Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 14:25, 11 sie 2014

Agatko co do linka który mi dałaś (dziękuję jak zawsze ) rozpatruję jeszcze POMIOT kurzy i gołębi - na targu u siebie widziałam POMIOT gołębi paczkowany - suszony - zdaje się że to rarytas

poza tym tę tabelkę mogłabym czytać w hebrajskim biblijnym - te wskaźniki potasu czy azotu niewiele mi mówią, nie wiem jak jest dobrze - dużo azotu mniej potasu, czy może dużo wapnia a mniej azotu ? pewnie najlepiej jak jest dużo wszystkiego (?)
muszę się wgłębić ale nie mam kiedy
ewakatowice 14:53, 11 sie 2014

katiaxx napisał(a)

zastanawiałam się, nawet odbyłam korespondencję w tej kwestii ale ostatecznie nic z tego nie wyszło, a aktualna nadwyżka finans. została natentychmiast rozdysponowana na taras, schody i częściowo ogrodzenie.
Pozostaje moja wątpliwa inwencja , inspiracje z ogrodowiska i Wasze podpowiedzi na które tak bardzo liczę
Ciągle na ogrodowisku wpadam na nowe ogrody których wcześniej nie odkryłam choć wydaje mi się że zeszłam mniej lub bardziej dokładnie wszystkie wątki

Powiem Ci, że na starcie trzeba wydać jednak nie masz kłopotu z niepotrzebnymi i błędnymi zakupami,
Niewłaściwymi roślinami. Z pewnością masz swoje typy nawet na Ogrodowisku, które są blisko Twojego ideału i wymarzonego ogrodu.
Moje w większości są to ogrody, które były zakładane przez profesjonalistów. Owszem ewoluowała jednak zarys i „bazę” wykonali zawodowcy/
Ot. Taka do kawki luźna pogaduszka. Jeżeli rozwinę skrzydła i będę posiadaczką większej „ziemi” to pojadę pod dom Danusi i jak nie wpuści mnie drzwiami to oknem się wcisnę albo pod płotem hahhaha ….

Pomijając kwestię samozadowolenia z siebie przy własnym tworzeniu to musisz zwyczajnie policzyć i przemyśleć
A potem działać hi hi hi

Ale już się nie marudzę bo wyjdzie, że się mądrzę.
ewakatowice 15:06, 11 sie 2014

Tak oglądam Twój plan, dużo aby nie powiedzieć zbyt duże wrzosowisko. Wiesz, że wrzosy trzeba co kilka lat wymieniać
(ponoć się zwyczajnie starzeją i placki łyse robią jak na Glacy czyli u ludzi z wiekiem).
katiaxx 15:12, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Powiem Ci, że na starcie trzeba wydać jednak nie masz kłopotu z niepotrzebnymi i błędnymi zakupami,
Niewłaściwymi roślinami. Z pewnością masz swoje typy nawet na Ogrodowisku, które są blisko Twojego ideału i wymarzonego ogrodu.
Moje w większości są to ogrody, które były zakładane przez profesjonalistów. Owszem ewoluowała jednak zarys i „bazę” wykonali zawodowcy/
Ot. Taka do kawki luźna pogaduszka. Jeżeli rozwinę skrzydła i będę posiadaczką większej „ziemi” to pojadę pod dom Danusi i jak nie wpuści mnie drzwiami to oknem się wcisnę albo pod płotem hahhaha ….

Pomijając kwestię samozadowolenia z siebie przy własnym tworzeniu to musisz zwyczajnie policzyć i przemyśleć
A potem działać hi hi hi

Ale już się nie marudzę bo wyjdzie, że się mądrzę.

wszelkie mądrzenie mile widziane, na pewno masz rację - były i takie powody jakie podajesz - dla których myślałam o projekcie ale wyszło tak że nie ma. Na bank będę mieć rośliny które będę potem wciskać znajomym a w zasadzie już mam (2 derenie) no i gdybym miała projekt efekt byłby murowany - a tak to na dwoje babka wróżyła ...

są takie miejsca na które mam pomysł bo wiem czego chcę i tu pół biedy ale są i takie na które nie mam pomysłu np - szeroka i długa rabata po lewej stronie domu gdzie jest teraz ściernisko ma szerokości ok 6 metrów i długości z może z 10 ? mam tam 3 sosny bo akurat je miałam/dostałam i wsadziłam a teraz jak patrzę jak się przyjęły to szkoda mi je tak po prostu wyrwać ziemi no i ta rabata to już zero koncepcji poza trawami - ale same trawy nie załatwią mi całej rabaty ... w dodatku jest na przyd. oczyszczalni więc nic korzeniastego mocno nie może być.
Ale o to będziemy się martwić za rok, a jak się dobrze zorganizuję to i za dwa
katiaxx 15:21, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Tak oglądam Twój plan, dużo aby nie powiedzieć zbyt duże wrzosowisko. Wiesz, że wrzosy trzeba co kilka lat wymieniać
(ponoć się zwyczajnie starzeją i placki łyse robią jak na Glacy czyli u ludzi z wiekiem).

