Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:22, 23 mar 2015

ewsyg napisał(a)
No i bardzo dobrze Iwonko, super zmiany. Bylinóweczka ummmm cudnie. Taka mała Anglia. będę kibicować i podziwiać. Mnie zaczyna sił brakować a tu dopiero początek sezonu. Pozdrawiam

Ewuniu, życzę ci dużo sił. Ogród ma nas cieszyć, choćby to była zagospodarowana tylko jedna rabatka w miejscu, gdzie będziemy siedzieć i odpoczywać. Taki nasz mały kawałek świata
M się mnie pytał, czy poradzę sobie z nowymi nasadzeniami i ich utrzymaniem? Nie mamy nawadniania. Podlewamy wężem.
Szczerze odpowiedziałam, ze nie wiem. Mam nadzieję, ze tak. Najgorsze u mnie są susze, niestety .
MirellaB 08:13, 24 mar 2015

Margo napisał(a)
Ależ zmiany u Ciebie, faktycznie ciężko nadążyć
Czytam o przygodach z kwasomierzem.
Ja w zeszłym roku kupiłam taki zwykły z porcelanową płytką i płynem Heliga w Castoramie. Kosztował bodajże ok 30 zł. I o dziwo polskiego producenta, więc brałam bez zastanowienia
I powiem Ci, że jestem z niego zadowolona. Robiłam różne próby na swojej działce, mierzyłam odczyn różnej ziemi kupowanej w workach - pomiar zgadzał się z danymi podanymi przez producenta. On nie jest super dokładny, ale też nie jest to potrzebne. Jedyne co, to trzeba dokupić co jakis czas płyn Heliga.
Tak sie rozpisałam, ale może moja opinia komuś sie przyda
Pozdrawiam

Fajnie, że napisałaś o kwasomierzu. Mi ta opinia bardzo się przyda☺.
Iwk4 08:51, 24 mar 2015

Wczoraj zapomniałam pokazać, z jaką determinacją cebulowe walczą o przetrwanie.
Wybierałam wczoraj kompost i na głębokości 1 metra znalazłam dwie kępki cebulowych. Delikatnie je wybrałam i posadziłam na rabatkę. To chyba szafirki.
Za parę dni się zazielenią

Mala_Mi 09:03, 24 mar 2015

Ja mam taki kwasomierz do gleby... i Margo ma rację, jest najlepszy. Kupiłam kiedyś w Obi taki wtykany do ziemi... po próbie użycia wetknęłam go od razu do kosza na śmieci. Prosty i niezawodny.. dokupuje się tylko płyn.

A siarczan potasu rozpuszczalny, kupuje się w sklepach akwarystycznych
Iwk4 09:09, 24 mar 2015

Ania, dzięki za informacje
Jak zawsze jesteś niezastąpiona.
Właśnie czytam na innych forach o tych kwasomierzach i mają podobną opinię, że są do bani. Mam taki i żeby nikt go nie kupował, bo nie działa :
kwasomierz do bani
Mala_Mi 09:16, 24 mar 2015

Miałam podobny, trochę kosztował i był do niczego a ten z płytką działa Może nie taki dokładny jest, ale na potrzeby ogrodu wystarczy.
siakowa 09:20, 24 mar 2015

a siarczan potasu do czego że sie zapytam bo mi umkneło gdzies między wierszami?
Iwk4 09:26, 24 mar 2015

siakowa napisał(a)
a siarczan potasu do czego że sie zapytam bo mi umkneło gdzies między wierszami?

Kasiu, do żółknących bukszpanów
Iwk4 09:27, 24 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Miałam podobny, trochę kosztował i był do niczego a ten z płytką działa Może nie taki dokładny jest, ale na potrzeby ogrodu wystarczy.

Ania, czy ty kupowałaś swój wysyłkowo? Bo koszt wysyłki podraża (podwaja) cenę. Może gdzie indziej można znaleźć ?
siakowa 09:28, 24 mar 2015

Iwonko do oprysków czy do podlania?