Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

anna_t 20:33, 14 lut 2018

a wiesz jakie liściaste tam posadzisz?
UrsaMaior 15:46, 15 lut 2018

Jeszcze nie. Na pewno przesadzę na środek strzępka. Zastanawiam się też czy nie zmienić miejsca jeszcze jednej magnolii... Zwiedzę moje szkółki i zobaczę co będą ładnego mieli.
Kasia_CS 16:02, 15 lut 2018

UrsaMaior napisał(a)
Zwiedzę moje szkółki i zobaczę co będą ładnego mieli.

Pytaj przy okazji o magnolię Lennei Alba dla mnie, oki ?
UrsaMaior 16:10, 15 lut 2018

Ok Właśnie moją LA będę chyba przesadzała. Teraz ma niezbyt szczęśliwe miejsce pod płotem, a jest tak piękna, że warto byłoby jej dać lepsze...
Iwona100 18:29, 15 lut 2018

Iza czy jesteś zadowolona z róży pnącej? Ja myślę nad zakupem Eden Rose albo Jasminy / pnące / i Larissy .Jeszcze nie zdecydowałam ,jakie kupię -tyle ich jest.
Ty miałaś trochę róż -jakie byś polecała . Chodzi mi o rabatowe.
UrsaMaior 19:58, 15 lut 2018

Niedawno polecałam pnące Laguna i Alchymist, ale ten drugi tylko jeśli masz dobre miejsce, po którym może się wspinać. U mnie w pierwszym sezonie wszedł na dach. Jasminę miałam i oddałam, szału nie robiła. Pewnie kwestia gleby... Inne, która się u mnie sprawdziły to Mrs John Laing (przecudowny kolor i zapach, ale musi być czymś zasłonięta, bo łapie plamistość), Ascot i First Lady.
Generalnie leśna działka to nie miejsce dla róż. Nie ten mikroklimat, nie ta gleba. I chyba nie za bardzo róże pasują do takiego krajobrazu. Ja je lubię, więc uparcie próbuję, ale pewnie w końcu będę musiała się pogodzić, że nie są dla mnie. No chyba, że jakieś rugosy.
Iwona100 09:01, 16 lut 2018

Piękna jest Laguna.Jak ją prowadzisz - na pergoli i czy bardzo wysoko? Czy ona długo kwitnie? Robiłaś może jej zdjęcia ,to poszukam na wątku. Z tego co czytałam,to szybko rośnie. Reszta róż też wspaniała. Wczoraj cały dzień czytałam o różach ,aż mi głowa "pęka" od odmian i informacji
Efffa 12:15, 16 lut 2018

Wczoraj znalazłam Twój watek i przepadlam
Czytając watek znalazlam carexa phoenix, sliczny, jestes z niego zadowolona?
UrsaMaior 14:05, 16 lut 2018

Iwona, mam ją przy płocie, o wiele szybciej rośnie Alchymist, ona dość umiarkowanie. Kwitnie cały sezon, ale fotek nie mam. Płot jest sąsiadów, paskudnie brązowy. W tym roku chcę go odmalować, więc i fotek pewnie będzie więcej.

Ewelina, ja natomiast u Ciebie bywam po cichaczu To teraz będę się musiała ujawnić
Phoenix jest świetny, tylko wiosną musi mieć sucho. Jeśli czytałaś wątek, to już wiesz, że ładnie się prezentował dopóki w zeszłym sezonie synek mi go nie zaczął wiosną podlewać. No i zaczął wygniwać, więc szybko uratowałam co się dało i posadziłam przy brzozie. Ładnie przyrósł i w tym sezonie będę obserwowała czy takie stanowisko mu pasuje.
Iwona100 18:43, 16 lut 2018

Jeśli Ci się chce to zobacz w wątku Ogród Ewy na str. 9 jak urosła i kwitła Laguna w ciągu kilku lat. Jestem na nią zdecydowana Dzięki za podpowiedź.
A jak Carex Phoenix wygląda po zimie i co z nią robisz / czy przycinasz /? Potrzebuję trawki w zakątku leśnym przed hortensjami Vanilla Fraise. Masz jeszcze Remotę. Która fajniejsza?