejdź na stronę szkółki Rosarium, tam są ogrody klientów, Może coś Cię zainspiruje . Wiem, że rabata będzie zachwycać
Iggia 11:12, 22 lip 2015

Ewo, ja proponuję obwódkę z bukszpanu a w środku trawy - stipę, albo carexy i może jakieś średniej wysokości miskanty - może faktycznie tak jak Kasia pisze - ML

Zobacz sobie u Agam (ogródek Agam) jaką ilość traw ma i jak fajnie się one komponuję (strona 209 i dalej).
Magda_ 12:20, 22 lip 2015

Ewcia ja wpadłam tropem rozmnażanych dereni Napisz proszę jak i kiedy to robisz
AgataBC 12:30, 22 lip 2015

Nallar napisał(a)

Agatko, jestem Ci wdzięczna za zainteresowanie. Długa droga przede mną nim pojmę sztukę doboru roślin. Mam nadzieję że właśnie dzięki takim wskazówkom jak Twoje uda mi się stworzyć rabatkę na którą będę mogła patrzeć z zadowoleniem.
Może masz "pomysła" w jakim kolorze powinnam dokupić róże aby pasowały do białej i czerwonej.

Znalazłam jeszcze takie pomoce:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

Oglądając róże okrywowe doszłam do wniosku, że one ładnie wyglądają w większych skupiskach. Czerwonego w ogrodzie nie za bardzo lubię, więc trudno mi poradzić, aczkolwiek fiolety, cytrynowa zieleń przywrotnika, sine rośliny- jak już ktoś pisał-goździki, czyściec-koło czerwonego pasuje bardzo. Gorzej połączyć to czerwone z białym, może jakieś przejście z tej czerwieni do bieli przez róż-od ciemnego do jasnego-ktoś pisał o Fairy. Ja z ciut wyższych róż- takich do połowy uda- w takim różo kremowym kolorze i kwitnącą bez przerw polecam Pastelle. Ma ADR-nie choruje. Ładna też jest troszkę wyższa ale kwitnąca od samego dołu Pomponella. W zasadzie każda w kolorach różu, bieli rabatówka będzie dobra. A może tą czerwoną posadź gdzie indziej a dobierz więcej do tej białej?? Chociaż skoro rabata jest na 4m. długa to jak będą na skrajnych końcach to może centrum rabaty odwróci uwagę Chyba, że nie chcesz więcej koloru to szukaj tylko róż czerwonych i białych. Wtedy będzie jednolicie a byliny wypełnią dodatkowo i będzie pięknie (ja osobiście wybrałabym takie rozwiązanie). Z czerwonych nic nie znam oprócz pięknej "Piano", a z białych polecam Artemis, Sebastian Kneipp, Crocus Rose.
Z okrywowymi jest też taka sprawa, że te przyrosty są niekontrolowane.. więc za jakiś czas zdominują rabatę na wszystkich piętrach i byliny będzie trzeba ratować Ich zastosowanie to raczej żywopłoty nie do przebycia, szpalery z nich samych, bez dodatków. Jeśli chcesz, żeby to była tylko różana rabata to ok, ale jeśli z bylinami to ja bym te okrywowe gdzie indziej dała a na tę rabatę dałabym inne róże. Pooglądaj w Googlach róże okrywowe, zobacz jak rosną, przemyśl co Ci się najbardziej podoba a resztę tutaj doradzimy
Gardener27 18:45, 22 lip 2015

Ciekaw jestem co wykombinujesz na tej nowej rabacie Coś czuję że będzie czadowa

Donoszę iż dzisiaj nabyłem dwa anemony o kwiatach białych jak śnieg Mam nadzieję że takowe bedą bo jeszcze nie kwitną

Pozdrawiam
Ewa777 21:27, 22 lip 2015

Przybiegłam do Ciebie poczytać, bo też mam problem z rabatą różaną Wszystkie rady przeczytałam
Nallar 22:53, 22 lip 2015

Dziewczyny, bardzo Wam wszystkim dziękuję za wszelkie rady i pomysły. Czytałam, analizowałam wszystkie po kilka razy, przeglądałam podesłane linki i wątki. Czy jestem mądrzejsza? teoretycznie tak. Światełko w długim tunelu jest.
Dziś wybrałam się nawet do szkółki w Dźbowie na rekonesans ale powiem szczerze ze jeśli chodzi o bylinki wymieniane w waszych postach to nic nie znalazłam.
Zrobiłam przegląd tego co rośnie u mnie i doszłam do wniosku że mam liatrę którą mogę podzielić, i mam ożankę którą muszę zabrać z miejsca gdzie obecnie rośnie. Okazało się też że mam ok 15 małych sadzonek bukszpanka na ew. obwódkę, (może część obwódki) po resztę roślinek muszę wyruszyć do szkółki. Skoro to ma być różanka to dokupię kilka róż, tylko zastanawiam się jaki kolor dokupić, iść w pomarańcz czy bardziej róż, choć ten drugi bardziej do mnie przemawia.

Narobiłam jak durna sadzonek trawek Ice dance, konwalnika, kostrzewy sinej, kuklika i przywrotnika. Ciekawe gdzie to mam sobie wsadzić? Prawdę mówiąc wiem ale nie napiszę.....
kosolka 23:05, 22 lip 2015

No proszę Cię, nie mów że nie masz co zrobić z sadzonkami! A przywrotnik to bylina wieloletnia jest? Nie chce mi się szukać w necie
Nallar 23:10, 22 lip 2015

kosolka napisał(a)
No proszę Cię, nie mów że nie masz co zrobić z sadzonkami! A przywrotnik to bylina wieloletnia jest? Nie chce mi się szukać w necie

Wieloletnia i nie do zdarcia.
barbara_kraj... 00:05, 23 lip 2015

Ewo, ciekawa jestem co wymyślisz...