Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 22:20, 11 sie 2014

kosolka napisał(a)
"Widły (narzędzie)
Widły obok pojemnika z kompostem
Widły – ręczne narzędzie rolnicze, składające się z drzewca oraz metalowej końcówki z długimi, lekko zakrzywionymi ku przodowi zębami. Widły służą do prac typu zbieranie siana lub słomy, załadunek liści buraka z rzędów, nakładanie obornika, spulchnianie gleby. W przeszłości używano również wideł wykonanych w całości z drewna.
W zależności od zastosowania, widły mają od 2 do kilkunastu zębów. Widły dwuzębne (dwójki) są najodpowiedniejsze do związanej, a także sprasowanej słomy lub siana (snopy, wiązki), natomiast trójzębne do nieprasowanego siana lub słomy zawierającej wiele długich źdźbeł. Widły z czterema lub pięcioma zębami stosowane są do materiałów zawierających drobne elementy, np. obornik. Specjalne widły, z zębami zakończonymi kulkami, zwane gablami, stosuje się do buraków i ziemniaków, a także innych sypkich materiałów.
Widły amerykańskie, o płaskich i prostych zębach, są stosowane podobnie jak szpadel np. do przekopywania ziemi w ogrodnictwie."

no jesteś bossska a widzisz, te amerykańskie to nie tylko mają zęby płaskie ale one całe są płaskie ! w sensie nie mają tego uroczego wygięcia które widać na moim zdjęciu z profila (?) to by znacznie zmieniało postać rzeczy bo w takim razie to już by były zupełnie inne widły, i teraz to ja rozumiem różnicę
i wiem dlaczego być może moje tak dobrze perzu nie wydobywają (bo zaczynałam myśleć że coś u mnie tak z techniką
ada14 22:28, 11 sie 2014

katiaxx takie widły jakie pokazałaś są dobre do ładowania chwastów albo suchej trawy na taczkę. Do robót na grządkach o wiele lepsze są tzw. widły amerykańskie. Kopie się nimi super, idealne do usuwania dużych chwastów. Właściwie rzadko używam łopaty, prędzej takiej małej podręcznej. Nie wyobrażam sobie prac w ogrodzie bez wideł.
ewakatowice 22:31, 11 sie 2014

Każdy orze jak może
Zdjęcia wideł bosskie
katiaxx 22:34, 11 sie 2014

ada14 napisał(a)
katiaxx takie widły jakie pokazałaś są dobre do ładowania chwastów albo suchej trawy na taczkę. Do robót na grządkach o wiele lepsze są tzw. widły amerykańskie. Kopie się nimi super, idealne do usuwania dużych chwastów. Właściwie rzadko używam łopaty, prędzej takiej małej podręcznej. Nie wyobrażam sobie prac w ogrodzie bez wideł.

żeby tak jeszcze ciasto utarły i poprasowały
no doooobra tu już się rzucę i sobie je kupię jak to takie cudo
katiaxx 22:35, 11 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Każdy orze jak może
Zdjęcia wideł bosskie

A Ty Ewa masz takie grabie ? to znaczy widły ?
katiaxx 22:41, 11 sie 2014

no dobrze moje pięknolice młode damy ( moja 4 letnia Lokowata zwraca się do mnie per "młoda damo"

udam się teraz na spoczynek nocny , dobrej nocy
ewakatowice 22:44, 11 sie 2014

katiaxx napisał(a)

A Ty Ewa masz takie grabie ?

wiesz, przyznam się mam różnorodne narzędzia, korzystam najchętniej z małej łopatki i szpada. Widły mam takie, hmm muszę je obejrzeć

No ale ja mam małe pole, jak Ty zamierzasz roztrząsać nawóz i przerzucać co nieco to może warto?

A szpadlem nie da rady?

agatanowa 23:51, 11 sie 2014

katiaxx napisał(a)

Dziekujemy pięknie za komplementy a te włosy to było przekleństwo całego mojego dzieciństwa ale dziś już nie narzekam mysle że zoaszczędziłam fortune na farbach do włosów

to Twój naturalny????? jako żywo myślałam, że farbka
09:16, 12 sie 2014
"Amerykany" robią furorę
Mój Tadzik całą działkę nimi przerobił jak odperzał,szpadlem tylko podziabiesz perz na części,widły radzą sobie z nim znacznie lepiej i jak najbardziej do tego się nadają.Używa też ich do przerzucania kompostu
vagnieszka 14:25, 12 sie 2014

witaj Kati, przeczytałam całość. Podziwiam i podglądam, a jako, że trafiłam na rozprawkę o widłach... ja swoją działkę przekopałam ręcznie szpadlem wydobyłam góry całe perzu, byłam dumna z siebie i swojej córki, że takie tony przerzuciłyśmy. Mimo to, on cały czas, ciągle z uporem maniaka wyłaaazi.. jak nie tu, to tam. Ja już nawet kiedyś w przypływie uporu pędzelkiem do farb, takim szkolnym, smarowałam liście perzu (te, co powyłaziły z trawy) środkiem ...bójczym. Perz jednak żyje sobie własnym życiem i nawet, gdybym miała widły amerykańskie, to podejrzewam, że nie są one na tyle amerykańskie, żeby perz wytępić. Ale pomysł z folią - całkiem OK. Czytałam gdzieś też, że kartony tekturowe jeszcze lepsze są, bo się z czasem rozkładają.