Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 20:36, 24 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)
Nie nadążam już za twoimi pracami Iwonka. Jutro przyjadą moje hortensje. Zobaczymy jak będą wyglądać. Czy Ty w końcu cięłaś je po swojemu??

Asiu, cięłam wg instrukcji. Ana naniosła linie cięcia na fotce. Starałam się ciąć kaskadowo, jak opisała Ana. Wybrałam sobie przód i tam cięłam niżej, tak nad trzecim oczkiem, na tyłach wyżej.
Po cięciu dopiero sadziłam. tak było mi łatwiej A ucięte patyczki wsadziłąm do gruntu. Może się rozmnożą ?
Iwk4 20:39, 24 mar 2015

Malgosik napisał(a)
Moje buksy też zżółkły. A wody im nie brakowało. Poprostu przesadzane w środku lata, rosły na słońcu i tak wyszło jak wyszło. Najlepsza pora sadzenia to jesień lub wiosna. Jedne były z doniczki, a inne przesadzałam. Tak samo się zachowały. Ale ja na razie planuję je lać regularnie po liściach florovitem. Zobaczę czy będą efekty.

Małgoś, chyba masz rację, ze winą żółknięcia bukszpanów był upał, pora przesadzania i ostre słońce. Właściwie, to Toszka określiła, ze miały sucho, bo mimo, że miały wodę, ich system korzeniowy naruszony przez sadzenie nie pobierał wody.
Iwk4 20:42, 24 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Doczytałam o drewutni, to się u Ciebie grubsze sprawy szykują. Trzymam kciuki za bukszpany.

Kasia, żebyś wiedziała.
Nie mogłam dłużej patrzeć, jak w jednej linii stoi murowany garaż i drewniana drewutnia. Ni przypiął, ni przyłatał. Fotkę takiego stanu zrobiłam, ale jej nie wstawię, bo wstyd. Mam tylko nadzieję, że będzie lepiej.
Kacha123 20:43, 24 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Kasia, żebyś wiedziała.
Nie mogłam dłużej patrzeć, jak w jednej linii stoi murowany garaż i drewniana drewutnia. Ni przypiął, ni przyłatał. Fotkę takiego stanu zrobiłam, ale jej nie wstawię, bo wstyd. Mam tylko nadzieję, że będzie lepiej.

Lepiej to na 100%, ale ile kaski i trudu...
Iwk4 20:56, 24 mar 2015

Juzia napisał(a)

Staram się

Również pozdrawiam! Pracusiu

Juzia, dziś to mnie możesz wyzywać od pracusiów, bom ciężko dziś pracowała. Miałam dziś wolne, bo rekolekcje sa u nas, więc rano chwilkę poleniuchowałam i popisałam sobie na Ogrodowisku. Potem z panem, co mi na tarasie kafelki kładzie, wypiłam kawkę. Potem chciałam zamówić kuriera, aby dla Kasi zrobić paczkę, ale się okazało, że do osób prywatnych kurier nie jeździ. Tego nie wiedziałam, z kuriera więc nici
Potem zrobiłam listę zakupów materiałów budowlanych i poszłam je zamówić w pobliskiej hurtowni. Przy okazji zamówiłam sobie obrzeża betonowe do mojej nowej rabaty. zanim zdążyłam wrócić pieszo do domu (ładny spacerek miałam na drugi koniec wsi), kierowca zdążył przyjechać z moim obrzeżem. Więc zakasałam rękawy, wzięłam poziomicę, miarę, szpadel, toporek, sznurek, kijki, podręczną łopatkę i wszystkie możliwe pomoce naukowe i zaczęłam układać moje krawężniki wokół rabaty. Tylko po pierwszej płycie poprosiłam mojego murarza, żeby zerknął okiem eksperta i sprawdził, czy trzymam kąt. A on wziął ołówek i miarę i matematycznym sposobem wyznaczył trójkąt pitagorejski: 60 cm, 80 cm, 100 cm. Tak to ja też mogłam zrobić, hi, hi.
I powiedział, ze dobrze mi idzie, więc pracowałam tak małymi krokami, co chwilę używając innego narzędzia, aż przy przedostatnim padłam. Za żadne skarby nie chciał mi trzymać linii, wiec zostawiłam dwa obrzeża na jutro.
W przerwie na odpoczynek popsikałam promanalem wszystkie moje bukszpany i przesadziłam tawuły japońskie. Z dwóch zrobiłam trzy i mam nadzieję, ze przeżyją. Przy okazji je przycięłam, zaczynały wypuszczać już listki.
Zrobiło się zimno i o 18.00 poszłam do domu.
Okna nie umyte, a jutro też nie będzie czasu
Viola 20:58, 24 mar 2015

Tym siarczanem kiedy lać po buksach ??? Teraz? Bo u mnie też nie zbyt zielone
Iwk4 20:58, 24 mar 2015

Kacha123 napisał(a)

Lepiej to na 100%, ale ile kaski i trudu...

Oj tak,nawet nie myślałam, ze postawienie trzech ścian i dachu tyle może kosztować
No cóż...
Iwk4 21:00, 24 mar 2015

Viola napisał(a)
Tym siarczanem kiedy lać po buksach ??? Teraz? Bo u mnie też nie zbyt zielone

Myślę Violu, że już można. Ja dziś pryskałam promanalem, bo się bałam, ze potem nie zdążę. Za tydzień popryskam siarczanem potasu. Chyba, ze w międzyczasie podsypię tym granulowanym.
Agatan24 21:37, 24 mar 2015

Matko Iwonko Ty to jesteś hardkor babka
Iwk4 21:45, 24 mar 2015

Agatko, M miałby to w sobotę zrobić, ale będzie rozbierał drewutnię, nie rozdwoi się Więc zrobiłam sama. Mam obwódkę prawie zrobioną. Tylko robiłam z poziomicą i okazało się, ze teren nierówny, i trzeba by ziemi dosypać. Chwilowo nie mam miejsca, gdzie by ją wysypać i muszę grzecznie poczekać. Na mój przyszły trawniczek pustaki wylądują za chwilkę