Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:28, 22 wrz 2015

To idę poczytać o twoim klonie
edit: Poczytałam i nic strasznego tam nie było. Za to znalazłam fotki fajnego drzewka i nie tylko
jazzy 02:32, 23 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Podoba mi się bardzo oprawienie trawnika "krawężnikiem" Chcę tak zrobić u siebie, szukałam tego rozwiązania na forum, ale chyba wszyscy wybierają kostkę granitową Cieszę się, że u Ciebie znalazłam , to od razu podpytam czy dla umocnienia ich w gruncie dawałaś tam po bokach zaprawę, aby były stabilne?
Super jest ten kadr, a te proste linie krawężników nadają ogrodowi nowoczesnego charakteru

Jeszcze dodam, że od wiosny też mam klona Odessanum i bardzo mi go w te upały przypaliło. A jak Twój dał radę?
bacowa 07:41, 23 wrz 2015

Zobacz co będzie kwitło
MirellaB 07:50, 23 wrz 2015

Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same
Malgosik 08:12, 23 wrz 2015

ładne masz te różowe wrzosy
podoba mi się zestawienie żółtych berberysów, żurawek i hortensji ogrodowej
Malgosik 09:10, 23 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

pięknie
olga80 09:43, 23 wrz 2015

Iwonko ślicznie jest u Ciebie i faktycznie nie widać nadchodzącej jesieni, rabatki pięknie skomponowane i dopieszczone w każdym calu. Ja mam mętlik w głowie jest tyle pięknych roślin i wszystkie chciałabym mieć u siebie , dobrze, że nadchodzi zima to będę miała czas na przemyślenia .
12:01, 23 wrz 2015
MirellaB napisał(a)
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same

Rozplenica Hameln to rozplenica Hameln,nie ma dwóch rodzajów tejże odmiany.Rozłożystość czy bardziej zwarty pokrój wynika z warunków w jakich rośnie,co dostała na start,jak jest nawożona,czy jest to silnie rozrośnięta sadzonka.Mam sporo małych sadzonek-dzieci od mojej Hamelni widać różnicę nawet w sadzonkach.Jedne bardzo silne,żywotne,inne mikre Chyba,że w szkółkach sprzedano co innego jak rozplenicę Hameln i stąd wynika różnica w pokroju.

Dla porównania zdjęcia z dzisiaj moich rozplenic Hameln- czteroletnia,z czasem coraz bardziej rozłożysta.

A to dwulatka,młode trawy są bardziej zwarte,liście sztywniejsze i skierowane ku górze.

Malgosik 12:12, 23 wrz 2015

to moja Hameln jest inna
nie ma takich przewieszających się liści
ja zwyczajnie obserwuję 2 rodzaje Hameln sprzedawanych w sklepach
i to oczywiście może być pomyłka sprzedawców
ale skąd się dowiedzieć która to jest ta prawdziwa Hameln?

moja wygląda tak:
nie przewieszają jej się tak liście
https://www.google.pl/search?q=rozplenica+hameln+stara+odmiana&biw=1280&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI1IizrPaMyAIVxRcsCh1tpAL4#imgrc=WGrfh5FBFWACzM%3A
Malgosik 12:15, 23 wrz 2015

tutaj piszą, że stara odmiana Hameln ma bardziej zwartą budowę niż gatunek
czyli są 2 rodzaje Hameln?
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4229,rozplenica-japonska-hameln_pennisetum-alopecuroides-hameln