oooo, dziękuję Ewuś że się nachyliłaś nad mym dziełem - no szkoda tylko że już troszkę późno bo już tam wrypałam 30 sztuk wrzosów ale przemyślę to chciałam te wrzosy pociągnąć jeszcze ze 3 metry , ten mój plan to poza rabatami wyznaczonymi to już w połowie przynajmniej nieaktualny, nie wklejałam kolejnego bo przecież ciągle coś zmieniam, ale mów co tam źle albo co byś zrobiła inaczej, bardzo na to liczę.

Z tymi wrzosami to tak sobie myślę - pięknie we wrześniu ale co do września, mogę wetknąć krokusy jak Danusia poddała gdzieś pomysł, będzie ładnie w kwietniu a od maja do sierpnia włącznie ?
Nie chcę też żeby było bardzo kolorowo bo mnie minimalizm pociąga wielce
i jak tu sobie dogodzić ?
ewakatowice 15:23, 11 sie 2014

Trawy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami?page=9

derenie przemyśl:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1711-marzenie-o?page=122

ewakatowice 15:29, 11 sie 2014

Cis z formie bonsai, sosna … coś zimozielonego w niebieskim odcieniu podsadzone wrzosami

Tawuła… kup sobie jedną na próbę, jak po miesiącu no dwóch nadal Ci będzie się podobać to kup tyle co w planie.
Może mnie wywieziesz na taczce i to z planowanym obornikiem ale dla mnie to to wygląda jak chwast.
Kupiłam i już fuu, posadziłam w zbyt cienistym kącie, zbyt dużo wilgoci i jak chwaścior wygląda…u mnie. Nie powala a u Ciebie w pierwszych rzędach na widoku przy tarasie….

aaa
Zapomniałam napisać, ze ja to się nie znam na roślinach. Mam jedynie fotograficzną pamięć
katiaxx 15:29, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Trawy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami?page=9

derenie przemyśl:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1711-marzenie-o?page=122

piękna ta rabatka z traw - też taką planuję w przedogórdku dziękuję, czy Ty jednak możesz mi powiedzieć dlaczego ja te wątki nie wpadłam skoro przejrzałam "prawie wszystko" ?
ewakatowice 15:33, 11 sie 2014

Może widziałaś a nie patrzyłaś
Mówię, że mam dobrą pamięć…
Derenie, też można się nad nimi pochylić nawet w nowoczesnym minimalistycznym ogrodzie
katiaxx 15:42, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Cis z formie bonsai, sosna … coś zimozielonego w niebieskim odcieniu podsadzone wrzosami

Tawuła… kup sobie jedną na próbę, jak po miesiącu no dwóch nadal Ci będzie się podobać to kup tyle co w planie.
Może mnie wywieziesz na taczce i to z planowanym obornikiem ale dla mnie to to wygląda jak chwast.

aaa
Zapomniałam napisać, ze ja to się nie znam na roślinach. Mam jedynie fotograficzną pamięć

słuchaj, mam te tawuły sztuk 3 gold princess- już gdzieś wcześniej pisałam że mi się nie podobają, kwiaty dziadowieją a jak kwitną to są różowe co się ma nijak do mojej koncepcji ogrodu biało/niebiesko/fioletowego - ja chyba nie umiem jej prowadzić czy jak.
Pisałam że zastąpię ją takim jaśniutkim berberysem ale Anulka mi doradziła żeby je w kulki robić i ładnie się wyprowadzą więc zrobiłam z nich coś jakby kulki, zaraz się zmniejszyły po trzykroć i teraz czekam
a ja dopiero uczę się czekać
tak że tawuły teraz mają swoją próbę

no i nie patrz Ewuniu na tę rabatę przy tarasie bo nieaktualna, zarzuciłam na razie tę część, będę nad nią myśleć jak będzie taras, Muszę zobaczyć całość.
Koncepcja jest taka że coś żeby się odsłonić albo (nieszczęsna ) tuja albo cis a niżej trawki które mi podrzuciłaś wcześniej. może z odrobiną żurawek - lub nie.