Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

Kuba 09:36, 27 maj 2015

Toszka napisał(a)
a ty tylko runianka, o runiance, przez runiankę...

ha ha przez moment to samo pomyślałam, ale ja Cię rozumiem bo jak się nakręcę na jakiś temat to też mi trudno skończyć
Pszczelarnia 09:51, 27 maj 2015

MAD-usiu, piękna ta rabata wyrwana trawnikowi ale ta magnolia Lennei jest posadzona za blisko murów. Wierz mi. Za 10 lat to będzie szerokie drzewko. Ile ona ma miejsca na rozrost korony? Można ciąć magnolie (ja uważam inaczej, po cięciu magnolia wypuszcza młode jakby dzikie pędy, one są długo cieńkie i poddatne na połamania i nie dają szkieletu koronie) ale po co skoro same w sobie tworzą zgrabne korony jak dorosną. O drzewach myślę w kategoriach 10-20 lat - tylko tak jest sens sadzić drzewa. Przepraszam jeśli się wtrąciłam niepytana. Magnolia Lennego to większe drzewo.
Wrzucę zdjęcia z OB Wrocław (dziś wieczorem). One są poglądowe.
MAD 10:35, 27 maj 2015

Toszka napisał(a)
To jesli w burgundy chcesz iść, to tam się prosi żółta kula bukszpanowa. Odwróconą kolorystykę zrobić

Tyle tylko, że ja żółtych kul bukszpanowych w tradycyjnych c.o. nie widziałam... A zanim sama wyhoduję to lata miną...
Malgosik 10:42, 27 maj 2015

MAD napisał(a)

Tyle tylko, że ja żółtych kul bukszpanowych w tradycyjnych c.o. nie widziałam... A zanim sama wyhoduję to lata miną...

Mogą być kule z trzmieliny, ostrokrzewu, żółtego cisa.
A co masz jeszcze w projekcie?
Jakieś tło pewnie w nogach jest.
To może to tło jest kontrastowe i kule mogą być zielone.
Toszka 10:48, 27 maj 2015

Oj MAD, a ja już gotowam była pomyśleć, że czytasz w myślach...
O żółtą kulkę bukszpanową to w tym przypadku jest najłatwiej
Oj guuupia ty, guuupia Przeca tą kulkie wystarczy dobrze kopsnąć przeze płot
MAD 12:31, 27 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
MAD-usiu, piękna ta rabata wyrwana trawnikowi ale ta magnolia Lennei jest posadzona za blisko murów. Wierz mi. Za 10 lat to będzie szerokie drzewko. Ile ona ma miejsca na rozrost korony? Można ciąć magnolie (ja uważam inaczej, po cięciu magnolia wypuszcza młode jakby dzikie pędy, one są długo cieńkie i poddatne na połamania i nie dają szkieletu koronie) ale po co skoro same w sobie tworzą zgrabne korony jak dorosną. O drzewach myślę w kategoriach 10-20 lat - tylko tak jest sens sadzić drzewa. Przepraszam jeśli się wtrąciłam niepytana. Magnolia Lennego to większe drzewo.
Wrzucę zdjęcia z OB Wrocław (dziś wieczorem). One są poglądowe.

Dziękuję Ci bardzo za radę. Wtrącaj się, wtrącaj jak najczęściej. Każda rada na wagę złota!

Będę czatowała zatem na zdjęcie żeby zobaczyć ile miejsca powinnam na nią przeznaczyć... Jakoś nie jestem w stanie ogarnąć do jakich rozmiarów to maleństwo może wyrosnąć. Może przerzucę ja zatem bliżej środka albo zewnętrznej części łuku...
JoannaP 12:43, 27 maj 2015

Ja w zeszłym roku na jesieni widziałam w co rumiankę po 3.50 i niestety nie kupiłam
Teraz żałuje
MAD 13:12, 27 maj 2015

Malgosik napisał(a)

Mogą być kule z trzmieliny, ostrokrzewu, żółtego cisa.
A co masz jeszcze w projekcie?
Jakieś tło pewnie w nogach jest.
To może to tło jest kontrastowe i kule mogą być zielone.

W projekcie po tej stronie tarasu mam ginko pendula (ale dam buka bo ginko będzie jako soliter niedaleko zamiast tulipanowca) w kulkach buszpanowych posadzonych carexami evergold. Jednak jako, że taras w tym miejscu ma inny kształt niż zaprojektowany (a na zmiane się w najbliższym czasie nie zanosi) to muszę trochę zmienić aranż.
Do tego zakochałam się w brązowych carexach, których w projekcie nie mam. Będę rzeźbić.
MAD 13:14, 27 maj 2015

Toszka napisał(a)
Oj MAD, a ja już gotowam była pomyśleć, że czytasz w myślach...
O żółtą kulkę bukszpanową to w tym przypadku jest najłatwiej
Oj guuupia ty, guuupia Przeca tą kulkie wystarczy dobrze kopsnąć przeze płot

Mówisz, że chcesz we mnie kulą żółtą rzucać? Ten buksio żółty dla mnie to jeszcze przez trochę kulą nie będzie. Ale już ja go na ludzi wyprowadzę. Tylko niech no mu sie te świeże odrosty usztywnią trochę to go od Ciebie do siebie przeprowadzę.
Malgosik 13:21, 27 maj 2015

MAD napisał(a)

W projekcie po tej stronie tarasu mam ginko pendula (ale dam buka bo ginko będzie jako soliter niedaleko zamiast tulipanowca) w kulkach buszpanowych posadzonych carexami evergold. Jednak jako, że taras w tym miejscu ma inny kształt niż zaprojektowany (a na zmiane się w najbliższym czasie nie zanosi) to muszę trochę zmienić aranż.
Do tego zakochałam się w brązowych carexach, których w projekcie nie mam. Będę rzeźbić.

No to masz odpowiedź. Są kontrasty. Miłorząb jest jasnozielony, a jesienią świeci na żółto, turzyce też żółte.
Nie może być wszystko czerwone.
A miłorząb w naturalnym kształcie będzie całkiem inny niż pendula - ten płaczący i do góry fest nie urośne.