Katiax, super! rozciągnij, to jest profesjonalne działanie i czesto stosowane u anglosasów, aby własnie pozbyć się starej darni, wytłuc przy sposobności nawet nasiona chwastów (pod folią powstaje bardzo wysoka temperatura), nie pamiętam, ile folię trzeba trzymać (i nie pamietam nawet, czy kiedykolwiek to wiedziałam )to się nazywa: solaryzacja
edit: to na to miejsce chcesz też narzucić obornik? Wydaje mi się, że mozesz zrobić i jedno, i drugie. Tj. zmieszać ziemię z obornikiem i wszystko pod folię, ale tak, żeby tam telenu nie było za dużo, niech sobie lezy do wiosny, im prędzej, tym lepiej, bo dość intensywne jeszcze słońce Wam teraz bardzo pomoże popalić te chwasty i nasiona
co do cisów jako ekrany i Rh przed nimi: śmiało sadź (RH już widzę posadziłaś i na pewno zgodnie z Bogdzi instrukcją, więc OK). Cisy przecież nie będą rosły w jednym dołku z RH i będą miały swoją ziemię. Nic sie nie łam, bedzie im dobrze. Tylko nie sadź jednego na drugim, bo RH pewnie się rozrosną
liczę się z tym Bogdziu ale mam plan przeciwdziałać to znaczy nie pozwolić im urosnąć, czyli regularnie plewić - jeśli uda się regularnie nie będzie bardzo zarośnięta - wytrzyma rabata do wiosny przyszłego roku czyli doczeka nasadzeń.