Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

roma2 19:52, 10 lut 2016

Pętam się i pętam po ogrodach. Dotarłam i do Ciebie. Zaczynam się gubić na Ogrodowisku. Całusy ślę... i co? Czekamy na wiosenkę!
Nallar 19:58, 10 lut 2016

Napia napisał(a)

Uroczo
Aż się rozmarzyłam, myśląc o lecie i zimnej wodzie ze studni Pięknie to wygląda, a i metamorfozy ładnie pokazują, jak zmienia się i dojrzewa ogród I ptaszek, który przycupnął na pieńku, przesympatycznie wygląda.

Ewuniu, ja ostatnio rzadziej bywam, nawet do siebie nie mam czasu wpaść, więc tylko z doskoku pozdrowienia zostawiam

Aguś bardzo dziękuję za odwiedzinki, wiem i doskonale to rozumiem że dla osób pracujących z wolnym czasem jest różnie. Nawet jeśli nic nie piszesz wiem że jesteś z nami.
Buziaki wysyłam do Ciebie.
Nallar 20:15, 10 lut 2016

Gardener27 napisał(a)
Tak się właśnie zastanawiałem co tu tak cichutko ostatnio a Ty gości miałaś
Moja droga jak mnie pamięć nie myli siejesz sporo w domu przed nadejściem wiosny Co będzie w tym roku ?

Masz rację na O było cichutko ale w domu......jak to mój eM zwykł mawiać "cyrkus" Doczekałam się w końcu przyjazdu córki z moją roczną wnusią. Radości moc i moc nabitych kilometrów za tym kurdupelkiem.
Odjechały wczoraj a ja już za nimi tęsknię.
Jeśli chodzi o plany co do nasionek to przyznaję że nawet nie miałam kiedy o tym pomyśleć.
Nallar 20:24, 10 lut 2016

roma2 napisał(a)
Pętam się i pętam po ogrodach. Dotarłam i do Ciebie. Zaczynam się gubić na Ogrodowisku. Całusy ślę... i co? Czekamy na wiosenkę!

Już myślałam że o mnie zapomniałaś
Masz rację Ogrodowisko to jak wielki labirynt, można się pogubić. ale ważne jest to że gdzie nie zajrzysz tam trafisz bratnią duszyczkę.
Wszyscy odliczamy dni do nadejścia wiosny.
roma2 20:27, 10 lut 2016

Nie zapomnę, nie ma takiej możliwości. To Ty mnie tu zwabiłaś .Komendówka kuleje ciągle, ale się nie poddaje !
Nallar 20:46, 10 lut 2016

roma2 napisał(a)
Nie zapomnę, nie ma takiej możliwości. To Ty mnie tu zwabiłaś .Komendówka kuleje ciągle, ale się nie poddaje !

Nie poddawaj się, tak trzymaj, zobaczysz będzie dobrze.
Nallar 21:32, 10 lut 2016

Mała prywata.
Kasiu prosiłaś więc napiszę co ja zrobiłam swojej sośnie.
Zaczęłam od skracania wszystkich (nazwijmy je) nowych przyrostów szczytowych tak aby na każdy z kikutków zostało część igiełek (to zarodniki)Tak zrobiłam na wszystkich gałązkach (zaznaczyłam na czarno). Potem gałązki pozbawiłam igieł (zaznaczono na czerwono)

Na niektórych gałązkach takich rozgałęzień jest więcej, np w połowie jej długości, tu robię dokładnie tak samo, skracam zostawiając kikutki (zaznaczyłam czerwonymi kółeczkami)Pamiętaj że kiedy już się całkowicie zagęści i dojdziesz do wniosku że tych pomponów jest zbyt dużo, to zawsze możesz usunąć.

Do cięcia używałam sekatorka (nic nie wyłamywałam) W przypadku mojej sosny nie stosowałam żadnych naciągów (nie przeszkadza mi to że gałązki nie są w poziomie)
Przyznaję że kiedy ją tak ogołociłam wyglądała koszmarnie ale bardzo szybko naprała masy i teraz wygląda całkiem dobrze.

Kasiu wiem że nie odpowiedziałam na wszystko co chciałabyś wiedzieć więc jeśli jest jeszcze coś o wal śmiało.

inag 23:57, 10 lut 2016

Pięknie to wygląda!!! Napatrzeć się nie mogę
ag_zie 08:14, 11 lut 2016

Fajnie ta sosna wygląda i rzeczywiście na początku nie wyglądała "korzystnie"
ryska 11:44, 11 lut 2016

Macham i uśmiechy zostawiam