Podoba mi się bardzo oprawienie trawnika "krawężnikiem" Chcę tak zrobić u siebie, szukałam tego rozwiązania na forum, ale chyba wszyscy wybierają kostkę granitową Cieszę się, że u Ciebie znalazłam , to od razu podpytam czy dla umocnienia ich w gruncie dawałaś tam po bokach zaprawę, aby były stabilne?
Super jest ten kadr, a te proste linie krawężników nadają ogrodowi nowoczesnego charakteru
Jeszcze dodam, że od wiosny też mam klona Odessanum i bardzo mi go w te upały przypaliło. A jak Twój dał radę?
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same
Iwonko ślicznie jest u Ciebie i faktycznie nie widać nadchodzącej jesieni, rabatki pięknie skomponowane i dopieszczone w każdym calu. Ja mam mętlik w głowie jest tyle pięknych roślin i wszystkie chciałabym mieć u siebie , dobrze, że nadchodzi zima to będę miała czas na przemyślenia .
Rozplenica Hameln to rozplenica Hameln,nie ma dwóch rodzajów tejże odmiany.Rozłożystość czy bardziej zwarty pokrój wynika z warunków w jakich rośnie,co dostała na start,jak jest nawożona,czy jest to silnie rozrośnięta sadzonka.Mam sporo małych sadzonek-dzieci od mojej Hamelni widać różnicę nawet w sadzonkach.Jedne bardzo silne,żywotne,inne mikre Chyba,że w szkółkach sprzedano co innego jak rozplenicę Hameln i stąd wynika różnica w pokroju.
Dla porównania zdjęcia z dzisiaj moich rozplenic Hameln- czteroletnia,z czasem coraz bardziej rozłożysta.
A to dwulatka,młode trawy są bardziej zwarte,liście sztywniejsze i skierowane ku górze.
to moja Hameln jest inna
nie ma takich przewieszających się liści
ja zwyczajnie obserwuję 2 rodzaje Hameln sprzedawanych w sklepach
i to oczywiście może być pomyłka sprzedawców
ale skąd się dowiedzieć która to jest ta prawdziwa Hameln?