Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 10:25, 14 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Nie tnij w takie upały bo zrobią sie brązowe.

Cudowny prezent hortensjowy widziałam.
Co do nawadniania to wystarczy założyć zraszacze do trawnika, bo tylko trawnik wymaga codziennego podlewania. Zrobiłaś teraz dużo rewolucji i dlatego musisz wszystko codziennie podlewać, za rok -dwa wystarczy dwa razy w tygodniu w największe upały podlać. Ja praktycznie nie używam linii kroplujących (ale mam ciężka gliniasta gleby, która dobrze trzyma wodę)

Hortensje będą musiały Marzenko poczekać sobie na swoją rabatę. Rośnie tam teraz złota tuja, którą M chce przekopać na tyły ogrodu, a to dopiero we wrześniu chyba. Mam jeszcze kilka małych hortensji ogrodowych, których sadzonki dostałam od mojej siostry. Wszystkie pójdą na jedną rabatę. W tym roku skupiłam się na rabatach, trawnik zakładać będę w nowych miejscach jesienią, muszę nawieźć dobrej ziemi, po budowie sama wiesz, jak ziemia ze żwirkiem zmieszana U mnie piaski, to woda nie ma się gdzie zatrzymać. Zawsze przed sadzeniem poprawiam strukturę ziemi kompostem i ziemią ogrodową z worka. Dlatego u mnie podlewam codziennie. Myślę o linii kroplującej, ale nie wiem, czy dam radę w tym roku. Wtedy będę mogła się skupić na trawie.
Marzenko, idę do ciebie sprawdzić, czy masz fotki swojej hortensjowej.
Iwk4 10:30, 14 cze 2015

Marzenka zrobiła dla mnie zdjęcia rabaty hortensjowej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=553&quoted_post_id=1692626
Wielkie dzięki Marzenko
Madzenka napisał(a)
Obiecane zdjecia dla Iwonki Lwk - hortensje ogrodowe z azaliami i runianką. Po lewej stronie rabaty hortensjowej azalie, po prawej - runianka. A z tyłu moze pokażą się zebrinusy, któr emają im robić "plecy"

Potem ciągnie sią pas host i azalie mają żywopłotek bukszpanowy a w plecach larowiśnie. W nogi tez im wetkałam runiankę bo mnie wiosną denerowało to miejsce

Iwk4 10:43, 14 cze 2015

polinka napisał(a)
Iwonko smaragady uwielbiają wodę, może spróbuj lać codziennie duże ilości.

Ana i Nikita( posiadaczki pięknych smaragdów) o tym pisały.

Polinko, to o wodzie doczytałam już wcześniej. Leję wodę codziennie, pod każdego. Może już więcej nie wypadnie. Gdyby nie te nagłe upały, łatwiej im by było się przyjąć. Pan na jesień obiecał wymianę za padnięte. Jestem dobrej myśli, choć chwilowo tło nie zdobi niestety
Iwk4 10:52, 14 cze 2015

Mysza napisał(a)
Iwonko piękne zakupy zrobiliście
Ja mojego bukszpanika przycięłam, ale on w cieniu stoi.Nic mu nie jest
Prezencik i ta szałwia, ach....bosko

Gosiu, dziś już szałwia pięknie rozkwitła. Uwielbiam, jak się wychyla ze swojego kącika na trawniczek i tajemniczo przysłania inne kawałki ogrodu
Iwk4 10:56, 14 cze 2015

Kacha123 napisał(a)
Nadrobiłam zaległości. Fajne zakupy. W tym sezonie tyle u Ciebie nowych nasadzeń, aż miło patrzeć jak wszystko rośnie

Kasiu, wczoraj wracaliśmy ze szkółki i o tych nasadzeniach rozmawiałam ze Zbyszkiem. Zastanawiałam się, czy nie zrobić zestawienia, takiej kartoteki, co, gdzie i za ile. Powiedział mi, ze ani ja, ani on nie chcemy chyba wiedzieć, ile poszło na ogród. Gdybym przez zimę odkładała do skarbonki, ona już dawno byłaby pusta.
Iwk4 11:10, 14 cze 2015

A tutaj obiecany buczek. Ma przysłonić widok na tył ogrodu, podobnie jak głębiej posadzony drugi buk i magnolia. Jak się rozrosną, powinno być fajnie :
Widok w kierunku wyjścia

A tutaj młody i jego wcześniejszy braciszek. Różnica w wielkości i cenie
Co dać mu w nogi? Trawkę czy żurawkę? Czy zostawić tak bez skarpetek? :

rzulieta 11:41, 14 cze 2015

rzeczywiście fajny ten buczek żuraweczkę limkę albo jakąś małą jasną turzycę albo hostę tą taką białą co Danusia gdzieź polecała to było white feather albo christmas..
inag 11:54, 14 cze 2015

Bardzo ładnie to wygląda a co dopiero będzie jak drzewa się rozrosną? Eden!
ana_art 13:27, 14 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Ana, dzisiaj się im przyglądałam. Zaczynają kwitnąc w kolorze fioletowym
Musialam wygooglować nazwę. Nie wiedziałam , że szałwia ma nazwy
a to dość poszukiwana odmiana
Iwk4 13:47, 14 cze 2015

Ana, czy ona jest niższa od tej mojej, co mam na fotkach? Ta moja jest dość wysoka. Tak na 60 cm.