Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

Iwk4 11:35, 09 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Witaj Agnieszka. Ach Ty romantyczko

Dziadek Karol i Babcia Ania poznali się w obozie w Niemczech, tam też wzięli ślub. Babcia pochodziła ze Śląska, Dziadek z Warszawy.
Dziadek, inżynier kolejnictwa, po wojnie nadzorował odbudowę kilku mostów kolejowych, w tym tego na Bugu.
Mieszkał wtedy u pewnego gospodarza w stodole. Babcia, z sześciorgiem dzieci, mieszkała w Warszawie. Nie widywali się często a odbudowa ciagnęła się długo, więc Babcia, jako kobieta pracowita i zaradna wzięła sprawy w swoje ręce.
Dziergała skarpety i inne niezbędne części garderoby i sprzedawała je. W niespodziance dla Męża za uzbierane pieniądze odkupiła od tego gospodarza kawałek ziemi. Przez kilka la, nim powstał dom, jeździli tam całą rodziną kiedy tylko zrobiło się ciepło. Ich królestwo to była kuchnia polowa i namioty.
Dzieci rosły. Przybywały wnuki.W okresie wakacyjnym bywało tam 30 osób.
Wspólnymi siłami wybudowali domek.Wtedy można było już tam przebywać nawet zimą.
Wszyscy kochali to miejsce.
Po ciężkiej chorobie Babcia zmarła a Dziadek coraz więcej czasu spędzał w chatce w lesie. Malował,rzeźbił,pisał pamiętniki...
Dzisiaj Dziadek Karol ma 96 lat a Fronołów odwiedza już czwarte pokolenie.
Wciąż dla wszystkich jest to miejsce wyjątkowe, pamiętające co to jest Rodzina i miłość.

Witaj Aniu, piękna opowieść i pięknie opowiedziana. Aż mam łzy w oczach. Wspomnienia zostały, a wy szanujecie to miejsce. A nowe pokolenia z szacunkiem do tradycji odwiedzają to miejsce. I w tym wszystkim pojawiają się te dwa splecione drzewa, jakby symbolizowały twojego dziadka i babcię. Od tego powinna zacząć powstawać powieść jakaś. Saga rodzinna ...
Iwk4 11:47, 09 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

I skończyła mi się bateria, bo pewnie do obiadu bym nie wróciła.

Wiesz co Aniu, cudowności masz w swoim ogrodzie z udziałem natury. Ja bym tam nic nie zmieniała. Nasze ogródki na piaskach mogą się schować...

Tydzień temu moja koleżanka z pracy zaprosiła mnie do swojego nowego domu. Miałam być tam pierwszy raz, odkąd się tam wprowadziła. Widziałam wcześniej miejsce w samym środku lasu, gdzie mają się budować i byłam ciekawa, jak sobie poradzili z ogrodem. Ciągle mi mówiła, że ogród nie zrobiony, że chce minimalistycznie... Z pustą ręką się nie jedzie, ale cóż, nie wiedziałam, czego oczekiwać po ogrodzie, a moim prezentem miała być roślinka, więc się powstrzymałam i pojechałam chwilowo z pustymi rękami. Dom obrośnięty lasem zachwycał niesamowicie. Zachowali tyle, ile mogli, aby budowlańcy nie zniszczyli wiele. Siedziałam na kanapie i wzdychałam patrząc przez okno. Firanek nie miała (i w tym przypadku bardzo dobrze), a ja pijąc kawkę patrzyłam na falujące sosny i brzozy i oczu oderwać nie mogłam. W ogrodzie rosły grzyby i poziomki leśne, a granicy działki nie było widać. W końcu powiedziałam: Asiu, tobie żadnej roślinki do ogrodu nie trzeba. Ty już wszystko masz, tylko trochę trawy po budowlańcach dosiej.
Iwk4 11:51, 09 lip 2014

agatanowa napisał(a)

...

co do zycia i wyborów - przestałam oceniać, czasem się tylko dziwię, ale też wtedy myślę, czy nie jestem zbyt ostra w takim podejściu, wtedy konsultuję z mężem, co on uważa i ... jest mi weselej, bo po męsku częściej wszystko jest czarno-białe, albo po prostu nie istnieje

...

Święte słowa I życie wtedy staje się prostsze.
katarzynkak 21:03, 12 lip 2014

CZeść Aniu.
Co słychać? Działasz w ogrodzie, czy pogoda nie pozwala?
Ja wywaliłam mnóstwo darni i teraz postanowiłam trochę odpocząć

Jakie piekne motyle do Ciebie przylatują.

pozdrawiam
Sabina76 19:59, 16 lip 2014

Witaj Aniu! Piekne drzwi. Strasznie długo szukaliśmy swoich, więc wiem że nie jest łatwo. Czy posadziłaś już coś na rabacie ze śliwą dziecięcą? Chodzi mi dokładnie o obrzeże. Mam ten sam problem na moim rondzie z iglakami. Pozdrawiam i będę zaglądać
Agania 13:20, 17 lip 2014

Zbierz nasionka z tej naparstnicy
bo piękna jest, chętnie, skorzystam jak będziesz się chciała podzielić
marta_d 21:13, 17 lip 2014

Agania napisał(a)
Zbierz nasionka z tej naparstnicy
bo piękna jest, chętnie, skorzystam jak będziesz się chciała podzielić

Piękna naparstnica Pozdrawiam
ModraSowa 22:08, 21 lip 2014

Bardzo dziękuję wszystkim zaglądającym do mnie, strasznie to miłe,że ktoś o mnie pamięta
Iwonce dziękuję za miłe słowo i zachęty, na emeryturce skrobnę jakąś epopeję
Kasiu, ostatnio głównie odpoczywałam, przystopowałam z pracami i choć nie było to łatwe postanowiłam cieszyć się tym (tylko tym) co już zrobiłam.
Sabinę witam w moich skromnych progach. Dziękuję za miłe słowa, drzwi robione według pomysłu mojego, przez stolarza który ma już chyba ze sto lat...Z frontową rabatą jeszcze do końca nie ustaliłam co na brzegi, skłaniam się ku żurawkom, a jakże
W imieniu naparstnicy dziękuję za pochwały. Oczywiście chętnie roześlę jej potomnych po kraju,także nasionka czekają.
Sabina76 23:43, 21 lip 2014

Oby więcej takich stolarzy Teraz dopiero doczytałam - piękna historia Dziadka Karola i Babci Ani....
Pozdrawiam
Nallar 23:44, 21 lip 2014

Dawno u Ciebie nie byłam, więc jestem.
Dobrze jest czasem odpocząć od wszelkich prac ogrodowych. Też czasami tak robię, ale zwykle nie trwa to zbyt długo. Ta jaśniutka naparstnica jest naprawdę cudna.