Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

anpi 22:34, 08 maj 2018

Nallar 22:40, 08 maj 2018

AnnaCh napisał(a)
Jak ta wielka kępa zakwitnie, to dopiero będzie szał
I u mnie w tym roku będą w końcu piwonie

Na to właśnie liczę Aniu.
Do piwonii trzeba mieć cierpliwość, potrafią być kapryśne.
AnnaCh 22:43, 08 maj 2018

Mam je dopiero drugi rok, w zeszłym nie kwitły, choć miały pączki. Tak źle nie było. Jak je sadziłam, to pamiętałam, żeby tak jak rosły, nie za głęboko, tata mi dokładnie zaznaczył miejsce jak wykopywał od siebie.
Nallar 22:45, 08 maj 2018

Ivvvona napisał(a)
No pięknie, aż Ci zazdroszczę

Szczerze dany.
Nallar 22:51, 08 maj 2018

anpi napisał(a)

Jakiś podejrzany typ,źle mu z oczu patrzy...ale może trochę komarów i mechy wyłapie,czy nie?

Spojrzenie miał faktycznie brzydkie. Niech zjada co się nawinie, niech tylko oszczędzi moje dżdżownice.
elka_ 23:38, 08 maj 2018

Nallar napisał(a)

Aniu Ty wiesz że to może być tojad.

Bingo Moja roslinka NN to tojad.
Dziękuję Aniu.

Ewuniu, jeśli to tojad, to nie ma śmiechu.

"Uwaga: tojad to roślina trująca!

Tojad jest piękną byliną letnią i jesienną, ale piękno bywa zdradliwe. Jego wszystkie części są trujące (najbardziej bulwy i liście), gdyż zawierają alkaloid akonitynę, jedną z najsilniejszych trucizn roślinnych. Nawet niewielka jej dawka może porazić ośrodek oddechowy i zahamować pracę serca. Jeżeli w ogrodzie przebywają małe dzieci, należy z uprawy tojadu zrezygnować.

Do prac pielęgnacyjnych przy tojadach należy zakładać rękawiczki ochronne. Jeśli przypadkiem chwycimy gołą dłonią liście lub pęd rośliny, należy jak najszybciej dokładnie umyć ręce."

Powodzenia.
ryska 12:07, 09 maj 2018

Eh te cudne piwonie Ile by się tego chciało zasadzić.
Dorota123 22:12, 09 maj 2018

Masz cudowne piwonie, zauroczona jestem nimi - może dlatego, że takich nie mam.
Nallar 22:19, 09 maj 2018

AnnaCh napisał(a)
Mam je dopiero drugi rok, w zeszłym nie kwitły, choć miały pączki. Tak źle nie było. Jak je sadziłam, to pamiętałam, żeby tak jak rosły, nie za głęboko, tata mi dokładnie zaznaczył miejsce jak wykopywał od siebie.

Głębokość sadzenia jest bardzo ważna. Kiedy zaczynałam przygodę z piwoniami to na kwiaty białej Księżnej Nemours czekałam 4 lata, a przez to że zbyt głęboko ją zakopałam. Miałaś fart że miał Ci kto podpowiedzieć

Nallar 22:26, 09 maj 2018

elka_ napisał(a)

Ewuniu, jeśli to tojad, to nie ma śmiechu.

"Uwaga: tojad to roślina trująca!

Tojad jest piękną byliną letnią i jesienną, ale piękno bywa zdradliwe. Jego wszystkie części są trujące (najbardziej bulwy i liście), gdyż zawierają alkaloid akonitynę, jedną z najsilniejszych trucizn roślinnych. Nawet niewielka jej dawka może porazić ośrodek oddechowy i zahamować pracę serca. Jeżeli w ogrodzie przebywają małe dzieci, należy z uprawy tojadu zrezygnować.

Do prac pielęgnacyjnych przy tojadach należy zakładać rękawiczki ochronne. Jeśli przypadkiem chwycimy gołą dłonią liście lub pęd rośliny, należy jak najszybciej dokładnie umyć ręce."

Powodzenia.

Wiem Elu że na tą roślinę muszę uważać, ale dziękuję Ci za przypomnienie.
Ale dawno u Ciebie nie byłam....
Pozdrawiam cieplutko.