Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 10:32, 11 sie 2014

agatanowa napisał(a)

edit: to na to miejsce chcesz też narzucić obornik? Wydaje mi się, że mozesz zrobić i jedno, i drugie. Tj. zmieszać ziemię z obornikiem i wszystko pod folię, ale tak, żeby tam telenu nie było za dużo, niech sobie lezy do wiosny, im prędzej, tym lepiej, bo dość intensywne jeszcze słońce Wam teraz bardzo pomoże popalić te chwasty i nasiona

co do cisów jako ekrany i Rh przed nimi: śmiało sadź (RH już widzę posadziłaś i na pewno zgodnie z Bogdzi instrukcją, więc OK). Cisy przecież nie będą rosły w jednym dołku z RH i będą miały swoją ziemię. Nic sie nie łam, bedzie im dobrze. Tylko nie sadź jednego na drugim, bo RH pewnie się rozrosną

Dziękuję Agaciu , rabata obok wrzosów to tył domu - ma być oczyszczona + obornik którego jeszcze nie mam, i rabat czeka do przyszłego roku.

perz i wszelkie dziadostwo inne są z przodu domu- tu jest jeszcze nic absolutnie nie ruszane, jedynie wzdłuż płotu chciałam posadzić choiny kanadyjskie no i nie chcę żeby w perzu rosły więc na początek oczyściłabym tylko pas wzdłuż ogrodzenia szerokość ok 1-1,5 m.

Wzdłuż całego ogrodzenia na tle tych choin planuję hortensje anabell trawy i żurawki - to będzie rabata ok. 20 metrów długości . myślisz że taki zestaw jest ok ? (trzymam się zasady nie więcej niż 4 gat. na rabacie

wiem że choiny rosną duże ale planuję im przyciąć w pewnym momencie przewodnik a potem kolejne przewodniki tak na wys. 2,-3 metry , ponieważ choina jest przewieszająca to mam nadzieję że to gdzieś zniknie i brak przewodnika nie będzie tak widoczny jak na przykład przy omorice czy innych sztywnych choinkach.

Co myślicie o takim zestawie ?
katiaxx 10:58, 11 sie 2014

Kasya napisał(a)
Listeczki kaliny ładne

już nie są takie ładne, grad je podziurawił
agatanowa 11:27, 11 sie 2014

katiaxx napisał(a)

Dziękuję Agaciu , rabata obok wrzosów to tył domu - ma być oczyszczona + obornik którego jeszcze nie mam, i rabat czeka do przyszłego roku.

perz i wszelkie dziadostwo inne są z przodu domu- tu jest jeszcze nic absolutnie nie ruszane, jedynie wzdłuż płotu chciałam posadzić choiny kanadyjskie no i nie chcę żeby w perzu rosły więc na początek oczyściłabym tylko pas wzdłuż ogrodzenia szerokość ok 1-1,5 m.

Wzdłuż całego ogrodzenia na tle tych choin planuję hortensje anabell trawy i żurawki - to będzie rabata ok. 20 metrów długości . myślisz że taki zestaw jest ok ? (trzymam się zasady nie więcej niż 4 gat. na rabacie

wiem że choiny rosną duże ale planuję im przyciąć w pewnym momencie przewodnik a potem kolejne przewodniki tak na wys. 2,-3 metry , ponieważ choina jest przewieszająca to mam nadzieję że to gdzieś zniknie i brak przewodnika nie będzie tak widoczny jak na przykład przy omorice czy innych sztywnych choinkach.

Co myślicie o takim zestawie ?

może z tej solaryzacji gleby zechcesz skorzystać w przypadku obydwu
rabat, skoro ziemia i tak ma lezeć, a uzyźnienie nigdy nie zaszkodzi

co do rabaty z hortensjami z choiną w tle, to sprawdzony motyw, któraś z dziewczyn ma tak, moze Gabrysia, zapytaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu

Tylko różne chortensje sadzą, chyba najczęściej limke, bo słońce dobrze znosi, mi się ostatnio podoba Phantom, ale nie wiem, czy rośnie wysoki

ja mam choine ciętą (szt.1), nie widać żadnych pokractw, choinę dobrze się tnie w żywopłot ze wszystkich stron: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1238-choina-kanadyjska-tsuga-canadensis
agatanowa 11:30, 11 sie 2014

żywopłot z choiny ma chyba też Jagoda i Tosia:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=239#post_3
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi?page=186#post_5
katiaxx 11:55, 11 sie 2014

Danusiu dla Ciebie, jestem na kompie pracowym więc w zasadzie tu nic nie mam ale coś tam wygrzebałam

gemciu83 11:57, 11 sie 2014

Cześć, chwasty jak są wysokie to skoś je i wygrab całość.
Resztę nakryj folią i niech słońce zrobi swoje (u mnie dobrze biała folia się sprawdza także).
Jak wypali wszystko to wyrwać i wygrabić. Glebę przekopać. Można nawieź lub posiać jakiś poplon jeżeli ma być mega eko
Część i tak wzejdzie bo nasiona, które wysypały się pewnie już wzejdą wiosną ale nie będzie tego dużo.

PS: Dodałem zdjęcia Gustawa ponownie.
kosolka 11:57, 11 sie 2014

Ale śliczne dziewczyny!!
ewakatowice 11:59, 11 sie 2014

katiaxx napisał(a)
Danusiu dla Ciebie, jestem na kompie pracowym więc w zasadzie tu nic nie mam ale coś tam wygrzebałam

Pięknie wyglądacie. Na rękach maleństwo z lokami to Twoje?
a Wy do kościoła tacy odstrojeni

bdan 12:01, 11 sie 2014

Katia zostaw mi to co najmniej do 17-tej. No cudne jesteście
Jak się cieszę, że Cię widzę
katiaxx 12:11, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Pięknie wyglądacie. Na rękach maleństwo z lokami to Twoje?
a Wy do kościoła tacy odstrojeni

Dziękuję, maleństwo lokowate moje a zdjęcie a jakże kościelne a nawet ślubne (nie mojego ślubu bo normalnie to ja jako ta chłopka chełmońskiego występuję