na kamykach (w części prostokątnej) zakładam, że ograniczę się do jednego ładnego iglaczka (centralnie lekko pod płotem) - buszkapnowego płotka (pod katem prostym ale nie po całych krawędziach - żurawek (żółtych lub limonkowych) i turzyc (czarnych) już ułożonych po flakach - czyli wiadomo skąd inspiracja!
jeśli będzie trzeba coś dołożyć to myślę o berberysach - zielone lub czerwone
na części z falką będzie jakby przeniesienie tego z prostokąta żeby połączyć to zgrabnie z wrzosowiskiem czyli też coś z iglaczków (może właśnie tu berberysy, dużo mniejszy płotek buszkpanowy itp
falka nawiązuje kształtem do rozkładu iglaczków na wrzosowisku
czemu wprowadziłem inne kształty niż proste?
jakoś po wycięciu tylko kątów prostych było już mocno geometrycznie - jak posadziłem rabatę w rogu mocno geometrycznie to już zupełnie - dlatego wrzosowisko ma nie równomierne kształty - pomimo, że cała rabata jest prostokatna to nasadzenia tworzą jakieś tam falki
dodatkowo miejsce pod basen jest okrągłe i idzie do niego ścieżka widzieliście jaka

nie widziałem tam typowego chodnika z kamieni po liniach prostych
wiem, że łamię i mieszam jakieś tam style - troszkę to wynika z amatorskiego podejścia i z tego, że ogród mały a ja chcę mieć tam WSZYSTKO!

wybraliśmy takie podejście (tzw mniejsze zło) niż ograniczenie się tylko np do krawędzi pod kątem prostym
mniej przesadnego designu a bardziej przyjemnie dla oka
trochę tak jak w domu do nowoczesnego, betonowego wnętrza wmieszaliśmy w kuchni regionalne ornamenty wyrzeźbione specjalnie na zamówienie w pobliskiej wiosce
może to bez sensu ale póki co podoba nam się!
ps
bym zapomniał - zobacz jak wyjdzie to połączenie falki i kamieni z kora - jak jakoś tam zagra przeniosę ten sam patent na drugą stronę domu gdzie mam jeszcze jedną rabatę do zrobienia