Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 14:56, 04 mar 2016

Milka napisał(a)
Dzięki
Rok temu siałam, to było za gęsto, ale cos było

Trzymam kciuki, żeby się udały.

Nie lubię przerywania i najczęściej nie mam na to zbyt wiele czasu, więc sieję marchewkę z sałatą albo rzodkiewką w jednym rządku i staram się troszkę luźniej. Jeżeli jest za gęsto posiana rzodkiewka, to większe sztuki wybieram do zjedzenia, a pozostałe mają więcej miejsca, i taki smaczny sposób przerywania lubię najbardziej
Napia 14:57, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)
Ja tak kiedyś miałam, że siałam gęsto, bo przecież nie wszystko skiełkuje itp, i będzie za rzadko, no i potem przerywanie, przerywanie, przerywanie, w końcu udało mi się opanować i naumieć sieję rzadziej. Choć i tak przerywam jeszcze ciągle.

Też mam z tym zawsze problem. Ale mimo wszystko warzywa z własnej uprawy, bez żadnej chemii smakują niebiańsko Próbuję siać rzadziej, ale nie zawsze się to udaje Ręka drży?
Napia 14:58, 04 mar 2016

olga80 napisał(a)

cudowne

Dziękuję Cebulowych mam już trochę i co roku troszkę dosadzam. Oby także w tym roku ładnie kwitły
tulucy 15:01, 04 mar 2016

Napia napisał(a)

Też mam z tym zawsze problem. Ale mimo wszystko warzywa z własnej uprawy, bez żadnej chemii smakują niebiańsko Próbuję siać rzadziej, ale nie zawsze się to udaje Ręka drży?

Mnie to jeszcze do gęstego siewu skłania myśl, że co mam zrobić z tą resztką nasion, w końcu przecież nie wyrzucę to posieję, no i potem mam.
Napia 15:06, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)

Mnie to jeszcze do gęstego siewu skłania myśl, że co mam zrobić z tą resztką nasion, w końcu przecież nie wyrzucę to posieję, no i potem mam.

Haha, też się zawsze zastanawiam, co zrobić z resztką nasion. Głupio trochę wyrzucać, ale dla dwóch osób wysiewanie całych paczuszek to trochę za dużo. Kończy się na tym, że dzielę się wszystkim, co urośnie w nadmiarze z rodziną i przyjaciółmi
tulucy 15:21, 04 mar 2016

Ja też zaopatruję okolicę i pracowe koleżeństwo w rzodkiewki głównie, sałatę, groszek cukrowy i morele, czasami ogórki (jak nie mam sezonu na przetwory). I buraczki jak przerywam to rozdaję na botwinkę.
Napia 15:31, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)
Ja też zaopatruję okolicę i pracowe koleżeństwo w rzodkiewki głównie, sałatę, groszek cukrowy i morele, czasami ogórki (jak nie mam sezonu na przetwory). I buraczki jak przerywam to rozdaję na botwinkę.

U mnie rzodkiewka i w ogóle korzeniowe średnio się udają, ale za to pomidory, cukinie, truskawki i ogórki jak najbardziej. Moreli jeszcze nie mam, to znaczy mam dwa młode drzewka sadzone dwa lata temu i jeżeli dobrze pójdzie to zaczną owocować za kilka lat.
MirellaB 16:15, 04 mar 2016

Mnie zaopatruje sąsiadka, bo warzywnika nie mam i raczej mieć nie chcę
Napia 16:20, 04 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Mnie zaopatruje sąsiadka, bo warzywnika nie mam i raczej mieć nie chcę

Miła sąsiadka
Sonka 16:37, 04 mar 2016

Agnieszko dowiedziałam się o sadzeniu cebuli w truskawkach, bo czosnek rośnie od jesieni,dobra rada , spróbuję. Ja mam zamiar w tym roku w truskawki rozrzucić pociętą trawę/słomę z miskantów.
Kolor Eden wydaje się zbyt intensywny na Twoim zdjęciu, ona jest taka porcelanowa z ciemniejszym brzegiem a w miarę przekwitania jaśnieje. Może one nie są jednakowe.
Tulipany miałaś obłędne, czosnki też.