Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Katkak 17:00, 07 lip 2014

Nallar napisał(a)

A już myślałam, że podsuniesz mi jakiś pomysł.
W planie mam całkiem nowy warzywnik, bardziej zorganizowany, ten stary był zakładany trochę na wariackich papierach i choć było w nim wszystko, co powinno być i cieszył żołądki, to nie cieszył oczu. Mam sporo czasu, bo z pracami mogę ruszyć dopiero na wiosnę, muszę najpierw to miejsce dobrze przygotować, i mam nadzieję, że ten zapał mi nie minie.

Muszę tam znaleźć miejsce na moje drzewko czereśniowe, porzeczkę, marzy mi się krzew agrestu. Tylko za ciorta nie wiem co zrobić z malinami żeby się tak nie rozłaziły. Ciekawe czy są na to jakieś sposoby.

Nie znam sposobu na ujarzmienie malin. Kilka lat temu też miałam i rozszalały się na dobre. To samo robią u teścia na działce.
Nallar 22:59, 07 lip 2014

Tym razem to nie jest zagadka.
Może wiecie co to za kwiatuszki.

hanawier 23:06, 07 lip 2014

Hej Ewcia nazwy nie znam ,ale śliczny jestpozdrawiam
agatanowa 09:07, 08 lip 2014

Nallar napisał(a)

Zabrałam się za uprzątanie kolejnego kawałka swojej działki (już za ogrodzeniem)jeszcze nie wiem jak ją wykorzystam, chodzi mi po głowie część z drzewkami owocowymi, koniecznie nowy warzywnik, może kilka rabat bylinowych, jakiś żywopłocik. Miejsca jest ogrom tylko czy starczy mi siły?[..] Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widać wysokość zielska w stosunku do ogrodzenia.

ale roboty! trzymam kciuki, najlepiej byłoby wynająć kogos z kosą, urobisz się dziewczyno, kręgosłup padnie, bo noz do zywopłotu, to jednak chyba za słabe narzędzie na takie areały i w takim stanie
agatanowa 09:17, 08 lip 2014

Nallar napisał(a)

Muszę tam znaleźć miejsce na moje drzewko czereśniowe, porzeczkę, marzy mi się krzew agrestu. Tylko za ciorta nie wiem co zrobić z malinami żeby się tak nie rozłaziły. Ciekawe czy są na to jakieś sposoby.

a część malin zostawiasz, czy wszystkie wywalasz?
chyba niestety bez prac ciężkich na głębokości nie da się wygrać z nimi walki, tj. trzeba je powykopywać, ziemię przekopać z ich korzeniami najgłębiej jak się da, co najmniej glebogryzarką i to silną

rolnicy też mają jakies takie maszyny do przemielania ziemi, może udałoby się kogoś nająć?

a jesli chcesz część zostawić, to chyba trzeba im w ziemię wkopać przeszkodę, pewnie z 50 cm głeboko (a moze i więcej, musiałabys poczytać, podpytać doświadczonych malinouprawiaczy, na jakiej głębokości są korzenie) i w ten sposób ograniczyć im możliwość rozłażenia się po działce

skoszoną pokrzywę i zielsko najlepiej rozłożyć na grubo i na płasko, aby wybijały i ukiszały rosnące chwasty, w ten sposób je wybijesz przy pomocy temperatury, procesów gnilnych, potem trzeba przekopać, chyba coś o tym jest w wątku o zakładaniu trawnika

pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki
Katkak 09:40, 08 lip 2014

Nallar napisał(a)
Tym razem to nie jest zagadka.
Może wiecie co to za kwiatuszki.

Ewuniu nie wiem niestety, ale może też jakaś odmiana bodziszka? Zapytaj Ani z Kwiatowego ogródka Monteverde. Ja jak nie wiem co to za kwiatek to zawsze Jej pytam. Przykro, że nie pomogłam. Ale śliczny jest . Buziolki .
Nallar 14:31, 08 lip 2014

Glob pomógł zidentyfikować kwiatuszka, Hania potwierdziła.
To ślaz piżmowy.
Mirella 14:40, 08 lip 2014

Katkak napisał(a)

Nie znam sposobu na ujarzmienie malin. Kilka lat temu też miałam i rozszalały się na dobre. To samo robią u teścia na działce.

Posadziłam maliny w wielkich donicach, bo mam mało miejsca, do tej pory cieszyłam się czterema owocami, ale szał
Nallar 15:07, 08 lip 2014

agatanowa napisał(a)

ale roboty! trzymam kciuki, najlepiej byłoby wynająć kogos z kosą, urobisz się dziewczyno, kręgosłup padnie, bo noz do zywopłotu, to jednak chyba za słabe narzędzie na takie areały i w takim stanie

agatanowa napisał(a)

a część malin zostawiasz, czy wszystkie wywalasz?
chyba niestety bez prac ciężkich na głębokości nie da się wygrać z nimi walki, tj. trzeba je powykopywać, ziemię przekopać z ich korzeniami najgłębiej jak się da, co najmniej glebogryzarką i to silną

rolnicy też mają jakies takie maszyny do przemielania ziemi, może udałoby się kogoś nająć?

a jesli chcesz część zostawić, to chyba trzeba im w ziemię wkopać przeszkodę, pewnie z 50 cm głeboko (a moze i więcej, musiałabys poczytać, podpytać doświadczonych malinouprawiaczy, na jakiej głębokości są korzenie) i w ten sposób ograniczyć im możliwość rozłażenia się po działce

skoszoną pokrzywę i zielsko najlepiej rozłożyć na grubo i na płasko, aby wybijały i ukiszały rosnące chwasty, w ten sposób je wybijesz przy pomocy temperatury, procesów gnilnych, potem trzeba przekopać, chyba coś o tym jest w wątku o zakładaniu trawnika

pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki

Mieszkam w tak dziwnym miejscu, że nikogo z kosą nie znalazłam, analizowałam jej kupno, ale kosić też trzeba umieć a ja "pani z miasta jestem" Jutro jak pogoda dopisze to zrobię zdjęcia ile już tymi nożycami dałam radę wyciachać. Nie jest łatwo, ale nikt mi nie obiecywał, że będzie. Większość nie wierzyła, że podejmę się takiego wyzwania.
Jeśli chodzi o maliny to miałam zamiar zostawić kilka krzewów, ale jak widzę jak one się namnażają to odchodzi mi na nie chęć. Muszę jeszcze poczytać na ten temat, może znajdę jakąś metodę, aby je zatrzymać w jednym miejscu. Wątek o zakładaniu trawników przejrzę wieczorkiem. Wielkie dzięki za pomocne rady sugestie i trzymane kciuki.
Nallar 15:13, 08 lip 2014

Mirella napisał(a)

Posadziłam maliny w wielkich donicach, bo mam mało miejsca, do tej pory cieszyłam się czterema owocami, ale szał

Właśnie tu jest problem. Na działce się panoszą, ograniczone nie owocują. Muszę poszukać czegoś pośrodku. Cieszę się z Twoich odwiedzin.